6 miest, kde si v Bratislave skvele zabeháte

1.7.2021

Zdroj: Unsplash.com

Páčil sa vám článok?

Beh je nenáročný šport. Stačí zobrať kvalitné tenisky a môžete sa rozbehnúť za zlepšovaním svojej kondície. Ak teda viete, kam ísť. Vybrali sme pre vás niekoľko lokalít v našom hlavnom meste, kde si beh užijú amatéri aj profesionáli.

1. Okolo bratislavských jazier

Ružinovský Štrkovec, petržalský Draždiak, novomestská Kuchajda, a dalšie. Hádam každá časť Bratislavy sa pýši jazerom, kam chodia v lete obyvatelia za relaxom a celoročne za športom.

Najmä za behom, na ktorý je vhodný Veľký a Malý Draždiak, okolo ktorých vedú ľahšie krosové trate. Pobežíte zväčša po rovine a lesných chodníkoch, pri Veľkom Draždiaku aj asfaltovou cyklocestou. Táto trať má aj označené kilometre.

Značenie zatiaľ chýba na Kuchajde, kde sa dá behať na betónovej dlažbe na okruhu okolo jazera s dĺžkou necelých 1,5 kilometra. Zabehnúť si môžete aj k a okolo Štrkoveckého jazera v Ružinove, kde čaká bežcov tiež antukový povrch.

2. Cez mosty

Bratislava má až 5 mostov, ktoré spájajú brehy mesta, a sú prispôsobené pre chodcov, a tým aj pre bežcov. Využiť bežecké topánky môžete na Lafranconi, Moste SNP, Starom moste, Apolle aj na Prístavnom moste.

Dĺžka vašej trasy sa bude odvíjať od toho, koľko mostov sa rozhodnete prekročiť. Môžete tak nabehať niečo viac ako 3 aj 13 kilometrov. Bonusom k príjemnej fyzickej aktivite budú nezabudnuteľné výhľady na Bratislavu a jej najznámejšie pamiatky.

Zdroj: Flickr/Bratislavská župa

3. Devínska Kobyla Cez mosty

Na rozdiel od predchádzajúcich mestských tratí ponúka malokarpatský vrch mierne náročný lesný trail. Hoci je už dalej od centra, stále je tu výhoda dobrej dostupnosti. Takisto nekonečno možností, ako si beh spestriť.

Na výber je tu totiž mnoho výborne značených trás k viacerým cieľom. Môžete vybehnúť na najvyšší vrch Bratislavy, ktorým je Devínska Kobyla, prebehnúť okolo Bielych skál, na Sandberg, do Líščieho údolia alebo k výhľadom na rieku Moravu.

4. Nábrežie pri Dunaji

Po nábreží nebeží len koník, ale často aj pretekári. Popri Dunaji sa totiž tiahne rovinatý, s prevýšením iba pri výbehu na mosty, asfaltový a široký chodník, ktorý je obľúbenou voľbou aj pre organizátorov rôznych bežeckých podujatí.

Celá „oficiálna“ trasa má 10 kilometrov a vedie od mosta Lafranconi po most Apollo. Rekreačných aj profesionálnych bežcov potešia kilometrovníky, ktoré na oboch stranách označujú vzdialenosť.

Takisto vás pri tréningu poteší pohľad na dominanty mesta, Bratislavský hrad či UFO, ktoré vyzerajú výborne z petržalskej aj staromestskej strany.

Zdroj: Flickr/ŽupaBA VUCBA

5. Parky a záhrady

Najmä rekreačných bežcov nadchne možnosť odkrajovať kilometre v bežeckých topánkach v mestských parkoch a záhradách. Výbornou voľbou je najstarší stredoeurópsky park, Sad Janka Kráľa. Vedie ním asfaltový chodník pod korunami stromov, ktoré lákajú hlavne počas horúcich letných dní.

Podobnú výhodu tieňa ponúknu aj Medická záhrada a záhrada Prezidentského paláca, ktoré majú okruhy so štrkovým povrchom a dĺžkou cca 550 metrov. Tu si ale dávajte pozor. Tieto záhrady nie sú prístupné nonstop, majú otváracie hodiny.

6. Železná studnička

Mimo ruchu veľkomesta je aj polmaratónová trať pri Železnej studničke. Je jednou z mála značených trás v Bratislave. Leží na Ceste mládeže a vybehnúť na ňu môžete z Partizánskej lúky pri amfiteátri alebo z parkovísk.

Začína informačnou tabuľou, na ktorej sú ukážky rozcvičky ideálnej pre beh. Okrem toho, že vedie krásnym a tichým prírodným prostredím, má aj moderné vymoženosti. Jej časť, cca 2,2 kilometra, sú v noci osvetlené.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah

Páčil sa vám článok?