Plánujete dovolenku lietadlom? Prečítajte si rady a tipy na bezproblémový odlet

8.7.2022

Zdroj: Letisko M. R. Štefánika

Páčil sa vám článok?

Letná dovolenková sezóna je po uvoľnení opatrení opäť v plnom prúde. Letisko M. R. Štefánika by rado poskytlo cestujúcim niekoľko tipov na bezproblémový odlet, aby tak pasažieri predišli spomaleniu registračného a odbavovacieho procesu na letisku, a mohli včas a bezpečne odletieť do zvolenej destinácie. 

Dobrou radou je určite si skontrolovať si platné cestovné doklady a vstupné dokumenty do cieľovej destinácie. Podmienky vstupu do jednotlivých krajín nájdete TU. "Upozorňujeme, že Veľká Británia už nie je členom EÚ. Preto je potrebné cestovať s platným cestovným pasom. Cestovanie s občianskym preukazom je povolené len na výnimky, teda pre tých, ktorí sa zaregistrovali do pobytovej schémy, tzv. Settlement Scheme," spresnila Veronika Hauswaldová z bratislavského letiska.

Dôležité je tiež skontrolovať batožinu. Na webových stránkach leteckej spoločnosti, kde ste si zakúpili letenku si pozrite, akú hmotnosť a veľkosť batožiny povoľujú podmienky leteckej spoločnosti. Do príručnej batožiny je povolené zobrať si tekutiny, gély alebo krémy do 100 ml, ale je potrebné ich zabaliť do priehľadného igelitového vrecka (veľkosť max 1 l). To je možné si zakúpiť aj na letisku M. R. Štefánika za 1 euro. Treba si dať pozor či nemáte zabalený niektorý zo zakázaných predmetov, akým je napríklad nôž, horľavina, či iné nebezpečné predmety. Upozorňujeme, že na letisku M.R. Štefánika nie je povolená ani tenisová raketa ako príručná batožina. 

Buďte na letisku pred odletom včas. "Cestujúcim odporúčame, aby boli na letisku minimálne 2 hodiny pred odletom. Pred odchodom si skontrolujte prípadné dopravné obmedzenia po ceste na letisko," priblížila Hauswaldová.

Pasažierom sa tiež odporúča opatrnosť pri užívaní omamných látok, akým je alkohol. V prípade, že je pasažier v neprispôsobivom stave, môže sa stať, že bude vylúčený z prepravy z bezpečnostných dôvodov. Väčšina leteckých spoločností má nulovú toleranciu alkoholu.

Po príchode odporúčame ísť hneď na check-in, kde vás zaregistrujú, skontrolujú doklady a odbavia vašu batožinu. Po registrácii nasleduje bezpečnostná kontrola. Je potrebné sledovať obrazovky s informáciami o otvorení brán, tzv. gates. Tam vám pracovníci letiska skontrolujú doklady a letenku, a následne na ich pokyn sa premiestnite smerom do lietadla. Brána sa totiž môže zavrieť už 30 minút pred odletom. Presný čas však závisí od jednotlivých leteckých spoločností. Menovité výzvy z informačného pultu letiska na základe mena sa v tomto prípade nerobia.

Ak stratíte doklady, obráťte sa na políciu, ak sa vám stratilo niečo na palube lietadla, treba kontaktovať priamo leteckú spoločnosť. Ak sa vám stratilo niečo na letisku, obráťte sa na príslušné letisko. Ak sa vám stratila sa batožina alebo je zničená a poškodená, reklamácia batožín prebieha na letisku, bezprostredne po prílete.

(ts,nc)

 

 

 

Páčil sa vám článok?