Ako vyčistiť sedaciu súpravu?

20.10.2020

Zdroj: Photographee.eu/Shutterstock.com

Páčil sa vám článok?

Na sedacích súpravách sa najmä v domácnosti s deťmi alebo zvieracími miláčikmi často objavujú odolné škvrny. Ich vyčistenie sa najlepšie darí s profesionálnymi parnými prístrojmi, ak taký ale nevlastníte, môžete vyskúšať metódu klasického ručného čistenia.

Správny postup pre odstránenie škvŕn

Na sedacej súprave sa najčastejšie objavujú škvrny od pitia a jedla, často mastné a odolné. Dôležité je poznať povrch vašej sedačky a prispôsobiť mu ako prípravky na čistenie, tak zvolenú metódu. Mali by ste poznať niekoľko základných pravidiel:

  1. Škvrny sa zbavte čo najskôr. Čím dlhšie ju na sedačke necháte zasychať, tým horšie sa bude odstraňovať.
  2. Pri čistení povrch nedrite a zbytočne netlačte. Mohli by ste poťah sedacej súpravy nenávratne poničiť. Použite svetlú handru z mikrovlákna.
  3. Aby ste sa zbavili škvrny bez pozostatkov v podobe nepeknej mapy, odstraňujte ju od okrajov k stredu. Následne dočistite celý kus sedačky so škvrnou (sedák, podrúčku, operadlo a pod.), aby ste zamedzili vzniku mapy.
  4. Ak neviete, čo škvrnu spôsobilo, začnite s čistením studenou vodou. Niektoré nečistoty sa pri pôsobení teplej vody zrazia a ich odstránenie je o to namáhavejšie.
  5. Nepoužívajte prípravky s chlórom ainými bieliacimi zložkami. Prípravok vždy dopredu vyskúšajte na malom kúsku sedačky, ktorý nie je vidieť.

Rady pre odstránenie škvŕn na sedacej súprave

Na škvrny použite vhodný prípravok z drogérie určený na čistenie daného povrchu. Babské rady však tiež odporúčajú:

  • detský šampón, ktorý jemne čistí mastné škvrny,
  • žlčové mydlo na organické nečistoty,
  • zasypanie soľou na škvrny od červeného vína alebo ovocie,
  • šťavu z citróna na škvrny od čaju a ďalších farbiacich nápojov a jedál,
  • ľadovú kocku, s ktorou ľahko odstránite žuvačku aj škvrnu od čokolády (po zmrazení stačí zlúpnuť),
  • penu na holenie na odolné škvrny napr. od pera (nastriekať a po niekoľkých minútach zotrieť suchou handrou),
  • studenú vodu s trochou mydla na škvrny od krvi.

Na škvrny od moči použite pachy neutralizujúci ocot

Pokiaľ sa na sedačke stala nehoda malému dieťaťu alebo zvieraťu, k odstráneniu škvrny aj pachu použite zmes vlažnej vody, trochy octu a detského šampónu. Napenenú zmes nechajte pôsobiť niekoľko minút a potom ju zotrite. Mastné škvrny skúste opatrne vyžehliť cez suchú utierku alebo pijak. Táto metóda je účinná aj na rozliaty vosk.

Keď sedačku nezachránia ani profesionáli, kúpte si novú

Ak sa vám škvrnu na sedačke vyčistiť nepodarí, môžete osloviť profesionálov so špeciálnymi prístrojmi. Ďalšou možnosťou je zakúpenie poťahu alebo rovno novej sedačky. Výhodne kúpite sedačku na Expedo.sk alebo Expedo.cz, kde si môžete nový nábytok vybrať podľa rozmerov, farby aj usporiadania. Objednajte si novú sedačku pohodlne online a získajte navyše dopravu zadarmo.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?