Vypečené tipy, ako vybrať univerzálny pekáč

11.12.2020

Zdroj: FAVI

Páčil sa vám článok?

Lasagne, trhané mäso, pečená kačica alebo domáci chlieb. Čo majú všetky tieto jedlá spoločné? Pri ich príprave sa okrem kvalitných surovín nezaobídete bez dobrého pekáča. Z akého materiálu by takýto pekáč mal byť a na čo si pri jeho výbere posvietiť?

Keramický, nerezový, sklenený, hranatý alebo oválny. Pekáčov a zapekacích mís je veľa druhov. Niektoré sú univerzálne, iné slúžia na prípravu špecifických jedál. Nájsť taký univerzálny pekáč,v ktorom pripravíte všetko, na čo dostanete chuť, tak môže byť oriešok. Poradíme vám, na čo sa pri nákupe zamerať, samotný výber vám potom uľahčí vyhľadávač FAVI.sk. Vďaka praktickým filtrom tu totiž nájdete pekáč podľa svojho gusta raz dva.

Okrúhly, hranatý, alebo oválny?

Ideálny tvar pekáča úzko súvisí s tým, aké jedlo v ňom chcete pripravovať. Hranaté a oválne sú klasika, v ktorej pripravíte nedeľnú pečienku, buchty alebo zapečené cestoviny. Okrúhly pekáč je potom najlepší na prípravu hydiny, oválny sa zasa hodí na ryby a zapekané zemiaky.

Aká je ideálna veľkosť?

V prvom rade vyberajte pekáč podľa toho, koľko porcií jedla zvyčajne pripravujete. Ak varíte väčšinou len pre dvoch a čas od času k vám zavíta návšteva, bohato si vystačíte s menšou veľkosťou. Zlatou strednou cestou sú potom pekáče s dĺžkou okolo 35 cm. Do väčších rodín sa naopak hodia hlbšie pekáče s dĺžkou cez 40 cm.

Vyberajte z kvalitných materiálov

Povrch a materiál hrajú pri výbere pekáčov zásadnú úlohu. Dôležité je, aby bol odolný voči poškriabaniu, nepriľnavý a zvládol ako vysoké teploty v rúre, tak tie nízke v chladničke. Najkvalitnejšie pekáče sú tie liatinové alebo titánové, ktoré vám vďaka výnimočnej odolnosti vydržia aj niekoľko desiatok rokov. Oba typy sú tiež charakteristické tým, že naozaj dlho držia teplo a sú tak považované za ekonomicky najúspornejší materiál vôbec. Majú ale tiež dve nevýhody, tými sú vysoká cena a hmotnosť. Ak hľadáte ľahký pekáč, vyberajte skôr z materiálov ako je smalt alebo nerez. Počítajte však s kratšou životnosťou a pomerne náročnejším čistením.

Praktické detaily, ktoré oceníte

Okrem materiálu a veľkosti sa pri výbere pozerajte tiež na hrúbku dna. Čím väčšie, tým vyššia kvalita pekáča. Aby sa vám s pekáčom dobre manipulovalo, venujte pozornosť aj veľkosti rukoväte. Praktický je tiež vyberateľný rošt, vďaka ktorému sa pečené prepečie zo všetkých strán.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?