Knižné novinky, ktoré stoja za prečítanie

29.4.2020

Zdroj: canva.com

Páčil sa vám článok?

Každá kríza je zároveň príležitosťou, toť klišé dnešných dní. Nuž, niečo pravdy na tom bude. Otázkou je iba ako.

Mnohým z nás sa v polovici marca pretrhlo vrece s voľným časom a v snahe zaplátať ho nejakou osožnou a ducha povznášajúcou činnosťou, vrhli sme sa na knihy (popri pravidelnom čítaní Bratislavských novín, samozrejme). A keďže prečítaných kníh nikdy nie je dosť, prinášame vám prehľad najhorúcejších noviniek, ktoré si pre nás pripravili slovenské vydavateľstvá, a ktoré určite stoja za zaradenie do zbierky či podarovanie. V krátkom výbere myslíme na romantické duše, ale aj na deti a, samozrejme, neopomíname ani Bratislavu.
_

Zdroj: Cakumprásk

66 autorov: malá knižka VEĽKEJ POMOCI

ÚTOK NA DOBRÝ SKUTOK #ajPomocJeNakazliva
Stačí nám naše telo a chuť priložiť ruku k dielu. Často však nevieme, kde začať. Zrazu sa objaví inšpiratívny človek so svojim príbehom, ktorý nás nakopne, a my sa do pomoci dokážeme pustiť. Sme si istí, že na svete žije veľa ľudí, ktorí chcú pomáhať. Cieľom bolo spísať knihu nápadov, AKO môže KTOKOĽVEK pomôcť KOMUKOĽVEK, v AKÝKOĽVEK čas. Preto na stranách tejto knihy nájdete nápad, AKO sa dá nezištne pomôcť, a aj inšpiratívneho človeka, ktorý vám dá dôvod, PREČO sa oplatí pomôcť. Možno nie všetky formy pomoci sú pre vás to pravé orechové. Alebo nemáte vek či schopnosti na realizáciu. Preto si na tejto stránke zhodnoťte, či sa táto rada dá aplikovať do vášho okolia. Prosím, buďte však „HĽADAČMI MOŽNOSTÍ“, ako to ide. Vypracujte si svoj plán a pustite sa do práce. Potrebujeme VÁS my, potrebuje VÁS vaša krajina, potrebuje VÁS tento svet.

Knihu si môžete objednať na www.codokazemama.sk.

_

Zdroj: vydarkus.eu

Jacqueline Monsigny: Kráska z Louisiany

3.diel romanticko-dobrodružnej série FLORIS. Mladá a bezstarostná Baptistine de Villeneuve-Caramey očarí, i proti svojej vôli, všetkých mužov, ktorí jej skrížia cestu. Uvidí však blížiace sa mraky, ktoré ohrozujú jej budúcnosť? Aby sa im vyhla, bude musieť opustiť nádheru kráľovského dvora, preplaviť sa cez oceán, čeliť Amerike prvých otrokárov a horúčave Louisiany pri hľadaní jediného muža, ktorého naozaj miluje, i keď si to nedokáže priznať... Florisa. Jacqueline Monsigny majstrovsky pokračuje vo svojej neodolateľnej ságe srdca a meča, v romantickej epopeji, v ktorej sa spája vášeň a história, a ktorá už očarila čitateľov v mnohých krajinách po celom svete. Na Slovensku vychádza vo vydavateľstve Arkus.

Knihu si môžete objednať na www.vydarkus.eu.

 _ 

Zdroj: marencin.sk

Jana Magdaléna Májeková: Prešporskí pekári a ich špeciality

Prešporskí pekári patrili k významným mešťanom od stredoveku až po koniec „dlhého“ 19. storočia. Ich mená a adresy boli všeobecne známe, keďže mešťania si od nich denne kupovali čerstvý chlieb a voňavé pečivo. Niektorí pekári išli ešte ďalej a svoje remeslo povýšili na umenie. Ich výtvory – sladké sucháre a makové a orechové bajgle – preslávili Prešporok na európskych panovníckych dvoroch i za oceánom a stali sa symbolom mesta. Kniha nás prevedie po stopách prešporských pekárskych majstrov a ich špecialít. Osudy pekárov ilustrujú obrázky, úryvky z dobovej tlače i príbehy konkrétnych ľudí.

Knihu je možné objednať na www.artforum.skwww.martinus.sk či na www.marencin.sk.

