Bratislava sa už tento víkend stane opäť Prešporkom, príďte na Korunovačné dni!

27.7.2022

Zdroj: Bratislava Tourist Board

Páčil sa vám článok?

Bratislava sa už tento víkend stane opäť Prešporkom. Užite si Korunovačné dni s celou rodinou. Slovenská metropola bude znova hlavným mestom Uhorska. Síce len na tri dni, ale s o to väčšou parádou.

Ponorte sa počas Bratislavských korunovačných dní  do bohatej kráľovskej minulosti a užite si slávnosti na počesť korunovácie kráľa Ferdinanda IV. Habsburského. Tento rok podujatie koná od 29. do 31. júla v uliciach Bratislavy.

Pripomeňte si dávnu atmosféru Prešporka v hlavnej úlohe s kráľmi a kráľovnami a tiež šľachtou, trubadúrmi a množstvom zvedavých divákov. Buďte pri tom, ako ožíva kráľovská minulosť a objavte miesta, ktoré svojou históriou vyrážajú dych a ktoré boli svedkami korunovácií panovníkov.

Zdroj: Bratislava Tourist Board

Foto: Program Bratislavských Korunovačných dní 29.- 31.7.2022

Máloktoré mesto sa môže popýšiť tým, že sa v ňom konali korunovačné slávnosti. Niekdajší Prešporok sa počas tureckého nebezpečenstva stal hlavným mestom Uhorska a získal výsadu korunovačného mesta. Bratislave sa tohto privilégia dostalo na dlhých 267 rokov, počas ktorých sa v meste odohrávali korunovácie uhorských kráľov.

Slávnu kráľovskú minulosť si Bratislava tento rok pripomenie sériou podujatí od 29. do 31. júla, počas ktorých si obyvatelia a návštevníci mesta budú môcť opäť vychutnať korunovačnú atmosféru. Na tieto dni slovenské hlavné mesto pripravilo pestrý program rôznych žánrov pre rôznorodé publikum na tému korunovácií.

Zdroj: Bratislava Tourist Board

Foto: Ukážky dobového oblečenia a tanca

Najdôležitejšia časť programu sa odohrá v sobotu 30. júla. Vtedy sa z Bratislavského hradu o jednej popoludní vydá na cestu slávnostný sprievod približne 250 účinkujúcich zo Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska. Sprievod ukončí svoje putovanie v srdci Starého mesta na historickom Hlavnom námestí. Tu v rámci programu medzi druhou a treťou popoludní prebehne slávnostné odovzdanie Zlatej zberateľskej euromince k 450. výročiu korunovácie cisára Rudolfa II, ukážky dobových šermiarskych vystúpení jednotlivých krajín sprievodu a sokoliarske vystúpenie ktoré bude slúžiť ako pozvánka na hlavný program.

Slávnostné chvíle budú pokračovať na Tyršovom nábreží na petržalskom brehu Dunaja. Od pol piatej až do siedmej sa tu môžete tešiť na veľkolepý rytiersky turnaj, divadelno-šermiarske vystúpenia slovenských aj zahraničných skupín v dobovom oblečení, Sokoliarske vystúpenie na koni či so psom.

Zdroj: Bratislava Tourist Board

Foto: Začiatok korunovačného sprievodu na Bratislavskom hrade

Tí, čo by sa z histórie korunovácií radi dozvedeli viac, majú možnosť vybrať sa na bezplatné prehliadky v slovenčine, angličtine, nemčine, maďarčine alebo ukrajinčine, ktoré organizuje Turistické informačné centrum Bratislava Tourist Board počas všetkých troch dní od piatka do nedele.

Viac informácií nájdete na webe visitbratislava.com.

Zdroj: Bratislava Tourist Board

Foto: Šľachtici na konoch dopĺňajú sprievod

Zdroj: Bratislava Tourist Board

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR

​​​_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah 

 

Páčil sa vám článok?