7 praktických tipov, ako správne a bezpečne umiestniť akvárium

28.7.2020

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Nemôžete si doma dovoliť domáceho miláčika, ale chcete sa starať o nejakého živého tvora? Alebo ste zachytili výsledky výskumu, ktorý potvrdzuje, že pozorovanie rybičiek zmierňuje stres? Nie je preto prekvapením, že akváriá sa s obľubou umiestňujú do čakární terapeutov a zubárov, kde upokojujú pacientov pred ich zákrokom.

Tak či onak, ak ste pre akvárium už rozhodnutí, prejdite si naše užitočné tipy, ako ho správne a bezpečne umiestniť. Vďaka nim si ho budete môcť plnohodnotne užívať.

Vhodné osvetlenie a teplota

Keďže rybičky sú zvyknuté na život v podmorských hĺbkach, vyhnite sa priamemu slnečnému žiareniu. Mohlo by to podporiť rast zelených rias v akváriu ako nežiadúci účinok, ktorý by vám akvárium rýchlo znečistil. Pre svoje optimálne životné podmienky potrebujú rybičky stálu teplotu, preto nie je vhodné ani umiestnenie pri radiátoroch. Dbajte na to, aby v blízkosti akvária nedochádzalo k výrazným teplotným zmenám. 

Správny podstavec, ktorý vaše akvárium udrží

Pokiaľ ide o malé akvárium - do 20 kg, môžete ho umiestniť takmer kdekoľvek. Príjemne sa bude vynímať na odkladacom stolíku, v bezpečnej vzdialenosti od okna ako interiérový doplnok.

Pri väčšom akváriu však už musíte zvažovať aj nosnosť komody, na ktorú ho umiestnite. V tomto prípade je vhodnejšia masívnejšia komoda, špeciálne pre takéto potreby určená. Prípadne, ak ste manuálne a technicky zručný, môžete si ručne doinštalovať priečky ku klasickej komode, čo by malo akvárium bezpečne udržať. Ak nie ste zrovna kutilský typ, spoľahnite sa radšej na skúseného majstra.

Odkladací priestor pre potreby akvária

Komoda umiestnená v blízkosti akvária môže poslúžiť aj ako odkladací priestor pre nástroje a výbavu pre manipuláciu s akváriom. Môžete si tam odložiť akvarijné nožnice, teplomer do akvária, odkaľovače, akvarijné pinzety či stierku na sklo. Takto ich budete mať vždy po ruke a s komodou v blízkosti nebude akvárium pôsobiť osamotene. Prezrite si komody do obývačky, ktoré viete k akváriu príjemne priestorovo doladiť.

Pokojné miesto bez hluku

Hlučné a rušné prostredie nie je vhodné na umiestnenie akvária. Takže sa vyhnite miestu v blízkosti televízora, reproduktorov a dverí. Vibrácie spôsobené týmito zvukmi, najmä otváranie a zatváranie dverí, môžu šokovať ryby natoľko, že tento zážitok im môže byť osudným.

Zdroj: Shutterstock

Viditeľnosť

Pre starostlivosť o rybičky je vhodné zvoliť miesto, kde sa často vyskytujete. To je niekde, kde môžete mať rybičky pod dohľadom a vnímať zmeny v ich správaní. Taktiež by ste mali mať možnosť si v blízkosti akvária sadnúť, relaxovať a tešiť sa upokojujúceho pohľadu na rybičky. 

Jednoduchá prístupnosť

Ubezpečte sa, že máte k akváriu dobrú prístupnosť. O rybičky je predsa potrebné sa pravidelne starať, kŕmiť ich, vypínať a zapínať osvetlenie pre rastliny a občas prečistiť akvárium. Umiestnenie v regáli je v rámci tohto typu nielen vhodné, ale ak ide o umiestnenie v kancelárii, môže byť pre oživenie priestoru priam ideálne.

Zdroj: Moebelix.sk

Ďalej od elektrických zásuviek

Umiestnenie v blízkosti elektrických zásuviek je kvôli vode v akváriu nebezpečné. K elektrickej zásuvke však musíte mať aj tak prístup - pre zapojenie filtra, vzduchového čerpadla, ohrievača a svetla. Buďte preto opatrní a dbajte na to, aby akvárium nebolo v úplne tesnej blízkosti zásuvky.

Bezpečný pohľad na rybičky aj pre deti

Obzvlášť, ak máte doma deti je pre vás predchádzajúci bod varovný. V prípade detí je tiež rozhodujúca aj výška podstavca, na ktorom bude akvárium umiestnené. Zvážte pritom vek a výšku dieťaťa. Malo by mať na akvárium dobrý výhľad, ale samotná nádrž by preň nemala predstavovať riziko. Detský nábytok musí byť zmysluplne priestorovo usporiadaný, aby ste minimalizovali nehody. 

Ak je to možné, postavte akvárium tam, kde nemôže roztopašnému dieťaťu prísť do cesty. 

Zdroj: Shutterstock

Oplatí sa tiež investovať aj do horného krytu so západkou, kam zvedavé detské rúčky nedosiahnu. Pravidelne kontrolujte povrch nádrže, či neobsahuje praskliny, ktoré môžu spôsobiť únik alebo rozliatie. Vďaka vašej prevencii a starostlivosti o akvárium sa dieťa môže v izbe bezpečne hrať. Zostáva vám už len tešiť sa z pozoruhodného zážitku sledovania rybičiek.

Páčil sa vám článok?