7 menej známych miest v Bratislave, ktoré stoja za návštevu

18.12.2021

Zdroj: pexels.com

Páčil sa vám článok?

Bratislava a jej okolie ponúkajú veľa možností na výlet – napríklad Slavín, Bratislavský hrad či Kamzík. Máte už tieto známe miesta opozerané? Nechajte sa inšpirovať našimi tipmi na výlet. A vyberte sa na potulky do menej navštevovaných, no čarovných častí, ktoré navyše dýchajú históriou.

V minulosti nazývaný aj Devínsky kameňolom nájdete na západnom svahu vrchu Národnej prírodnej rezervácie Devínska kobyla. Dostanete sa tam po modrej turistickej značke z Devína a aj z Devínskej Novej Vsi. Vďaka svojej nenáročnosti je výlet vhodný pre všetky vekové kategórie.

Waitov lom

V minulosti nazývaný aj Devínsky kameňolom nájdete na západnom svahu vrchu Národnej prírodnej rezervácie Devínska kobyla. Dostanete sa tam po modrej turistickej značke z Devína a aj z Devínskej Novej Vsi. Vďaka svojej nenáročnosti je výlet vhodný pre všetky vekové kategórie.

Najväčšou atrakciou lomu je kruhový labyrint postavený z kameňa. Vyzerá ako verná kópia známeho francúzskeho labyrintu z Chartres. Najlepší výhľad naň si vychutnáte z vrchu kameňolomu.

Dlhá lúka – Pod Dubmi

Lokalita Dlhá lúka má tiež čo ponúknuť. Počas príjemnej rodinnej prechádzky navštívte unikátny dom na strome. Je postavený až v 4-metrovej výške na statných duboch.

Vznikol v rámci projektu mesta Bratislava a aj vy sa v ňom môžete ubytovať. Sezóna sa začína 1. apríla a končí 31. októbra.

V zimnom období sa v ňom teda neubytujete. Ak ale máte záhradu, môžete si taký dom na strome postaviť aj doma. Stačí vám tatranský obklad, šikovné ruky a odhodlanie.

Zdroj: Flickr/ŽupaBA VUCBA

Vodná nádrž Vajspeter

Nádrž, ktorej voda slúžila aj na zavlažovanie vinohradov, leží v Rači. Dostanete sa k nemu hore Peknou cestou popri bufete Šínweg, ktorý je na jej konci. Je ideálny na rodinné výlety k vode, hoci sa tam ani v lete neokúpete.

Dajú sa pri ňom ale stráviť príjemné chvíle opekaním rôznych lahôdok. V zime, ak zamrzne, si môžete zakorčuľovať alebo sa poprechádzať malebným okolím.

Rozhľadňa na Americkej lúke

Drevenú rozhľadňu nájdete na Americkej lúke pod Kamzíkom. Naskytne sa vám z nej krásny výhľad na Bratislavu a Podunajskú nížinu. Miesto je obklopené prírodou a niektoré časti zakrývajú vysoké stromy lesov. Napriek tomu nebudete mať o nádherné výhľady núdzu. Odporúčame vám vybrať sa na rozhľadňu aj v noci, počas ktorej sa vám ukáže krásne rozsvietená Bratislava.

Písaný kameň pri Kačíne

V lesoch Malých Karpát nad Kačínom sa nachádza zaujímavý kúsok histórie. Ide o hraničný kameň z roku 1600, ktorý oddeľoval Bratislavu a stupavsko-pajštúnske panstvo. Ešte stále na ňom môžete rozpoznať vytesaný rok i erb mesta Bratislava.

Na kameni je vytesané číslo 11, čo značí jeho poradie v línii hraničných kameňov. Nájsť ho však nie je najjednoduchšie. Najlepšie bude, ak použijete napríklad Google mapy, v ktorých je miesto dobre označené a nestane sa vám, že sa stratíte.

Zdroj: Flickr/ŽupaBA VUCBA

Bunkre vojenského opevnenia Bratislavy

Bunkre sú roztrúsené hádam po celej Bratislave a jej okolí. Ich dobrodružným hľadaním môžete stráviť popoludnie v lesoch Malých Karpát nad Bratislavou alebo v lužných lesoch v okolí Dunaja. Množstvo ich je napríklad v Petržalke, blízko hraníc s Rakúskom.

Aj vďaka aktivistom, ktorí sa podujali sa na ich záchranu, môžete niektoré bunkre z čias druhej svetovej vojny i navštíviť. Napríklad Bunker B-S 4 Lány je sprístupnený verejnosti (overte si otváracie hodiny) a nachádza sa v ňom menšie múzeum.

Zdroj: flickr.com/young shanahan

Polostrov pri kameňolome Devín

Lokalita Devín je známou vďaka Devínskemu hradu. Oveľa menej ľudí vie o polostrove pri kameňolome Devín. Nachádza sa na ľavom brehu rieky Dunaj a tvorí ho úzky nános kameňov, ktorý vytvorili umelo.

Prejsť po ňom môžete až takmer do stredu toku rieky, posedieť si tu a kochať sa výhľadom na Dunaj, jeho príjemné okolie aj prechádzajúce lode. Ale len vtedy, keď je nižšia hladina vody. Miesto nie je veľmi vhodné pre deti, a keďže je polostrov vybudovaný z väčších kameňov, odporúčame pevnú obuv.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?