Spánkové polohy a ich vplyv na naše zdravie

20.9.2022

Zdroj: Wpadington / Shutterstock.com

Páčil sa vám článok?

Plnohodnotný spánok je determinovaný podmienkami, ktoré si vytvoríme - od postele, cez matrac, až po spôsob, ako spíme. Vedeli ste, že spánkové polohy majú dopad na zdravie? Ktorá je najvhodnejšia?

Spanie na chrbte

Spánok na chrbte je považovaný za najviac zdraviu prospešný. Chrbtica je prirodzene vyrovnaná a zabezpečuje úľavu stuhnutým svalom. Poloha je teda vhodná pre ľudí, ktorých trápia bolesti chrbta a krčných svalov, chrípka či upchatý nos (zmiernenie tlaku v dutinách a uľahčenie dýchania) a ľudí, ktorí sa obávajú o kvalita pleti (eliminácia trenia s textíliou). Naopak, menej vhodná je táto poloha pre osoby so spánkovým apnoe a tých, ktorí chrápu. Neodporúča sa ani pre tehotné ženy. 

Kľúčový je výber vankúša na spanie a matraca. Stavte na stredne tvrdé vankúše, prípadne si zvoľte klinový vankúš, ktorým podložíte hlavu do vyššej polohy. Pri bolestiach spodnej chrbtice môžete vankúš zasunúť pod kríže. Matrac by mal byť dostatočne pevný, aby poskytoval oporu a udržiaval chrbticu v rovnej polohe.

Spanie na boku

Táto poloha patrí medzi najčastejšie a najobľúbenejšie. Obzvlášť vhodná je pre ľudí s vysokým krvným tlakom, pretože má pozitívny vplyv na prietok a cirkuláciu krvi. Podporuje tiež priechodnosť dýchacích ciest, čo ocenia ľudia so spánkových apnoe. Odporúčaný je aj pre tehotné.

Dobrou voľbou je anatomický vankúš, ktorý zníži svalové napätie krku a ramien (snažte sa ich vysunúť jemne dopredu). Aby bola spánková pozícia na boku v posteli príjemnejšia, umiestnite si medzi kolená ďalší podporný vankúš, pre zmiernenie tlaku na bedrá a driek. Matrac by mal byť mäkší - podopriete tak boky a nohy, vďaka čomu bude chrbtica v dobrej polohe.

Spanie na bruchu

Spánok na bruchu nie je veľmi populárny a popravde ani príliš zdravý. Jedinou výhodou je, že znižuje otravné chrápanie, čo viac ocení váš partner, s ktorým zdieľate manželskú posteľ, ako vy sami. Táto poloha môže mať negatívny dopad vo forme zvýšenej citlivosti svalov, bolesti krčnej chrbtice a chrbta (dochádza k jeho jednostrannému zaťaženiu) a tiež zvýšenej tvorbe vrások.

Zdroj: AMJ Fotografia / Shutterstock.com

Dôležité je, aby ste si pod hlavu nedávali žiaden vankúš, prípadne iba naozaj tenký. Vankúš môžete umiestniť pod boky, čím ich vyrovnáte a zmiernite záťaž. Investujte do kvalitného pevného matraca, ktorý bude podopierať panvu.

Kombinované spanie

Ak máte tendenciu zaspávať v jednej polohe a ráno sa prebúdzať v úplne inej, pravdepodobne máte kombinovaný štýl spánku. Zo zdravotného hľadiska je zmena polôh počas noci prijateľná, ba priam odporúčaná - znižujete, resp. striedate záťaž jednotlivých častí tela. Vybrať vhodný vankúš či matrac do postele môže byť však komplikované.

Najlepšie je siahnuť po vankúši s prispôsobiteľnou výplňou, ktorú je možné pridať alebo odobrať podľa potreby. Čo sa matracov týka, voľte stredne tvrdé alternatívy. Pre zníženie prenosu pohybu na partnera pri pretáčaní sa, by ste mali uvažovať o penových alebo hybridných matracoch. Spanie na manželskej posteli s “kombinovaným spáčom” tak bude omnoho príjemnejšie.

​_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah 
Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie