Milan Tomka: Raz by som chcel vo svojom obchode ponúknuť zákazníkom aj múku zo svrčkov

28.6.2020

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Milan Tomka (25) sníval o bezobalovom obchode už v čase, keď fungovali len v zahraničí. Po štúdiu ekonomiky a štatistiky sa preto zamestnal v nadnárodnej korporácii, aby si naň našetril. Otvoriť malý obchod, v ktorom aj sám predáva, sa napokon rozhodol v Petržalke. „Podobných prevádzok je v Bratislave málo a v Petržalke komplexnejšia predajňa s potravinami aj s drogériou chýbala, hoci dopyt existuje,“ hovorí mladý muž, ktorému sa podarilo skĺbiť túžbu vytvárať udržateľnejšiu spoločnosť s talentom pre financie a záujmom o zdravú výživu.

Perma Market nájdem na rohu prvej z dvoch zelených bytových veží na začiatku Petržalky, na Bosákovej 7. „Super, že ponúkate aj normálnu múku,“ hovorí zákazníčka, ktorá je akurát vo vnútri. Majiteľ mi neskôr vysvetlí, že jeho cieľom nebolo mať tu len eko bio raw potraviny, hlavným motívom bolo fungovať bez obalov. Aj preto si vyberá len takých dodávateľov, ktorí sú schopní doručiť mu tovar bez vzniku ďalšieho odpadu. „Ak si raz týždenne prídete nakúpiť do vlastných obalov, ročne ušetríte stovky jednorazových obalov. A to je pre mňa zásadné,“ vysvetľuje.

Prechádzam sa malým útulným priestorom, v ktorom sa obsluhujete sami. Do vlastného „skla“ si z dávkovačov nasypete strukoviny, orechy, ryžu, cestoviny, prací gél načapujete do nádoby, ktorá sa dá používať opakovane. „Výnimkou je múka, tú vám z vriec naberiem sám, nech neodchádzate zo zaprášenými rukami a nákup netrvá zbytočne dlho. K dispozícii mám aj papierové vrecká alebo sklené poháre pre tých, ktorí si obal zabudli alebo prichádzajú po prvý raz,“ hovorí majiteľ.

Zdroj: Marián Dekan

Medzi rôznymi druhmi múk nájdem aj kompletnú zmes na výrobu chleba. Niečo pre lenivých a zaneprázdnených, napadne mi. „Ľudí zaujme, ale príliš sa nepredáva. Predsa len, chodia sem skôr zákazníci, ktorí už majú kvások alebo si chcú celý proces zrealizovať sami.“

Hneď vedľa je kakaové maslo, ak nechcete jesť čokoládu s palmovým tukom alebo karob, alternatíva kakaa, ideálna pre ľudí s histamínovou intoleranciou. Zaujme ma konopný proteín. „Svojho času som uvažoval, žeby som ľuďom ponúkol viac doplnkov výživy. Tento proteín je ideálny pre vegánov, čo cvičia.  Zatiaľ máme len tento jeden, pretože je problém s dovozom, pri ktorom sa chcem vyhnúť plastom,“ hovorí majiteľ. V prioritách má jasno.

Rovnako sa snaží uprednostňovať domácich výrobcov. Dodávateľov hľadal na internete, ale aj na hand made trhoch. Ak ho niekto zaujal, oslovil ho. „Napríklad tieto včelobaly robí jeden Bratislavčan. „Zákazníci do včelím voskom povoskovanej biobavlny balia chlieb a veľmi si to pochvaľujú.“ Podobne je to s korením, medom či čapovanými sirupmi....

Zdroj: Marián Dekan

Cestoviny, aj tie klasické, sú zase zo Slovenského Grobu. Matky, ktoré sú častými zákazníčkami, sa vraj tešia z tých písmenkových. Určite si ich aj vy pamätáte z detstva v polievke. Deťom kupujú aj tenké plátky zo sušeného ovocia, ktoré vyrábajú manželia z Malinova. Sú totiž ideálnym spôsobom, ako zamestnať dieťa niečím zdravým.

Presúvam sa k drogérii. Napadne mi, že by sa tu zišli použité plastové nádoby pre zábudlivcov. „Určite privítame, keď nám ľudia nadbytočné donesú z domu. Nápad zastavila korona, takže aktuálne tu žiadne nemáme. Gély môžeme aktuálne načapovať len do sklených fliaš, čo nie je práve ideálne.“ V drogérii známe zahraničné značky nenájdete. Pre ne je problém doviezť tovar tak, aby bol zachovaný princípu bez obalu. Tie, ktoré ponúkajú v Perma Markete, však vyznávajú eko princípy, niekedy až do takých detailov, že aj drevo z kefy na toaletu je z ekologického poľnohospodárstva.

Perma Market ponúka aktuálne zhruba 420 produktov. V jednej chvíli mám pocit, akoby každý klasický tovar do domácnosti mal už aj svoju eko náhradu. Vidím tu kompostovateľné vrecká do košov, aj náhrady aviváže pre tých, ktorí majú voči tej klasickej výhrady. Nájdete tu dezinfekciu na povrchy, na tú si prineste vlastný rozprašovač, alebo odstraňovač vodného kameňa a samozrejme niekoľko druhov gélov na riad či na pranie alebo do umývačky.   

„Cesta k otvoreniu obchodu od prvých krokov a popri práci mi trvala asi rok,“ hovorí majiteľ Milan Tomka a ukazuje na štýlové dávkovače potravín. „Toto je najväčšia investícia. Stáli viac ako celý zvyšok interiérového vybavenia obchodu. Osádzali sme ho na dvakrát. Konštrukciu na dávkovače sme vyrobili s otcom, ale prvý pokus dopadol tak, že keď som sa na ňu zavesil, aby som ju otestoval, vytrhol som ju zo steny,“ smeje sa mladík, ktorý si celý obchod „poskladal“ svojpomocne.

Zdroj: Marián Dekan

Pozerám na fazuľu a šošovicu, nie všetky zachovávajú lokálny princíp. „Je smutné, že takéto produkty je veľký problém získať z domáceho trhu. Aspoň klasickú šošovicu sa nám podarilo zohnať na Slovensku, červená je však z Kanady, ako v každom obchode.“

Čo má v ponuke prekvapí, sú vážené cukrovinky.  V takomto obchode? „Áno, sú aj zákazníci, ktorí nepreferujú nevyhnutne bio, prioritnejšie je pre nich minimalizovať svoj odpad. A potom zvedavci, ktorí sem nakuknú. Aj pre tých sme chceli niečo mať,“ usmieva sa majiteľ, ktorý sa naopak problematikou výživy ako športovec zaoberá. Jednou z jeho odvážnych vízií je priniesť na Slovensko aj jedlý hmyz. Keď to legislatíva dovolí. „Napríklad taká múka zo svrčkov je veľmi výživná vec pre toho, kto nechce jesť mäso, a už má dosť tofu a sóje.“  

Tento plán však musí počkať. „Postupne chceme pridať najmä pečivo, chladené výrobky, mlieko, vajíčka, aby sme sa stali malými potravinami, kde človek nakúpi na večeru a nepríde sem len na doplnkový nákup z hypermarketu,“ uzatvára majiteľ.

(in)

​​_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?