Kam sa v Bratislave vybrať za umením? Je toho viac, ako by ste čakali

16.9.2021

Zdroj: Bratislava Tourist Board

Páčil sa vám článok?

Zájdite na výstavu do Danubiany alebo Galérie mesta Bratislavy, nechajte sa zlákať hudbou a tancom na podujatie do Novej Cvernovky alebo odštartujte spolu so Slovenským národným divadlom tohtoročnú sezónu!

Moderné umenie v Danubiane

Meno budovy Danubiana Meulensteen Art Museum obsahuje názov rieky, ktorá ju obklopuje, ako aj meno svojho sponzora, holandského zberateľa a umeleckého patróna Gerarda H. Meulensteena.

Samotné múzeum je umiestnené v pôsobivej budove, ktorá mákat pripomínať tvar rímskej galéry uviaznutej na riečnej plytčine. Konajú sa tu výstavy popredných medzinárodných umelcov, ktoré sa striedajú vo veľkej hale na 1. poschodí. Na prízemí je múzeum súčasného umenia a v okolí budovy je park rozliehajúci sa na ploche 8-tisíc štvorcových metrov, v ktorom nájdete celý rad sochárskych diel.

Tip na výstavu: 6. Medzinárodné trienále textilu do 14. novembra 2021

Zdroj: Bratislava Tourist Board

Tradícia v palácoch Galérie mesta Bratislavy

V Galérii mesta Bratislavy nájdete najviac umeleckých diel od gotiky po súčasnosť. Oba jej paláce patria k historickým klenotom mesta. V Mirbachovom paláci na Františkánskom námestí sa okrem iného zachovala pôvodná výzdoba pozostávajúca z 290 historických grafických listov. Každý z nich zobrazuje samostatný príbeh a je neuveriteľné, ako sú poskladané do akejsi obrovskej mozaiky, ktorá kompletne pokrýva steny dvoch komnát.

Nemenej zaujímavý je aj Pálffyho palác na Panskej 19. V zbierkach, ktoré tu môžete vidieť sa nachádza aj nevšedná Pasáž Mateja Kréna. Hneď pri vstupe vás doslova obklopia knihy a zrkadlá. Veľmi rýchlo stratíte predstavu o tom, čo je skutočné a čo len odraz. Pri pohľade na strany do hĺbky nekonečna sa možno naučíte prekonať aj svoj strach z výšok.

Tip na výstavu: Výstava Action Everything v Pálffyho paláci do 17. októbra 2021

Zdroj: GMB

Alternatívna Nová Cvernovka

Kultúrne a kreatívne centrum sídliace v areáli bývalej chemickej priemyslovky na Račianskej 78 v Bratislave skrýva okrem multifunkčných priestorov, vonkajšej terasy, pódia, komunitnej záhrady, verejného parku, detského ihriska a verejnej knižnice aj 132 umeleckých a tvorivých ateliérov. Poskytuje široké spektrum kultúrnych a vzdelávacích programov z oblasti hudby, výtvarného umenia, literatúry, filmu, divadla a multižánrových aktivít. 

Tip na podujatie: Hudobno-tanečná inscenácia Od zeme, 28. septembra 2021 o 19:30 hod.

Klasika v Slovenskom národnom divadle

Jeseň tradične prináša novú hudobnú a kultúrnu sezónu, ktorá znamená množstvo skvelých podujatí a príjemne strávených večerov. Slovenské národné divadlo, jedna z najvýznamnejších kultúrnych inštitúcií Slovenska, začalo písať svoje dejiny roku 1920. Dnešné Slovenské národné divadlo tvoria tri scény so stálym profesionálnym umeleckým súborom, nájdete v ňom činohru, operu a balet.

Slovenské národné divadlo nájdete v dvoch divadelných budovách, v Historickej budove SND, ktorá sa nachádza na Hviezdoslavovom námestí a momentálne je v rekonštrukcii a v novej budove. Slovenské národné divadlo už tradične prináša kvalitný zážitok a diela od popredných autorov, ktoré vám v činohre, balete a opere prinesú tí najlepší umelci zo Slovenska, ako aj z celého sveta.

Tip na predstavenie: Scény zo života režiséra (Ingmara Bergmana), 9. októbra 2021 o 19:00 hod.

Zdroj: Bratislava Tourist Board

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky​​

Zdroj: Bratislava Tourist Board

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?