Rýchla renovácia miestnosti, ktorá vám prinesie do života veľa radosti

26.7.2021

Zdroj: Photographee.eu/Shutterstock.com

Páčil sa vám článok?

(pr) Obývacia izba je centrom každého domu, v ktorom je život vždy v plnom prúde. Často však slúži  nielen na rodinné stretnutia, ale aj ako miesto odpočinku, práce alebo jedálne. Na vytvorenie takéhoto funkčného priestoru z obývacej izby vám však nestačí len finančná rezerva, ale aj konkrétne a dobre premyslené riešenia.

Pohodlie nie je vždy závislé iba od veľkosti

Ani pohodlná pohovka preto nemusí byť vždy veľká. Komfort vám predsa prinesie aj menší model s užšími podrúčkami a menšou hĺbkou sedacej časti, ktorá tak zaberá v priestore menej miesta a necháva ho voľné na slobodnejší pohyb i bývanie. Jemnosť a pohodlie takejto pohovke môžete dodať pomocou dekoratívnych vankúšov a prikrývok, ku ktorým bude dokonale ladiť aj štýlový TV stolíkRovnako vám môže viac miesta a slobody priniesť aj rohová pohovka. Usporiadanie ostatného nábytku bude potom omnoho jednoduchšie, pretože nepraktický roh sa zmenil na zónu relaxu.

Uprednostnite materiály, ktoré sa jednoducho čistia

Pohodlie jednotlivých miestností je teda závislé od nábytku a použitých doplnkov, ale aj od toho, ako jednoducho sa bude všetko používané čistiť. Pri spomínanej pohovke si preto vyberte radšej látku, ktorá sa dá jednoducho vyčistiť vodou. Snímateľné poťahy sú skvelé riešenie.

Čalúnený nábytok nie je ale jediný doplnok obývacej izby. Rovnako pohodlné a komfortné na používanie by mali byť aj všetky police, z ktorých by malo byť jednoduché odstrániť prach tak, aby sa nepoškodil lak ani povrchová úprava nábytku.

Zdroj: Archi_Viz/Shutterstock.com

Vyskúšajte lepšie osvetlenie

Viac ako 90 % informácií z okolia vnímame zrakom. Dobré osvetlenie je teda ďalší veľmi dôležitý atribút správne zariadeného interiéru. Tento prvok zároveň pomáha harmonizovať diazjnovo krásne predmety umiestnené v miestnosti a zvýrazniť jednotlivé zóny a detaily veľmi dôležitého priestoru.

Hlavné osvetlenie umiestnite do stredu miestnosti nad konferenčný stolík a tým zvyšným, rovnomerne rozmiestneným po miestnosti sa môžete zamerať na iné detaily a navodiť správny efekt.

Oplatí sa tiež brať do úvahy nielen celkovú plochu obývacej izby, ale aj jej tvar či výšku stropov. Napríklad ak je miestnosť dlhá a úzka, potom aj pri malej ploche bude logické umiestniť do nej dva lustre alebo dve lampy symetricky oproti sebe.

Pri výbere vhodného osvetlenia sa ale nerozhodujte len na základe ich dokonalého dizajnu, ale aj vlastných preferencií. Veľmi dôležité je predsa vaše osobné pohodlie, bezpečnosť či ergonómia obývacej izby.

Využite silu zrkadiel a transparentných materiálov

Áno, aj odrazy pomáhajú miestnosti pôsobiť opticky väčšie. Moderným LED pásom osvetlené tónované zrkadlá preto vyzerajú na stene veľmi dekoratívne. Priehľadné vázy, nábytok a ďalšie sklenené doplnky tiež pomáhajú svetlu pohybovať sa po miestnosti, čo nakoniec oceníte nielen v malom priestore.

Zrkadlá a priehľadné predmety by mali tiež dobre zapadnúť do existujúceho priestoru, dopĺňať interiérový dizajn a zároveň byť v súlade s celkovým štýlom dekorácie. Pomocou ich odrazu a tvaru  môžete miestnosť nielen vizuálne rozšíriť, ale aj a zamaskovať menšie či väčšie nedostatky. Dôležité je, že obývačka bude vďaka nim ľahšia a ladnejšia, aj keď to bude v mnohých prípadoch len optický klam.

Na záver nezabudnite, že dobrým spôsobom, ako si vytvoriť doma svoj malý kúsok raja je, ak priestor zbytočne veľkým množstvom rôznych doplnkov nepreplníte. Čím menej toho okolo seba predsa budete mať, tým lepšie sa vám i celej vašej rodine bude v rodinnom dome alebo byte bývať.

Zdroj: Robert Kneschke / Shutterstock.com

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?