Viete, ako a kde sa dajú nabíjať elektromobily?

25.2.2022
V bratislave bude jazdiť prvé elektrické vozidlo - Elektromobil3
Páčil sa vám článok?

Elektrické vozidlá sa v súčasnosti stávajú populárnymi vďaka svojim špecifickým vlastnostiam a vybaveniu. Okrem toho môžu ušetriť vaše peniaze za benzín alebo naftu.

Ako nabíjať elektromobily

Existujú rôzne spôsoby nabíjania akumulátora elektromobilu. Sme konfrontovaní s bežnými a rýchlymi spôsobmi nabíjania rôzne typy konektorov, môže byť zo začiatku trochu ohromujúci.Ale je to jednoduchšie a ľahšie, ako sa zdá! V tomto krátkom článku vám prezradíme všetky kľúčové údaje, ktoré chcete vedieť.

Ako dobíjať vozidlo

V podstate ide o dve základné úvahy:

  • Kde sa rozhodnete nabíjať
  • Ako rýchlo sa rozhodnete nabíjať

Tie sú navzájom prepojené a rýchlosť nabíjania závisí od toho, aké konkrétne elektrické vozidlo vlastníte, aký je limit jeho batérie a aký druh nabíjacieho systému používate.

Domáce a verejné nabíjanie

Máte dve možnosti - nabíjať svoj elektromobil doma z vlastnej elektrickej siete alebo využívať verejné nabíjacie stanice. To ovplyvní typy (a rýchlosti) nabíjania, ktoré sú vám k dispozícii.

Zdroj: autodoc.sk

Obrázok prevzatý z autodoc.sk

Nabíjacia stanica

Na dobíjanie batérií elektrických vozidiel existujú rôzne techniky. V súčasnosti je najväčšou obavou v súvislosti s dopravou elektrickými vozidlami celkový dojazd pred potrebou dobíjania Tieto stanice sa pravidelne nachádzajú najmä v mestách a umožňujú vám doplniť batériu na cestách za predpokladu, že chcete cestovať na dlhšie vzdialenosti.

Verejné nabíjanie ponúka striedavé nabíjanie z wallboxu alebo - vo väčšine prípadov - rýchle nabíjanie jednosmerným prúdom.

Okrem toho sú obe možnosti rýchlejšie ako nabíjanie doma: Verejné nabíjanie striedavým prúdom môže byť 3 až niekoľkokrát rýchlejšie ako nabíjanie striedavým prúdom v domácnosti, závisí od výťažnosti nabíjacích staníc a schopnosti vášho elektromobilu pracovať s nabíjačkami na striedavý prúd. Všetky nabíjacie stanice DC sa považujú za rýchle nabíjanie jednosmerným prúdom:

  • V súčasnosti je najrýchlejším spôsobom nabíjania elektrického vozidla
  • Poskytuje nabíjací výkon nad 50 kW prostredníctvom napätia nad 450 V a prúdu až do 125 A
  • Je vhodný na nabíjanie z 20 na 80 % nabitia za približne 40 minút
  • Používa Combo DC (CCS pre kombinovaný nabíjací systém)
  • Využívanie DC Charge by sa malo udržiavať na základni, aby sa pomohlo s pretiahnutím trvania vysokonapäťovej batérie

Ako by ste použili verejnú nabíjačku?

Ukážka pripojenia vášho elektrického vozidla pomocou verejnej nabíjačky je veľmi jednoduchá.

  1. Nájdi nabíjačku a zaparkuj
  2. Otvorte nabíjací port (môže sa nachádzať vpredu alebo na boku vozidla).
  3. Zapojte zástrčku - Ak nabíjačka nemá prepojenie, mali by ste použiť vlastné.Ak je k nabíjačke pripojené prepojenie, vyberte správnu asociáciu pre vaše vozidlo a pripojte ju.
  4. Platenie - väčšina nových nabíjačiek akceptuje bezkontaktné platby, ale niekoľko starších organizácií očakáva, že budete mať účet alebo aplikáciu.

(bn)

Páčil sa vám článok?