Tip na darček: smoothie mixér nielen na smoothie

18.11.2021

Zdroj: fotohunter/shutterstock.com

Páčil sa vám článok?

(pr) Všetci sme v tom. Blížia sa sviatky. Začíname si vytvárať zoznam „pre koho čo kúpiť“ a nakoniec zistíte, že je na ňom aj sekcia "Nemám potuchy, čo kúpiť". Blízki na vašom zozname, pre ktorých je nemožné nakupovať. Nie preto, že je ťažké ich potešiť. Len im dávate darčeky už celé roky… a oni nič nepotrebujú (to vám hovoria) a vám došli nápady.

Dobré správy. Je tu pre vás tip, keď už naozaj neviete, čo kúpiť.

Smoothie mixér - fantastický nápad na darček pre kohokoľvek

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, že by ste darovali smoothie mixér? Možno vás prekvapí, ale skvelý smoothie mixér je veľmi užitočným darčekom. Pretože, ak si myslíte, že je určený výhradne na prípravu smoothies, prichádzate o všetky polievky, omáčky a dezerty, ktoré môžete s týmto multitaskingovým zariadením pripraviť. Chcete vedieť, čo všetko tento mixér dokáže?

Ľadové kocky

Kto povedal že kocky ľadu musia byť len H20? Použite kocky s ovocnou príchuťou, aby ste vášmu drinku dodali sladkosť bohatú na antioxidanty. V letných horúčavách je dôležité hydratovať sa množstvom tekutín a potravín bohatých na vodu. Melón obsahuje viac ako 90 percent vody a obsahuje elektrolyt draslík, ktorý napomáha hydratácii. Ak chcete ochutiť vaše nápoje bez bez pridaného cukru, zmrazte dávku rozmixovaného melóna na osviežujúce kocky ľadu s limetkou.

Perfektné pesto

Pesto je nevarená omáčka z listov čerstvej bazalky, cesnaku, píniových orieškov a suchého vyzretého syra, ktoré drží pohromade olivový olej. Pôvodne sa pripravovalo v mažiari s paličkou v jeho domovskom meste Janov. Vo väčšine moderných kuchýň sa často vyrába v mixéri alebo kuchynskom robote a je obľúbený pre všetko od cestovín po kuracie mäso.

Moderné pestá sa vyrábajú z mnohých rôznych kombinácií orechov, iných bylín a výdatnej zeleniny, ako aj so syrom alebo bez neho. Keď si osvojíte základný pomer orechov, byliniek a oleja, môžete jednoducho jeden alebo viac z nich vymeniť za svoje vlastné nápady a pripraviť ich v smoothie mixéri.

Studené polievky

Efektné studené polievky nie sú len pre reštaurácie – a polievka nemusí byť ani jedlo vyhradené pre chladnejšie obdobia. Napríklad paradajková polievka bez varenia používa konzervované paradajky, ktoré majú vysoký obsah lykopénu (prírodná rastlinná chemikália, ktorá sa nachádza vo vyšších množstvách v konzervovaných paradajkách).Výskum spojil lykopén s nižším rizikom kardiovaskulárnych ochorení, rakoviny prostaty a makulárnej degenerácie. A ak ste boli doteraz presvedčení, že na prípravu takejto polievky potrebujete tyčový ponorný mixér, boli ste na omyle.

Pripravte si lahodnú studenú paradajkovo-bylinkovú polievku v smoothie mixéri a zmrazte ju v malých nádobách na rýchle jedlo počas týždňa. Vyskúšajte aj iné kombinácie, ako je krémová mrkvovo- karfiolová polievka alebo krémová brokolicová polievka.

Krájajte zeleninu

Jedna z najbežnejších kuchynských úloh – krájanie zeleniny – je oveľa jednoduchšia, ak používate šikovný vysokorýchlostný mixér. Sú na to dva spôsoby: mokré krájanie a suché krájanie. Suché krájanie funguje najlepšie pre menšie množstvá zeleniny. Jednoducho zapnite mixér na nízku rýchlosť (čím nižšia rýchlosť, tým väčšie kúsky). Ak chcete nakrájať väčšie množstvo zeleniny, napríklad hlávkovú kapustu  alebo ryžovaný karfiol, začnite pridaním  kúskov zeleniny do mixéra a potom dostatočného množstva vody, aby sa kúsky zeleniny odplavili z čepele. Pulzujte mixérom, kým nedosiahnete požadovanú textúru, a potom zeleninu preceďte. Voila!

Zdroj: Jag_cz/shutterstock.com

Holandská omáčka

Nenechajte sa zastrašiť holandskou omáčkou. Je to jeden z tých receptov, ktoré sú tajne jednoduché a akonáhle budete vedieť, ako ju pripraviť (v mixéri to trvá len dve minúty), budete chcieť usporiadať brunch, aby ste predviedli svoju novú zručnosť.

Hollandaise je jednou z klasických francúzskych materských omáčok spolu s bešamelom a niekoľkými ďalšími. Je to omáčka, ktorú mohli vynájsť len ľudia so zdravým rešpektom k maslu a všetkým jeho zázrakom – na prípravu holandskej omáčky zašľaháte roztopené maslo do žĺtkov, čím vznikne neočakávane hustá, krémová a luxusná omáčka. Vo francúzskej kuchyni octová redukcia dodá punc a pomáha udržať emulgovanú omáčku stabilnú, ale doma to dobre zvládne aj vytlačenie citrónovej šťavy.

