Čo zohľadniť pri výbere turistického batoha na stredne náročné trasy?

20.1.2022

Zdroj: everst/Shutterstock.com

Páčil sa vám článok?

Turistika je skvelá skúška nielen pre našu kondíciu, ale aj pre anatómiu tela. Ide predsa o pohyb na nerovnomernom teréne so zdolávaním rôznych prekážok. V tomto článku nájdete sumár základných kritérií pre pohodlný a funkčný model na trochu náročnejšie túry.

Háčik je však v tom, že na túru si to nevyhnutné treba vziať! Kabelky a ruksaky neprichádzajú do úvahy, a tak nám zostáva zamerať sa len na kvalitné turistické batohy.

Aké turistické batohy určite nie?!

Na náročnejšie výstupy sa zvyšujú aj požiadavky na odev, pomôcky v prírode, na stravu a pre regeneráciu. Poviete si, čím menší batoh, tým miernejšia záťaž pre telo a viac odľahčený pohyb. Áno, aj. No rovnako sa môže stať, že utrpíte na nedostatočnú výbavu alebo... Malý batoh preplníte, čím sa znižujú jeho funkčné vlastnosti. Do tejto kategórie patria modely do 35 l ideálne skôr na jednodňový výlet, pre teenagerov alebo ako palubná batožina.

Hlavné kritériá pre turistický batoh na stredne náročných trasách

Ako prvé opäť zohľadňujeme veľkosť, resp. objem batoha a iné technické parametre, ergonomické vlastnosti, úložné usporiadanie, prídavné prvky a funkcie.

  • Objem, hmotnosť a rozmery batoha

Chystáte sa teda prejsť viac ako počas bežnej jednodňovej túry? Najviac vám budú vyhovovať turistické batohy s objemom od 30 do 50 l. Pre mnohých sú zároveň skvelou alternatívou k robustným modelom, navyše vďaka dobrému úložnému usporiadaniu ich využijú neraz aj páry. Tieto batohy zaraďujeme k stredným aj z hľadiska hmotnosti (cca. 1,5 - 2 kg). Viete, že ak stredne veľký turistický batoh nepresahuje rozmery cca. 80 x 40 x 30 cm, tak ho bez nadmerného vyčerpania unesie aj nižšia žena či akýkoľvek menej zdatný turista?

  •  Ergonomické vlastnosti

Pre zdravé nosenie batoha si vyberáme praktický výškovo nastaviteľný systém, zadné anatomické tvarovanie vybavené priedušným materiálom na pravidelnú cirkuláciu vzduchu. Dôležitú úlohu zohrávajú čalúnené ramenné popruhy a taktiež nezabúdame ani na tie bedrové a hrudné pre ešte lepšiu oporu v náročnejších výstupoch.

  • Úložný systém

Veľmi praktické riešenie predstavuje čo najrýchlejší prístup do hlavnej komory. To by malo byť umožnené nielen z prednej, ale aj z bočnej a spodnej časti batoha. Hlavná komora nech obsahuje aspoň 2 samostatné časti a rozhodne neváhajte nad bočnými vreckami, po čelnej strane a ani nad predným vekom. Na dosah tak máte nevyhnutné pomôcky pre lepšiu orientáciu, odev alebo na občerstvenie.

  • Prídavné prvky

Turistický batoh získava na svojej hodnote, keď sa čo najviac líši vo funkčných kvalitách od bežne dostupných. Presne z toho dôvodu sa stále rozširuje a aktualizuje ponuka moderných turistických batohov na Sportrysy. Závisí od konkrétneho modelu, či už je v jeho základnej výbave alebo možno dokúpiť napr. uťahovacie popruhy a pracky, zámok na batoh, píšťalku a pláštenku, ktorou je batoh chránený pred kontaktom s vodou.

Ale pozor, takéto funkčné batohy sú „na roztrhnutie“, tak si rýchlo aspoň jeden rezervovať!

​_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah 
Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie