Nenechajte si ujsť: Bratislavskú Raču poznáte, ale táto Rača je plná zábavy a adrenalínu

24.6.2020

Zdroj: snowparadise.sk

Páčil sa vám článok?

Za zaujímavými letnými atrakciami sa môžete vydať smerom na Žilinu po diaľnici a zo Žiliny už len necelú polhodinu do obce Oščadnica na Kysuciach. Nájdete tam Raču, ale nie tú bratislavskú.

Nachádza sa tam stredisko Snowparadise Veľká Rača, ktoré je jedným z najznámejších lyžiarskych stredísk na Slovensku. Viacerí ale možno nevedia, že je to stredisko, v ktorom sa dá užiť aj výborná letná dovolenka. Najvyšším vrchom pohoria Kysucké Beskydy je práve Veľká Rača s nadmorskou výškou 1236 m.

Ak sa rozhodnete vyraziť na výlet, máme pre vás tie najlepšie tipy na letné aktivity.

Bobová dráha – je najdlhšia na Slovensku a je jednoznačne TOP atrakciu v stredisku. Jazda trvá cca 7-10 minút, v závislosti od rýchlosti, akú si zvolíte. Celá trať vedie pomedzi stromy v krásnej prírode, takže sa počas jazdy môžete pokochať peknými výhľadmi. Určite vám jedna jazda nepostačí a zopakujete si tento zážitok viackrát. Vozíky sú dvojmiestne, takže môžete so sebou zobrať aj dieťa alebo bojazlivého partnera.

Zdroj: snowparadise.sk

Lanovka Dedovka - štvorsedačkovou lanovkou sa vyveziete do nadmorskej výšky 974 m. n m. ku všetkým atrakciám a bližšie ku kopcom. Jazda na lanovke je dokonca možná aj s bicyklom, kočíkom či chlpatým maznáčikom.

Horské kolobežky –zjazd na horských kolobežkách dole svahom je obľúbená adrenalínová atrakcia v stredisku. Kolobežky sú špeciálne určené na jazdu v horskom teréne a ich široké kolesá zabezpečia vysokú priľnavosť aj k náročnému terénu.

Rozhľadňa - na Veľkej Rači vyrástla nová rozhľadňa v časti Dedovka v nadmorskej výške 974 m. Rozhľadňa je zároveň galériou so šiestimi výnimočnými plastikami, pričom každá má jedinečnú symboliku spätú s históriou Kysúc. Z rozhľadne sa vám naskytne  nový nádherný výhľad z vtáčej perspektívy na okolité doliny a kopce. A to napríklad na obec Oščadnica, Skalité, časť Poľska a Česka, pohorie Malá Fatra (napr. Rozsutec, Chleb a Stoh,…)

Historický kolotoč -  je to replika jedného z prvých kolotočov, aké v minulosti existovali. Táto zábavka nie je vôbec nebezpečná a vybláznia sa na nej dospeláci aj deti.

Zdroj: snowparadise.sk

X-jump trampolíny - saltá, dvojité či trojité skoky do výšky až 7 metrov nie sú na X-jump trampolíne žiaden problém. Sedák do ktorého vás pripútajú je upevnený na niekoľkých lanách spojených konštrukciou X-jump. To vám umožní skákať ako sa vám páči.

Detské trampolíny -  deti skákanie milujú a tu sa môžu najmenší skokani vyskákať do sýtosti. Toto "trampolínište" s viacerými trampolínami sa nachádza spolu s ostatnými atrakciami pri rozhľadni.

Detský lanový park - v detskom lanovom centre sú  rôzne outdoorové prekážky určené najmä pre deti do 12 rokov.  Na detskom okruhu je pre detičky pripravených niekoľko prekážok, ktoré sú prevažne 30cm nad zemou, lanová pyramída, lanový tunel a tiež hojdačky.

Bike park - v Bike parku sa nachádza 5 vyznačených tratí pre zjazd na horských bicykloch v celkovej dĺžke až 10,6 km. Na svoje si prídu rodiny s deťmi aj skúsení jazdci. Náročnejšie trate obsahujú prírodné aj umelé skoky, vlny či klopené zákruty a ich povrch je prevažne prírodný.

 

Zdroj: snowparadise.sk

A ak už budete na Kysuciach, nevynechajte nenáročnú turistiku.

Naše odporúčanie je určite vrch Veľká Rača. Je turisticky najnavštevovanejším vrcholom v okolí Oščadnice. So svojou nadmorskou výškou 1236 m a umiestnením na lúčnatej časti hrebeňa ponúka kruhové výhľady. Na rozhľadni je umiestnená tabuľa s nerezovou ružicou ukazujúcou na okolité pohoria v 360 stupňovom uhle. Odtiaľ máte možnosť vidieť také výrazné body ako Babiu horu, Roháče, Nízke Tatry, Choč, Krivánsku Malú Fatru, kysuckú Ľadonhoru, Maníny alebo moravskú Lysú Horu.

Vrch Veľká Rača leží v Národnej prírodnej rezervácii Veľká Rača, ktorej rozloha je 313 ha. Cieľom chráneného územia je ochrana spoločenstiev bukových jedlín ako zvyškov prirodzených lesov Kysúc na potreby lesníckeho výskumu  a zachovania krajinného rázu najvyššieho vrcholu Kysuckých Beskýd. Ochranné pásmo národnej prírodnej rezervácie pokrýva 197 ha.

Stretávajú sa tu zo všetkých smerov prichádzajúce turistické chodníky.  Z Oščadnice sú to dva:

  • Zelený turistický chodník zo strediska Snowparadise z údolnej stanice lanovky Dedovka. Na Veľkú Raču odtiaľ vedie náučný chodník dlhý približne 7 km a približný čas na jeho prejdenie sú 4 hodiny.  Na trase náučného chodníka je rozmiestnených sedem informačných tabúľ. Cestu si tiež môžete skrátiť tým, že sa vyveziete lanovkou Dedovka a odtiaľ budete pokračovať po chodníku cca 1,5 hodiny.
  • Červený turistický chodník z hraničného vrcholu Kykula je dlhý 7,6 km a trvanie túry je približne 2 hod. a 10 minút.
Zdroj: snowparadise.sk

​(lz)

Páčil sa vám článok?