Dobrá holandská omáčka závisí od techniky pomalého emulgovania teplého masla do vaječných žĺtkov a octu, alebo citrónovej šťavy. Dá sa to dosiahnuť šľahačom a trochou sily paží, alebo si môžete zvoliť jednoduchšiu a rýchlejšiu cestu: smoothie mixér. Stačí zmiešať žĺtky a citrónovú šťavu v mixéri, vliať rozpustené maslo a o pár minút neskôr je vaša holandská omáčka pripravená na preliatie cez váš pokrm.

Domáce arašidové maslo

Keď si osvojíte základnú verziu tohto receptu, môžete objavovať ďalšie variácie pridaním kakaového prášku, škorice alebo vášho obľúbeného indického korenia. Ak ste nikdy neurobili domáce arašidové maslo, ani neviete, ako je neuveriteľne, smiešne jednoduché. Arašidy, zoznámte sa s mixérom. Mixér, je čas štartovať.

Arašidy prechádzajú niekoľkými fázami na svojej ceste k tomu, aby sa stali roztierateľným arašidovým maslom naberateľným lyžičkou. Zmes spočiatku vyzerá neuveriteľne drobivá a suchá, ale nechajte mixér bežať trochu dlhšie a začne pripomínať skutočné poctivé arašidové maslo. Asi po troch minútach budete v pokušení nazvať to dobrým– ale pokračujte. V ďalšej minúte alebo dvoch zistíte, že sa stane niečo magické. To, čo sa predtým zdalo ako úplne jemné arašidové maslo, sa zrazu ešte o niekoľko stupňov zjemní. Toto je látka, z ktorej sú vyrobené arašidové sny.

Domáca omáčka na pizzu

Paradajková omáčka na domácu pizzu je jedným z najjednoduchších DIY projektov všetkých čias. Pripravuje sa len z niekoľkých ingrediencií – konzervované paradajky, cesnak, balzamikový ocot a kvapka olivového oleja – a mixér. Môžete ju dokonca zmraziť v jednotlivých porciách na veľkosť pizze, aby ste si to počas pizzového večera uľahčili!

Tajný tip: Používajte len konzervované paradajky. Môžete aj čerstvé, ale omáčka bude veľmi vodová.

 

Zdroj: GreenArt/shutterstock.com

Mandľové mlieko

Ak máte jedinú skúsenosť s mandľovým mliekom z obchodu, odpustíme vám, že vám nechutí. Skúste si túto verziu pripraviť doma a stavíme sa, že svoje hodnotenie nápoja na báze orechov prehodnotíte, pretože vás presvedčí svojou neuveriteľne krémovou konzistenciou, jemnou mliečnou chuťou a všestrannou prevahou v porovnaní s kúpeným v obchode.

Výroba mandľového mlieka je v skutočnosti neuveriteľne starý proces. Mohli ste o ňom počuť v rámci školenia klasickej francúzskej kuchyne, no bolo už pripravované dávno predtým, ako ho Francúzi premenili na jemné blancmange.

Proces v podstate zahŕňa namáčanie mandlí vo vode cez noc alebo až dva dni – čím dlhšie mandle namáčate, tým krémovejšie bude mlieko. Sceďte, opláchnite a rozmixujte ich v čerstvej vode. Výsledná tekutina je mandľové mlieko.

Pravé, čerstvé, veľmi chutné mandľové mlieko.

Gazpacho

Gazpacho je jedným z tých nekonečne meniteľných receptov. Ak chcete trochu pikantnosti, pridajte viac čili. Ak to chcete tradičnejšie, pridajte olivový olej a strúhanku. Je to na vás, čo z neho urobíte. Začnite s týmto základným receptom a potom vymyslite svoju vlastnú verziu.

Gazpacho bolo vynájdené pre horúce, vlhké letné dni, keď nás samotná myšlienka postaviť hrniec nad horák prinúti siahnuť po ďalšom pohári limonády. Existuje milión a jedna verzií gazpacha, všetky sa dajú rovnako ľahko našľahať v smoothie mixéri a všetky sú rovnako dokonalé pre sparné letné večery. Tu je najzákladnejší a najjednoduchší recept, ktorý vám pomôže začať.

Funguje to takto: základné gazpacho je vyrobené zo zrelých letných paradajok zmiešaných s uhorkou, šalotkou a cesnakom a ochutené sherry octom a dobrým olivovým olejom. V mnohých tradičných verziách receptu sa niekoľko krajcov jednodňového chleba zmieša so zeleninou, čím vznikne hustejšia a výdatnejšia polievka. Tento prídavok ale pokojne vynechajte, ak dávate prednosť redšej polievke. To je základ gazpacha.

Zábava však začína, keď do zmesi pridáte ďalšiu zeleninu a koreniny. Buďte kreatívny s tým, čo vám každý týždeň prinesie vaša miestna tržnica. Nemôžete to pokaziť. Tu je niekoľko tipov:

  • červená paprika dodáva sladké tóny
  • fenikel dáva gazpachu naozaj príjemnú sladkú chuť, najmä ak je spárovaný s čerstvou bazalkou
  • nasekané avokádo je vždy vítané roztrúsené po miske
  • surové kukuričné zrná sú skvelé, keď sú veľmi čerstvé a sladké

Zopár myšlienok na záver

Keď na to príde, najdôležitejšou vecou, ktorú musíte urobiť, je venovať pozornosť potrebám svojich blízkych. To vám výrazne uľahčí nakupovanie. Pozorujte záujem, zistite potrebu, nájdite dokonalý, kvalitný produkt. Držte sa tejto základnej „trojky“ a zaručene nemôžete nič pokaziť.

​​​​_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?