Poznáte VýletBusy? Vyberte sa splavovať Malý Dunaj alebo spoznávať krásy Záhoria či Malých Karpát

20.8.2022
výlet na bicykli

Zdroj: Facebook/BSK

Páčil sa vám článok?

Za letnými dobrodružstvami sa môžete dostať špeciálnymi autobusovými linkami. BajkBus vás aj s vaším bicyklom odvezie z Bratislavy až do Plaveckého Mikuláša a SplavBus zo splavu späť do mesta. Novinkou je SplavBus+, ktorý vás dopraví k vode ešte pohodlnejšie. Bratislavská župa o tom informovala na svojom webe.

„Mnohí z vás si pravdepodobne nevedia predstaviť leto bez dovolenky pri mori. Je síce pravda, že more v našom kraji nemáme, ale všetko ostatné áno. Či už je to cykloturistika, splav, kúpanie, výlety po horách či hradoch, Bratislavský kraj ponúka nespočetné množstvo zaujímavých lokalít aj atrakcií. Tento rok vám odporúčam vyskúšať novinky – výlety autobusom. Vezmeme vás na výlet na bicykli alebo vám zjednodušíme návrat zo splavu,“ hovorí bratislavský župan Juraj Droba.

„Na výlet sa dá ísť aj autobusom a následne na bicykli. BajkBus začína na bratislavskej stanici Nivy a pokračuje cez Stupavu až do Plaveckého Mikuláša. Jeho súčasťou je príves pre 30 bicyklov. Jazdiť bude pravidelne každý víkend a dni pracovného pokoja, a to až do konca septembra,“ vysvetlil František Stano, výkonný riaditeľ krajskej organizácie cestovného ruchu Bratislava Region Tourism. Vlak čiastočne nahrádza letný vlak Záhoráčik, ktorý kvôli rekonštrukcii trate túto sezónu, žiaľ, premávať nebude. Trasa nášho BajkBusu je však takmer rovnaká. BajkBus je zdarma, avšak je potrebné si rezervovať miesto.

Ak si objednáte splav Malého Dunaja v niektorej z požičovní, radi vám zarezervujú miesto v našom SplavBuse. Ten bude každý víkendový deň a deň pracovného pokoja „zbierať“ vodákov z Jelky do Bratislavy. SplavBus+ je augustovou novinkou a každý piatok vás odvezie z AS Nivy do Vrakune, tu si presadnete do pripravených kanoe a za 1,5 – 2,5 hodiny prídete do Zálesia, odkiaľ vás odvezieme naspäť do Bratislavy.

„Splav Malého Dunaja je nenáročný a postará sa o riadnu dávku zábavy. Môžete spoznávať nedotknutú prírodu v okolí Malého Dunaja či sledovať vzácne živočíchy. Pri troche šťastia zahliadnete vydru a nutriu riečnu, či kačicu divú, labute ako aj bociany biele. Malý Dunaj je zároveň jedným z posledných miest v Európe, kde sa zachovali staré kolové mlyny. Najzaujímavejšie úseky nájdete od obce Zálesie až po sútok s Klátovským ramenom pri Topoľníkoch. Splav Malého Dunaja si možno naplánovať na niekoľko hodín, ale aj dní,“ spresnil František Stano. Dovolenka v kraji má aj ekonomický rozmer. „Nákupom lokálnych produktov a využívaním lokálnych služieb podporíme zamestnanosť v regióne. Ak tu budeme aj dovolenkovať, naše peniaze ostanú práve tam, kde žijeme. Tam, kde ich najviac potrebujeme,“ dopĺňa Juraj Droba.

(nc)

Páčil sa vám článok?