Premýšľate nad pôžičkou? Takto si vyberiete tú správnu

16.6.2021

Zdroj: Unsplash.com

Páčil sa vám článok?

(pr) Výber pôžičky sa môže zdať náročný. Na trhu sa stretnete s rôznymi spoločnosťami a ponukami. Niektoré sú výhodnejšie, iné zas menej. Všetko závisí od vás a vašich potrieb. Či už si chcete požičať na kúpu nehnuteľnosti alebo nejakej maličkosti, výber by ste si mali dobre premyslieť. Ako nájsť ten najlepší úver?

Spravte si menší prieskum trhu

Situácia s pôžičkami sa neustále mení. Najväčšie rozdiely môžeme vnímať na začiatku nového roka. Banky a iné spoločnosti však s nimi pracujú pravidelne. V praxi to znamená, že informácie, ktoré ste si naštudovali pred niekoľkými týždňami, už nemusia byť aktuálne. Zistenie a naštudovanie jednotlivých podmienok vám nezaberie príliš dlho. Môžete tak urobiť z pohodlia domova cez internet. Ak budete poznať približné ceny úverov, pri vybavovaní vás nič neprekvapí.

Aký úver si môžete dovoliť?

Namiesto bezhlavého vybavovania úverov by ste si mali premyslieť svoju súčasnú situáciu. Aký veľký dlh si môžete dovoliť? Koľko peňazí mesačne dokážete splácať? Požičanie tisícok eur je síce jednoduché, no následné splácanie už nie.

Je preto dobré stanoviť si určitú čiastku, nad ktorú určite nepôjdete. Čiastka by sa mala odvíjať od plánovanej kúpy. Ak si beriete úver na auto, konečná suma musí byť vyššia. Za päť tisíc eur dobré vozidlo pravdepodobne nekúpite. Naopak, ak potrebujete peniaze len na preklenutie ťažšieho obdobia, viac ako zopár tisíc si nepožičiavajte.

Pri úveroch je to jednoduché. Čím viac peňazí si požičiate, tým dlhšie a ťažšie sa vám bude splácať. Neberte si preto na seba zbytočné bremeno.

Zdroj: Unsplash.com

Vyberte si správny typ úveru

Pôžička nie je len jedna. V ponukách bánk a iných spoločností sa objavuje v mnohých verziách. Stretnete sa tiež s rôznymi názvami, ktoré by ste mali ovládať a vedieť, na čo sú vhodné. Každý typ sa od seba odlišuje výškou požičanej sumy či účelom.

Najčastejšie si môžete vybaviť:

  • hypotéku
  • spotrebný úver
  • lízing
  • prečerpanie účtu.

Hypotéka
Hypotéka sa spravidla využíva na financovanie bývania, čiže kúpu či rekonštrukciu domu alebo bytu. Je výhodná, pretože má nižšie úroky. Jej mínusom je to, že na jej získanie musíte založiť nehnuteľnosť.

Spotrebný úver
Spotrebný úver získate veľmi jednoducho. Spravidla pri ňom nemusíte ani dokladovať príjem. Ide o najrýchlejšiu možnosť, ako získať určitú menšiu čiastku. Väčšina ho využíva na preklenutie náročného obdobia, prípadne na sviatky, keď potrebuje nakúpiť darčeky či drahšiu vec do domácnosti.

Jeho nevýhodou je to, že má vyššie úroky, ako hypotéka. Keď si požičiate viac peňazí, pri splácaní to určite pocítite.

Lízing
Lízing je úplne inou formou úveru ako prvé dva. Najčastejšie sa využíva pri kúpe auta. Počas splácania však nie ste vlastníkom daného vozidla. Je ním lízingová spoločnosť. Získate ho až vtedy, keď ho splatíte. Úroky sú rôzne. Pre mnohých ide o jeden z praktických spôsobov, ako získať nové funkčné auto.

Prečerpanie účtu
Výhodou prečerpania účtu je to, že na získanie peňazí nemusíte nič vybavovať. Stačí, aby ste si v banke túto možnosť aktivovali a následne nakupovali platobnou kartou. Je to jednoduché a pre mnohých praktickejšie ako spotrebný úver.

Na druhej strane, prečerpanie účtu sa spája s najvyššími úrokmi. Odborníci preto radia, aby ste ho nevyužívali príliš často, iba v skutočne núdzových situáciách.

Zdroj: Unsplash.com

​​Od koho úver vezmete?

Pri vybavovaní úverov máte rovno tri možnosti, odkiaľ peniaze vziať:

  • banka
  • nebanková spoločnosť
  • súkromná osoba.

Banka je pre väčšinu jasnou voľbou. Často ide o inštitúciu, kde máte otvorený účet. V banke môžete mať svojho bankára alebo poradcu, ktorý vám s celým procesom pomôže a vie tiež poradiť. Ak vaša banka neposkytuje pre vás výhodný úver, jednoducho navštívte inú. Na požiadanie o úver nemusíte byť ich klientom.

Druhou možnosťou sú nebankové spoločnosti, ktoré musia mať povolenie od NBS na to, aby mohli pôžičky poskytovať. Spravidla majú výhodné ponuky. Ľudia sa na ne obracajú najmä vtedy, keď potrebujú spotrebný úver.

Požičať si tiež môžete od súkromnej osoby. Takéto požičiavanie je však často riskantné

Tip: Ak by ste si chceli požičať od súkromnej osoby, vyskúšajte P2P pôžičky, ktoré fungujú na základe požičiavania medzi ľuďmi. Riziko sa znižuje vďaka tomu, že do komunikačného modelu prichádza tretí článok. Je to spoločnosť, ktorá služby sprostredkováva.


Neunáhlite sa a všetko si porovnajte

Spontánnosť môže byť v niektorých sférach života dobrá, no do finančného segmentu nepatrí. Na uzatvorenie správnej pôžičky si musíte všetko premyslieť. Nesiahnite po prvej možnosti.

Výber jednotlivých typov môže byť náročný. Celý proces vám dokáže uľahčiť porovnanie pôžičiek na portáli hyperfinancie.sk. Na jednom mieste si porovnáte pre vás určené a vhodné ponuky od viacerých bánk a nebankoviek.

Pôžičku si vždy dobre naštudujte a zistite o nej všetky informácie. Prečítajte si, aké podmienky musíte pri jej využívaní a splácaní splniť.

Zdroj: Unsplash.com

Vyberte si najvýhodnejšiu pôžičku ešte dnes

Vybavovanie pôžičiek vyzerá na prvý pohľad náročne. Nemusí to však tak byť. Stačí, aby ste zistili, aké jednotlivé ponuky banky a nebankovky poskytujú. Následne si ich všetky porovnajte a vyberte si najvýhodnejšiu pre vás. Neplaťte za niečo, o čo nemáte záujem.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?