5 tipov, ako správne grilovať mäso: Čomu venovať najväčšiu pozornosť?

28.6.2021

Zdroj: Pixabay

Páčil sa vám článok?

(pr) K letu už takmer neodmysliteľne patria grilovačky. Je to skvelý spôsob, ako stráviť letné večery v spoločnosti chutného jedla. Hoci to na prvý pohľad vyzerá jednoducho a lákavo, najčastejšie chyby sprevádzajú práve grilovanie mäsa. Ešte predtým, ako si uviažete zásteru a postavíte sa ku grilu, prečítajte si rady a tipy, ako mäso grilovať, aby bolo správne šťavnaté a výborne dochutené.

Kuracie, bravčové, hovädzie: Aké mäso vybrať?

Pre začiatočníkov v grilovaní je príprava kuracieho mäsa azda najjednoduchšia. Nie nadarmo patria kuracie krídelká a grilované kuracie prsia medzi top dobroty. Ak však máte chuť na “väčší” kus mäsa, siahnite po bravčovom pliecku, krkovičke alebo rebrách. Sú správne šťavnaté. Vždy ich však klaďte až na dostatočne rozpálený gril, s teplotou min. 250 °C. Mäso sa totiž musí rýchlo zatiahnuť, aby počas tepelnej prípravy nestrácalo svoju chutnú šťavnatosť. Na grilovanie nie je vhodné suchšie bravčové stehno a karé. Z hovädziny je na grilovanie ideálna sviečková, roštenka, stehno aj rebrá.

Mäso má byť správnej teploty

Nič netreba náhliť! Pri pohodovom grilovaní to platí dvojnásobne. Skôr, ako mäso uložíte na rošt, dajte mu čas, aby získalo izbovú teplotu. Zamrznuté mäso nechajte rozmrazovať v dostatočnom predstihu pred plánovanou grilovačkou. Tento proces sa nesnažte unáhliť ponorením mäsa do teplej vody alebo rozmrazovaním v mikrovlnke. Stratí zo svojich kvalít, štruktúry aj chuti. Jednou z výnimiek sú však ryby. Tie môžete preložiť do alobalu priamo z chladničky. Pridajte bylinky, cesnak, citrón, olej (alebo plátky masla) a o po niekoľkých minútach na grile už začnú rozvoniavať až k susedom.

Ako na výborné domáce burgre?

Grilovanie mäsa v celosti a ešte k tomu aj s kosťou vyžaduje viac skúseností. Skúste na úvod grilovať menšie kúsky mäsa – teda ako špízy, napichané na grilovacích ihlách. Na ihlách sa ľahko otáčajú a keďže majú menšiu “dotykovú plochu” s roštom, podstatne menej sa pripaľujú. Máte chuť na domáci cheeseburger? Domáce burgre z mletého ochuteného mäsa majú na grilovačkách veľký úspech. Pri miešaní mletého mäsa si dajte pozor, aby ste z neho nevytlačili všetku šťavu a vzduch. Ingrediencie premiešajte zľahka a rovnomerne, rozdeľte mäsovú zmes na rovnaké kôpky a tieto roztlačte vhodným náradím až priamo na grilovacom kameni. S chrumkavou žemľou, zeleninovou oblohou a perfektnou omáčkou môžete pokoriť aj originál hamburger.

Zdroj: Pixabay

Pozor na manipuláciu s mäsom na rošte

Hlavným nositeľom chuti je tuk. Pri častom pichaní do mäsa však o časť z neho prichádzate. O čo horšie, riskujete, že kvapky tuku spôsobia vzplanutie ohňa a vaše jedlo sa behom niekoľkých sekúnd stane spáleným, nejedlým a s extra dávkou uvoľnených karcinogénov. Pre menej skúsených grilmajstrov je však pomerne náročne odhadnúť, kedy je kus mäsa na grile pripravený tak akurát. Máte dve základné možnosti. Prvou je zakúpenie termosondy, ktorú do mäsa zapichnete a sledujete teplotu uprostred (ideálna, ak grilujete väčší kus). Druhou je uloženie mäsa na grilovaciu tácku so zbernými kanálikmi na tuk (praktické pre menšie kúsky mäsa).

TIP: Ako predísť pripaľovaniu mäsa o mriežku alebo tácku? Potrite tieto časti tenkou vrstvou oleja tak, aby na nich nezostali prebytočné kvapky, ktoré by mohli rozhnevať pokojnú pahrebu.

 

S marinádami k dokonalej chuti

Viete o tom, že do marinád na grilované mäso by mali ísť predovšetkým aromatické bylinky, koreniny, cesnak, červená paprika a kvalitný olej? O soli je reč iba zriedkavo. Čím viac soli do marinády primiešate, tým bude mäso tvrdšie. Soľ totiž narúša štruktúru mäsa a vyťahuje z neho vodu, ktoré sa po ugrilovaní stáva suchým. Ak máte po ruke kupovanú marinádu, skontrolujte jej zloženie.

Skôr, ako namarinované mäso poukladáte na gril, zľahka ho utrite od oleja. Ako už totiž viete, olej kvapkajúci do ohňa neveští nič dobré. Zostávajúcu marinádu, hoci aj pár lyžičiek, nemusíte vyhadzovať. Prehrejte ju v miske na ohni, pridajte pasírované paradajky, huby alebo horčicu a behom chvíľky máte teplú omáčku k mäsu. Ugrilované mäso osoľte až na záver. S medovou marinádou tiež opatrne – med pri kontakte s mriežkou rýchlo skaramelizuje. Pripáleniny potrhajú mäso a čistenie roštu zaberie viac času ako grilovačka. Medovou marinádou mäso potrite až krátko ku koncu grilovania. Dodá mu lesk a krásnu farbu.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?