7 tipov, kam ísť do prírody autom v Bratislave a jej okolí

1.4.2021

Zdroj: Bigstock

Páčil sa vám článok?

Mestský život, obzvlášť v čase pandémie, môže byť vyčerpávajúci. Našťastie tu máme prírodu a jej magickú schopnosť oslobodiť nás od starostí aspoň na pár chvíľ. Pri neustále sa vyvíjajúcich opatreniach však nikdy nevieme, či sa dostaneme za brány Bratislavského kraja alebo dokonca okresu. V tomto článku sa dočítate, ktoré miesta sú len „na skok“ od našej metropoly.

Pajštún a Medené Hámre

Táto zrúcanina hradu so zvláštnym pomenovaním zdobí severnú panorámu Bratislavy už od 13. storočia. Pôvodný názov hradu bol pravdepodobne Peilenstein, no tento rakúsky názov sa očividne domácim nepozdával. Na Pajštún sa najrýchlejšie dostanete, ak zájdete autom do malebnej Borinky a zaparkujete pri kostole. Odtiaľ je to po červenej značke len zopár desiatok minút. Ako bonus sa neďaleko nachádzajú aj Medené Hámre – nádherné skaly, po ktorých sa s lezeckou výbavou dá aj liezť.

Zdroj: Flickr/ŽupaBA VUCBA

Haluzická tiesňava

Haluzická tiesňava sa síce nenachádza priamo v Bratislavskom kraji, cesta trvá okolo jednej hodiny, no podobné, priam rozprávkové prostredie nájdete na Slovensku zriedkavo.

Táto hodinová prechádzka je zaujímavá tým, že sa neustále mení, tak ako väčšina tiesňav. Môže za to Haluzický potok, ktorý tiesňavu časom pretvára. Vďaka vodopádom, popínavým rastlinám, dreveným mostíkom a schodom budete mať pocit, že ste v rozprávke. Na túto nenáročnú túru si však nezabudnite nepremokavú obuv, pretože blatu a preskakovaniu potôčikov sa nevyhnete.

Cestu k začiatku trasy zvládnete aj bežným autom, aj keď nemáte SUV autá, ktoré sa zvyčajne dostanú aj na ťažšie dostupné miesta. Stačí zastaviť na začiatku obci Haluzice, ktorá sa nachádza pri Trenčíne.

Vápenná

Tento vrch je všeobecne známy ako najlepší výhľad v Malých Karpatoch. Trasa sa začína v Plaveckom podhradí, ktoré je od Bratislavy len 45 minút autom. Samotná túra na vrchol a späť vám bude trvať okolo troch hodín a je stredne náročná. Stúpanie do nadmorskej výšky 752 metrov je pomerne strmé, no bežne ho zvládajú aj staršie deti.

Malá Baňa

Ak nemáte veľa času, Malá Baňa je jasná voľba. Trasa začína v Rači a netrvá viac ako 40 minút vrátane kochania sa výhľadom na Malé Karpaty. Ak sa rozhodnete pre predĺženie prechádzky, môžete sa vybrať na Veľkú Baňu či vyššie spomenutý Pajštún. Výstup na Malú Baňu je vhodný aj pre malé deti či psy.

Levanduland

V prípade, že nemáte chuť na prechádzky či túry, môžete od mája do septembra navštíviť Levanduland. Toto voňavé pole levandulí tesne za Malackami ponúka kúzelnú atmosféru a v sezóne je možné si objednať v ňom aj fotenie. Ak si chcete vylepšiť fotoalbum alebo Instagram, Levanduland je povinnou zastávkou.

Zdroj: Bigstock

Kuchyňa

Táto obec blízko Bratislavy ukrýva vodnú nádrž s krásnym prostredím, vhodnú aj na kúpanie. Ak sa radi otužujete, nemusíte ani čakať na leto. Do roku 2017 nádrž zdobila aj romantická lávka s názvom Bobria hrádza. Tá však sčasti zhnila a doteraz sa ju nepodarilo obnoviť, no hovorí sa o tom Keď bude Bobria hrádza znova v pôvodnom stave, budete mať o dôvod viac zavítať pre zmenu aj do inej kuchyne, ako tej vašej.

Waitov lom

Ak chcete vidieť záhadné kresby v obilí, nemusíte sadať na lietadlo až do Peru. Niekoľko takých útvarov máme aj u nás doma a jeden z nich sa nachádza hneď v Bratislave. Stačí zastaviť pri Devíne a ísť pár minút po náučnom chodníku. Z lomu sú úchvatné výhľady na Rakúsko a pod vami sa nachádza spomenutý záhadný útvar – labyrint z kameňov. Ak budete po náučnom chodníku pokračovať, dostanete sa na až k piesočnatému archeologickému nálezisku Sandberg.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?