Cyklistika v Dolnom Rakúsku plná pôžitkov

15.8.2020

Zdroj: Mostviertel Tourismus, schwarz-koenig.at

Páčil sa vám článok?

V historickom srdci Rakúska spája husto prepletená sieť cyklistických chodníkov očarujúce kultúrne dedičstvo a neobyčajnú rozmanitosť krajiny, akej v strednej Európe niet páru.

Výnimočný zážitok z cyklistiky ponúkajú tzv. TOP cyklotrasy, ktoré sú vďaka výbornému značeniu, hustej železničnej sieti, mnohým pohostinstvám a viecham, ako aj servisným zastávkam zárukou príjemného výletu či úžasnej dovolenky na bicykli. Nadšenci horskej cyklistiky tu tiež nájdu tie najlepšie podmienky: ľahšie trasy pre začiatočníkov a zjazdy pre pokročilých cyklistov vedú najkrajšími časťami krajiny – popri Dunaji, cez lesy v oblasti Waldviertel, zvlneným regiónom Mostviertel alebo cez vinohrady oblasti Weinviertel.

Zdroj: Waldviertel Tourismus, Daniel Gollner_contentkumpanei.com

​​Dunajská cyklotrasa - EuroVelo 6

Rovinatá Dunajská cyklotrasa nenadarmo patrí k najkrajším cyklotrasám v Európe. Cesta neustále vedie popri Dunaji a cyklotrase EuroVelo 6, pričom budete pohodlne bicyklovať cez údolie Wachau patriace do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, kde je návšteva vinárne doslova povinnosťou. Cez národný park Dunajské lužné lesy a rímsku usadlosť Carnuntum cesta ďalej pokračuje až do Bratislavy. Kto zatúži po ešte väčšom pohodlí, ten presedlá z pokojných a dobre označených cyklotrás na vodnú trasu a počas plavby loďou načerpá nové sily.

Zdroj: Waldviertel Tourismus, Studio Kerschbaum

Ybbstalská cyklotrasa

Ideálna pre rodiny, bohatá na pôžitky, zvlášť bezpečná a pestrá: Cyklotrasa Ybbstalradweg je nová top ponuka v sieti cyklistických trás v regióne Mostviertel. Mimoriadne vhodné pre rodiny s deťmi a pôžitkárskych jazdcov je nové srdce trasy medzi obcami Waidhofen an der Ybbs a Lunz am See. Najprv mierne kopcovitou krajinou muštových hrušiek, potom alpským regiónom Železnej cesty: Na svojich 107 kilometroch nespája cyklotrasa Ybbstalradweg len Dunaj s Lunzským jazerom, ale aj mierne a divoké strany oblasti Mostviertel.

 

Zdroj: Niederösterreich Werbung/ David Schreiber

EuroVelo 9

Na trase EuroVelo 9 dovolenkári na bicykli precestujú celú spolkovú krajinu a pritom spoznajú rôzne stránky Dolného Rakúska. Spája Baltské a Jadranské more a pritom na rôznych miestach križuje aj Dolné Rakúsko. Trasa vedie z Břeclavy (hraničný priechod Reintal) do Viedne cez idylický región Weinviertel a potom vás zavedie do pôžitkárskej oblasti Thermenregion Wienerwald, aby nakoniec vo Viedenských Alpách pri vrchu Wechsel premenila pôžitkársku cyklistiku na horské dobývanie vrcholov.

 

Traisentalská cyklotrasa

Od miernej až po divokú, s dychberúcimi výhľadmi aj kulinárskymi zážitkami: tu si perfektnú túru nájdu pôžitkárski cyklisti aj rodiny. Rodiny a pôžitkárskych cyklistov na Traisentalskej cyklotrase očakáva 111 príjemných kilometrov rozdelených do 4 etáp. Najpríjemnejšia je etapa Dunaj – St. Aegyd, predovšetkým pri jazde v smere prúdu rieky. Trasa je trochu športovejšia na úseku medzi obcami St. Aegyd a Mariazell. Zato však budete odmenení množstvom idylických miest na zastavenie popri rieke Traisen, ktoré pozývajú na oddych a schladenie. Môžete však cestovať aj vskutku pohodlne. Vtedy, keď využijete jednu z množstva možností prestupu na autobus alebo vlak. Mimochodom: Takmer celá trasa prebieha mimo ciest po dobrých asfaltovaných a označených cyklotrasách.

 

Zdroj: Niederösterreich Werbung/ Stefan Fuertbauer

Iron Curtain Trail - EuroVelo 13

Cyklotrasa Iron Curtain Trail vedúca pozdĺž českej hranice je napínavou cestou do minulosti.  Ide približne o 200 km dlhý a prevažne rovinatý dolnorakúsky úsek trasy EuroVelo 13, ktorá sa vo svojej celkovej dĺžke tiahne z Fínska až po Čierne more. V Rakúsku sa na nej vydáte po stopách Železnej opony, pričom cyklotrasa vedie od regiónu Waldviertel až po chutný región Weinviertel a pritom neustále prekračuje hranicu s Českom. Trasa ponúka okrem najsevernejších vinohradov Rakúska v Litschau a schremských vrchoviskových rašelinísk či vinohradov v okolí Retzu aj množstvo ďalších vrcholov pozývajúcich na cyklopauzu.

Viac informácií o zážitkoch na bicykli v Dolnom Rakúsku nájdete na stránke www.dolne-rakusko.info/cyklistika.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?