Prepravujte sa po Bratislave rýchlo a lacno! 5 zaujímavých tipov

10.8.2022

Zdroj: Freepik.com

Páčil sa vám článok?

Dostať sa z bodu A do bodu B vo veľkom meste je občas náročné. V prípade že sa opravujú cesty, platí to dvojnásobne. V článku nájdete 5 alternatív k preprave autom, ktoré sú lacnejšie, ekologickejšie a často aj rýchlejšie

Pešia chôdza

Najlacnejší spôsob prepravy je rozhodne pešia chôdza. Ak to do práce nemáte ďaleko, zbytočne by ste vyťahovali auto. Podľa vedcov a lekárov by mal človek urobiť denne 10 000 krokov, aby sa udržal v dobrom zdraví a kondícii. Takéto množstvo krokov pomáha znižovať vysoký krvný tlak a pomáha prevencii proti srdcovým chorobám. Aby ste zlepšili svoju kondíciu, najskôr by ste mali vedieť, koľko krokov urobíte teraz. Zaobstarajte si preto smart hodinky (vôbec nemusia byť drahé alebo značkové), krokomer, alebo stačí použiť smart telefón s počítadlom krokov. Svoj najbližší cieľ si potom stanovte o 500 až 1000 krokov viac, po nejakej dobe, keď sa budete cítiť komfortne, cieľ opäť zvýšte, až kým nedosiahnete aspoň 10000 krokov.

Aby ste zvýšili svoj denný počet krokov, môžete urobiť niektoré zmeny vo svojom živote. Do práce alebo pre deti do školy choďte radšej peši ako autom. Naplánujte si pravidelné prechádzky. Vezmite si psíka z útulku, vďaka nemu sa budete musieť prinútiť ísť na prechádzku aspoň dva krát denne. Keď ste v práci, namiesto zaslania e-mailu kolegovi, vstaňte a povedzte mu správu osobne. Namiesto výťahu choďte po schodoch.

Zdroj: Freepik.com

Bicykel

Bicykel si ľudia obľúbia už v detstve. Nemusíte sa naň pozerať iba ako na športové náradie, nezabúdajte, že je to aj dopravný prostriedok. Do práce alebo do školy sa ním dostanete rýchlo a ľahko. Kúpa bicykla predstavuje finančne oveľa nižšiu finančnú investíciu ako kúpa auta. Navyše do auta musíte neustále kupovať benzín, olej, platiť poistku. Zažívate každé ráno cestou do práce dopravnú zápchu? No v takom prípade je bicykel aj oveľa rýchlejší transportný prostriedok. Ak práve nemáte veľa peňazí naviac, cestovanie bicyklom môže byť vhodnou alternatívou. A táto alternatíva je navyše aj oveľa lepšia pre zdravie a životné prostredie.

Zdravotné benefity pravidelného bicyklovania sú dobre známe. Precvičujete si svoje svaly, pľúca, srdce, a vlastne celkovo celé telo. Môžete ľahko spáliť 600 kalórií za hodinu. Vymeňte auto za bicykel a schudnete aj bez zmeny stravovacích návykov. Je ideálny pre ľudí, ktorí sa neboja každodennej fyzickej aktivity.

Kolobežka pre dospelých

Hoci kolobežka patrila dlhé roky iba deťom, v posledných rokoch je obľúbená už aj u dospelých. Nie je predsa žiadny dôvod, aby všetky jej výhody nevyužívali aj dospelí. Pre nich to už nie je ani tak hračka, ale dopravný prostriedok, praktický a zábavný. V porovnaní s bicyklom sú kolobežky oveľa menšie a skladnejšie. Preto si ju môžete ľahko odložiť v kancelárii, alebo si ju vziať do autobusu. Týmto rieši aj veľmi častý problém s parkovaním.

Môže sa stať, že na začiatku sa vám bude zdať používanie kolobežky menej stabilný, ale treba si na to zvyknúť a naučiť sa ju dobre ovládať. Nebezpečenstvo pri páde je malé. Keďže na nej iba stojíte, je v prípade nebezpečenstva jednoduché z nej iba zoskočiť. Možnosť zranenia je tiež nižšie kvôli tomu, že idete pomalšie ako na iných prostriedkoch, je to vlastne dvojnásobná rýchlosť ako chôdza. Treba si však vždy dávať pozor, aby ste nevbehli pod auto, alebo nezrazili chodca.

V obchodoch, či už kamenných alebo e-shopoch, nájdete kolobežky pre dospelých v rôznych vyhotoveniach, farbách a veľkostiach.

Autobus

Autobus je lacný a dobrý dopravný prostriedok. Iba si nasadnete a odveziete sa. Nemusíte dávať pozor na premávku a údržbu auta. Tiež si precvičíte trochu aj nohy, keďže musíte prísť na zastávku a zo zastávky peši. Nevýhodou by mohlo byť to, že sa musíte prispôsobiť pevne určeným odchodom autobusu. V mnohých mestách sa však samospráva snaží o čo najoptimálnejšie pokrytie potrieb obyvateľov. V autobuse sa tiež môžete porozprávať so susedom, ak na to nemáte inokedy čas. Cesta autobusom je tiež oveľa ekologickejšia ako používanie auta. Predstavte si každé ráno zápchu, pričom je v každom aute jeden človek. Autobus ľudí prepraví omnoho viac naraz.

Vlak

Vlak je ideálnym prepravným prostriedkom na dlhšie trate. Ak dochádzate do práce do iného mesta, je to výborná voľba. Je rýchly, bezpečný a pohodlný. Na dlhších tratiach poteší, že si môžete vystrieť nohy, poprechádzať sa a pokochať sa výhľadom. Je vynikajúci nielen na dochádzanie do práce, ale aj na návštevu rodičov žijúcich v inom meste, a tiež pri cestovaní na dovolenku. Predstavte si romantickú cestu vlakom po našich krásnych mestách. Môžete preskúmať aj menšie, menej známe mestá a dedinky. Rozsiahla železničná sieť v Európe znamená, že dostupnosť sa v priebehu rokov výrazne zlepšila, čo vám umožňuje cestovať do menších miest a cestovať mimo turistických trás.

Zdroj: healthline.com

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah 
Páčil sa vám článok?