Cíťte sa doma pohodlne a zrenovujte si priestory bývania podľa vašich ideálov

7.7.2020

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Čoraz častejšie vás ubíja pohľad na vybavenie v domácnosti a už to nie je to, čo bývalo kedysi? Fádny nábytok, monotónne priestory a izba, ktorej zariadenie ste roky nemenili. Pokiaľ sa každý deň vraciate domov znechutene a necítite sa doma komfortne, vaše priestory potrebujú radikálnu úpravu. Práve takú, čo zmení interiér úplne na nepoznanie. Dáte prednosť niektorému z trendových štýlov bývania alebo vezmete zariaďovanie interiéru do vlastných rúk?

Sedaciu súpravu ste nemenili celú dekádu, o vymaľovaní nemohla byť doma ani reč. Kvôli novým obkladačkám v kuchyni ste sa pohádali a teraz varíte s každodenným pohľadom na taký obklad, čo sa vám vlastne ani nepáči. Po čase sa naším neustálym používaním nábytok v domácnosti opotrebuje, nemali by ste tak odkladať jeho náhradu. Bývanie v priestoroch, v ktorých sa necítite komfortne, vám rozhodne neprospeje. Nielenže sa to výrazne odrazí aj na vašej psychike, ale mnohé činnosti vám budú trvať oveľa dlhšie. Nebudete mať dobrú náladu, čo sa podpíše aj na častejšom strese. Nemusíte sa uberať k razantným zmenám od stavebných prác, cez demolácie až po úplnú výmenu nábytku, mnohokrát stačí len pár úprav a interiér vyzerá oveľa pôsobivejšie.

Ak sa necítite doma pohodlne a máte pocit, že vášmu interiéru niečo chýba, pustite sa do úprav a zmeny viac neodkladajte.

Zdroj: Shutterstock

Stavte na minimalistické vybavenie

Ak vás neustále vytáča prach, ktorý sa kopí na dekoráciách, skúste ich v interiéri minimalizovať a vsadiť len na pár výrazných kúskov. Uvidíte, ako sa vám uľaví a bude jednoduchšie upratovať. Minimalizmus určite nie je tým štýlom bývania, čo sa vyznačuje prázdnym priestorom bez pocitu pohodlia a tepla domova. Práve toto prevedenie oslovuje čoraz viac domácností. Tieto miestnosti tak nepôsobia preplnene a každý kus nábytku má svoje opodstatnenie. Nech sa už v tejto miestnosti pozriete kamkoľvek, uvidíte len samé funkčné prvky, pričom sú navyše aj neskutočne dizajnové. Čisté línie, totožný materiál aj sfarbenie a neskutočná symetria, to všetko pôsobí celistvo a usporiadane. Presne taký je minimalizmus a všetko vo vašej izbe má presne určené miesto a konkrétne využitie.

Minimalistický štýl predstavuje funkčné a praktické bývanie, nijako tým však nepoľavujete od samotného dizajnu.

Zdroj: Shutterstock

Inšpirácia v podobe obľúbených štýlov

V prípade, že vám minimalistické riešenie príde príliš chladné a nič o vašom vkuse neprezrádza, môžete si zvoliť spomedzi mnohých iných štýlov. Napríklad taký nádych Provensálska sa teší z čoraz väčšej obľuby v domácnostiach, no veľmi obľúbené sú aj štýly inšpirované Škandináviou, Gréckom či dokonca aj vidiekom. Pokiaľ hľadáte inšpirácie z hľadiska farebného a hravého zariadenia, bývanie v podobe boho bude tým správnym smerom. Ak túžite po nábytku s výpovednou hodnotou a bohatou históriou, vintage štýl bude pre vás ako stvorený. Nie každého však oslovia biele farby, ozdobný nábytok s patinou či všetko uhladené.

Pokiaľ patríte aj vy k zástancom tmavších odtieňov farebnej palety a dáte prednosť drsnému spracovaniu a menej častým materiálom, prvky industriálneho štýlu určite oceníte. V tomto prípade sú akékoľvek stavebné nedostatky povýšené na dizajnový prvok a priestor tu získava betón, tehly či kovové spracovanie. Nech už si vyberiete akýkoľvek štýl, vaším cieľom by malo byť získanie dominantného kusu nábytku, na ktorom postavíte celý vizuál interiéru. Takýto ústredný prvok výrazne zjednoduší zariaďovanie a určite si získa aj želané pohľady návštevníkov.

Zariadenie je len vo vašich rukách

Neoslovil vás ani jeden zo zmienených štýlov? Neriaďte sa aktuálnymi trendmi a zvoľte si nábytok podľa vašich predstáv. Zariaďovanie domácnosti nemá byť o striktnom dodržiavaní aktuálnych trendov či vlastníctve všetkých interiérových výstrelkov. Aký zmysel by potom malo takéto bývanie, ak by ste sa v ňom necítili ako vo vlastnom a vôbec by nepôsobilo pohodlne? Nech už vás nadchne kombinácia viacerých štýlov alebo si zvolíte honosný glamour štýl, to všetko záleží len na vás. Pamätajte však, že ani pri glamour bývaní, ktoré sa vyznačuje honosným zariadením s nádychom luxusu, by ste to nemali preháňať. Všetkého priveľa škodí a každý jeden interiér by si mal zachovať svoj kúsok tajomstva.

Bývanie v glamour štýle je charakteristické honosnými prvkami a vyžaruje luxusom.

Zdroj: Shutterstock

Zmeniť sa dá každá jedna miestnosť

Výrazne pozmeniť vnímanie interiéru dokážete pomerne hravo. Stačí nový farebný náter a priestorom doprajete vítané oživenie a potrebný nový nádych. Svetlejšia úprava v podobe náhrady bielej steny za jemnú žltú dodá interiéru teplejší dojem, čo bude pôsobiť pre každého oveľa prívetivejšie. S tmavými odtieňmi pracujte opatrne, môžu výrazne stmaviť priestory a postarať sa dokonca aj o to, že táto izba bude pôsobiť pomerne pochmúrne.

Nie je to však všetko len o farebnej kombinácii a úprave stien, získať želané výsledky môžete aj náhradou dominantného nábytku. Sedaciu súpravu nahradíte pohovkou s ozdobnými nožičkami a interiér zmeníte takmer na nepoznanie. To isté docielite aj doplnením zelenej farby v podobe rastlín či umiestnením koberca, čo zase výrazne oživí prázdne podlahy. Pri zariaďovaní bývania sa môžete vyhrať a pokiaľ vám súčasné priestory už viac nevyhovujú alebo sa vám zdajú priveľmi nezaujímavé, premyslite si, ako ich môžete vylepšiť. Či už pôjde o malú úpravu alebo radikálnu zmenu všetkého, krok vedľa pri ktorejkoľvek z volieb určite neurobíte.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?