Tip na cyklovýlet: Viete, kde nájdete červený domček v strede lesa?

1.8.2021
Červený domček

Zdroj: bratislavskykraj.sk

Páčil sa vám článok?

Túto cyklotrasu začnete aj skončíte v Stupave a po ceste objavíte prírodné scenérie a rôzne zaujímavosti, napríklad Červený domček, jaskyňu, kameňolom či pozostatky lesnej železnice. Ak si dáte jednu prestávku, prejdete ju za 2 – 3 hodiny.

Cyklotrasu zvládnu aj deti či menej zdatní cyklisti a je vhodná pre trekingové a horské bicykle. Povrch je z 80 % asfalt a 20 % terén.  Má dĺžku 23 kilometrov a prevýšenie 470 metrov. 

Trasa výletu Stupava – Červený domček – Košarisko – Borinka začína v centre Stupavy, na Námestí svätej Trojice. Tu začnete váš cyklistický výlet po žltom cyklistickom značení (cyklotrasa č. 8015), popri Stupavskom kaštieli a za kaštieľom po peknej aleji pagaštanov až k hlavnej ceste, ktorú prekrižujete mierne vľavo, a pokračujete asfaltovou cestou smerom na Červený domček.

Zdroj: bratislavskykraj.sk

Červený domček

​"Táto časť cyklo výletu má jemne stúpajúci charakter, no posledných cca 300 m pred Červeným domčekom je strmší. Potom pokračujete ďalej lesnou cestou po žltej turistickej značke cez Lintavské lúky, tu je profil výletu striedavý, bez výraznejšieho stúpania," uviedol na svojom webe Bratislavský kraj s tým, že na týchto lúkach sa často pasie početná srnčia, či muflonia zver. Od smerovníka Pri Suchom potoku sa zatočí doprava a lesnou cestou sa klesá do údolia na asfaltovú cestu.

Ďalej budete pokračovať po asfaltovej ceste, zabočíte doprava a začnete stúpať po zeleno značenej cyklotrase č. 5004 až do rekreačnej oblasti Košarisko. Tu sa nachádza veľa súkromných, ale i podnikových chát. Je tu aj možnosť občerstvenia cez víkendy a sviatky v chate Zapadnutý kút, ktorá sa nachádza vľavo od nášho výletu.

Zdroj: bratislavskykraj.sk

​Košarisko

Od smerovníka na Košariskách idete ďalej priamo po asfaltovej ceste po zeleno značenej cyklotrase č. 5004, až na križovatku Košarisko – Sedmička. Tu sa napojíte na modro značenú cyklotrasu č. 2002 a pokračujete ďalej priamym smerom na Borinku a Stupavu. Pri tejto križovatke sa nachádza viacero verejnosti neprístupných jaskýň, do ktorých sa dá ísť pozrieť prostredníctvom jaskyniarov.

Zdroj: bratislavskykraj.sk

​Jaskyňa Sedmička – križovatka cyklotrás

Z tejto križovatky cyklotrás sa bude stále mierne klesať až do Borinky. Cesta vedie údolím Borinského potoka, miestami pripomína aj kaňon. "Asi v polovici ceste sa po pravej strane nachádza veľký kameňolom, kde sa ťažil vápenec pre stupavskú cementáreň. Kúsok pod kameňolomom  na ľavej strane cesty je Borinská (Pajštúnska) vyvieračka, kde už ako objekt BVS vyviera celý potok z pod skaly. Po pá metroch sa zastavíte pri kaplnke sv. Michala archanjela a neďaleko je aj socha Jána Nepomuckého," priblížila bratislavská župa.

Zdroj: bratislavskykraj.sk
Medené Hámre – kameňolom

Od kaplnky pôjdete ďalej po ceste, onedlho ste na hornom konci obce Borinka. Cez Borinku prejdete po hlavnej ceste stále priamo, po ľavej ruke budete míňať kostol Najvyššie srdce Ježišovo, a takmer po rovine prídete na začiatok Stupavy, kde zabočíte na gaštanovú alej, po ktorej ste cyklo výlet začali.

Prejdete po aleji až na koniec, po ľavej strane parku prídete k múrom Stupavského kaštieľa, a popri nich až na námestie svätej Trojice Tu sa výlet končí. Interaktívnu mapu výletu nájdete TU.

(ts,nc)

Páčil sa vám článok?