_

Zdroj: marencin.sk

Juraj Šebo: Kaviarne, krčmy a vinárne v Bratislave 1960 – 1989

Juraj Šebo zachytil atmosféru bratislavských kaviarní, krčiem, viech, vinární, reštaurácií a barov, čaro minulých časov, vôňu mladosti, keď do rána bolo ďaleko a noci boli bez konca. Kniha je oslavou kaviarenského a krčmového života, kde sa dalo hovoriť o literatúre, politike, ale aj o obyčajnom živote. Vedie nás po topografickej mape čarovných miest spätých s koloritom mesta: Kryštál bar, La Paloma, Štefánka, Zbrojnoš, Fajka, Mýtnik, Metropolka a ďalšie. Oživuje panoptikum štamgastov a postavičiek, čašníkov a čašníčiek, plyšové kreslá, cvengot pohárov a mramorové stolíky – kam sa to všetko podelo?

Knihu je možné objednať na www.artforum.skwww.martinus.sk či na www.marencin.sk.

 _

Zdroj: elist.sk

Július Belan: Detektív Kvik a mrazivá veštba

Júliusa Belana už mledému čitateľovi netreba predstavovať – patrí medzi najúspešnejších autorov kníh pre deti. Má jedinečný štýl, humor a netradičné nápady. Jeho najnovšia kniha, Detektív Kvik a mrazivá veštba, je detektívka pre deti. Ale rozhodne sa pri nej nebudú nudiť ani dospeláci. Nájsť páchateľa a pochopiť jeho zámer vám dá zabrať a potrápite si mozgové závity. No nakoniec to, ako v správnej detektívke, všetko pekne do seba zapadne. Detektív Kvik sa ocitne v horskom dome, uprostred nemilosrdnej snehovej víchrice, odrezaný od okolitého sveta a musí čo najskôr dolapiť páchateľa, ktorý s ním rozohral nebezpečnú hru. Hru, ktorá môže mať len jedného víťaza a mnoho obetí. Zamknite za sebou dvere, skontrolujte okná a nechajte sa strhnúť detektívnym príbehom od Júliusa Belana. Kniha bola vydaná vďaka Fondu na podporu umenia.

Knihu si môžete kúpiť aj priamo na webe vydavateľstva Elist: www.elist.sk.

_ 

Zdroj: elist.sk

Viktória Laurent-Škrabalová: Kocúr, ktorý chcel byť drakom

Môže mať kocúr spoločných predkov s drakom? A môže zbožňovať varenú cuketu? Dala by sa v meste Paríž stretnúť líška? Na tieto a ďalšie otázky zodpovie kniha, ktorú pripravuje vydavateľstvo Elist. Príbeh kocúrika vám čo-to prezradí o živote zvierat vo veľkomeste, ale zaručene zmení aj názor vašich detí na cuketu! ;) Tento veselý, ale predovšetkým úprimný príbeh, v sebe nesie veľké posolstvo presne tak, ako by ho mala niesť každá dobrá knižka pre deti. A ako dobrá rozprávková kniha vhodná aj pre dospelých, pobaví príbeh svojím nezameniteľným humorom lenivého fúzatého Parížana. Nechcime byť niekým iným, naučme sa oceniť to, kým naozaj sme. Kniha bola vďaka svojim krásnym ilustráciám a kvalitnému spracovaniu zaradená medzi najkrajšie knihy jesene 2019. Jej vydanie podporil Fond na podporu umenia.

Knihu si môžete kúpiť aj priamo na webe vydavateľstva Elist: www.elist.sk.
_

Zdroj: dobrakniha.sk

Jozef Haľko - Ľuboš Rojka: Dejiny jezuitov v Bratislave do roku 1773

V druhej polovici 17. storočia, keď v Európe vrcholil tlak Osmanskej ríše, bol Prešporok – dnešná Bratislava – najdôležitejším mestom Uhorského kráľovstva. Jeho obyvatelia húfne zanechávali katolícku vieru a pridávali sa k reformátorom. Ostrihomskí arcibiskupi hľadali pomoc u príslušníkov rýchlo sa rozvíjajúcej rehole jezuitov. Činnosť tejto rehole však prispievala nielen k obrane katolicizmu, ale aj k formovaniu ľudovej zbožnosti širokých más veriacich či k formovaniu kultúrneho a spoločenského života mesta, a to až do roku 1773, kedy bola rehoľa zrušená. Pútavý text publikácie, ako aj mnohé fotografie priblížia čitateľovi požehnané pôsobenie nasledovníkov svätého Ignáca v meste, ktoré by bez ich prispenia vyzeralo v minulosti i v prítomnosti zaiste celkom inak.

Knihu nájdete v kníhkupectve Dobrá kniha na Hviezdoslavovom námestí 22 alebo na www.dobrakniha.sk. Bežná cena je 21 €, pri zakúpení v Dobrej knihe iba 16,80 €.

/PR/

Páčil sa vám článok?