Radíme: Pri smart elektronike v domácnosti treba myslieť na jej zabezpečenie pred hekermi

12.1.2022

Zdroj: lasiesta.sk

Páčil sa vám článok?

Pri elektronike, ktorá využíva pripojenie na internet, treba myslieť na jej zabezpečenie. Odborník na kyberbezpečnosť spoločnosti Aliter Technologies Daniel Suchý odporúča na novom zariadení zmeniť prístupové heslá. Dôležité je tiež nainštalovať si čo najaktuálnejšiu verziu softvéru. Na kvalitné heslo treba myslieť aj pri wifi sieti, na ktorú sa prístroj pripája.

„Hekeri idú s dobou a útoky na smart zariadenia nie sú novinkou. Zaznamenali sme prípady, keď hekeri zaútočili na elektronické pestúnky a zábery tisícov detí následne zverejnili na internete. Využili pritom nedôslednosť ľudí, ktorí si na elektronických pestúnkach nechali prednastavené heslá. Známy je tiež prípad masívneho útoku, keď hekeri zverejnili zábery bezpečnostných kamier z celého sveta vrátane Slovenska,“ uviedol Suchý.

Zariadenia, ako sú smart chladničky či kávovary, môžu byť zneužité napríklad na zber informácií a prieskum pre sofistikovanejší útok založený na cielenom phishingu či ťažbu kryptomien. „Dnes môže mať aj bežná smart televízia integrovanú kameru a mikrofón, musíme preto myslieť aj na adekvátne zabezpečenie. Celá sieť je taká bezpečná, ako jej najslabší článok,“ upozornil Suchý.

Na zabezpečenie súkromia treba myslieť aj pri vrátení alebo výmene tovaru. „Pri vrátení alebo predaji smart elektroniky je potrebné dané zariadenie vždy vrátiť do továrenských nastavení a použiť špeciálny softvér, ktorý prepíše všetky naše citlivé dáta, ktorými zariadenie disponuje," radí odborník.

(TASR)

Páčil sa vám článok?