Mama a Papa je pre zlý dom dobrá reklama

21.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Táto reklama naozaj neklame. Ležérne jedlo, chutná atmosféra a anjelské služby, tak to je Wine cuveau & Restaurant MAMA A PAPA na Hviezdoslavovom námestí 25.

Nepovažujte tieto slová za chválospevy ani za platené píár, takúto skúsenosť sme mali počas viacerých návštev tejto novootvorenej reštaurácie v centre Bratislavy.

Dobré meno by jej nemalo kaziť ani to, že sa nachádza v priestoroch nedávno zrekonštruovaného domu s načierno postavenou a dodnes nedokončenou nadstavbou. Nehodnotili sme však rekonštrukciu domu, ani prístup stavebníka k rešpektovaniu zákonov, takže sa budeme venovať výhradne reštaurácii Mama a Papa.

Tá sa skladá z dvoch samostatných častí, z vínneho pubu a reštaurácie. Obe majú vlastný vchod z námestia, odlišné zariadenie, štýl a každá žije svojím vlastným životom. Spoločnú majú kuchyňu a spojovaciu chodbu, v ktorej je za veľkou presklenou stenou vinotéka so stovkami fliaš lahodného moku od tých najmladších ročníkov až po archívne s takmer štyrmi krížikmi. A keďže aj pri víne platí, že čím staršie, tým lepšie, zodpovedajú tomu aj ceny lahodného obsahu v zaprášených sklenených fľašiach. No k tomu sa ešte dostaneme. Zatiaľ zostaneme v opise interiéru a dodáme, že na spoločnej chodbe sú aj toalety, čisté a zodpovedajúce charakteru podniku. Za zmienku azda stojí množstvo malých čiernych uterákov v prútených košíkoch na jedno použitie.

Ako sme už povedali, obe časti majú svoj vlastný štýl. Zatiaľ čo vínny pub pôsobí trochu tmavo a uzavreto vďaka tmavohnedému drevenému obloženiu stien, tmavým stoličkám a strohejšiemu prestieraniu, reštauračná časť je jeho pravým opakom. Je plná svetla dopadajúceho cez veľké átriové sklo na dva rady stolov s bielym prestieraním, tymiánom v kvetináči a žltobielymi margarétkami vo vázach. Biele steny zdobí oranžový valček, veľké zarámované zrkadlo a fotografie drsných tvárí horalov. Jednoducho na nič sa nehrá a vyžaruje nonšalantnú provensálsku atmosféru.

Na nič sa nehrá ani ponuka v jedálnom lístku, ktorý je vlastne popísaným zvitkom drsnejšieho bieleho papiera. Je na ňom všetko od predjedál až po prílohy. Nezmestili sa sem len dezerty a vínna karta, ktorá zas pripomína skôr knihu s hodnotným obsahom, veď fľaša najdrahšieho vína tu stojí bezmála tridsaťsedemtisíc. Ochutnať sa však oplatí aj podstatne lacnejšie rozlievané vína. My sme si objednali po deci bieleho a červeného Côtes du Rhône (120 Sk) a k nemu sme zajedali napríklad veľký syrový tanier (300 Sk). To však až po tom, ako sme ochutnali umenie miestnej kuchyne. Z predjedál to bola Špargľa s  jemným feniklom, syrom pecorino a slaninkovým dressingom (220 Sk), Lososový gravlax s pistáciovým biscotti a marhuľovým dressingom (280 Sk), Tuniakové Martini, čo sú v koktailovom pohári servírované kúsky čerstvého tuniaka s ochuteným limetovým jogurtom a posypané micro šalátom (280 Sk) a Vyprážané kuracie legettes s heirloom kečupom (220 Sk). Z polievok sme vyskúšali Kuraciu, Paradajkovú a polievku dňa Hrachovú (všetky po 110 Sk), viac ich na jedálnom lístku niet.

Zato problém sme mali vybrať si so špecialít Mama a Papa, týždenných špecialít, keď každý deň v týždni sa nesie v znamení vybraného pokrmu, grilovaných argentínskych steakov, hydinového, jahňacieho či bravčového mäsa a rýb. Vyskúšali sme však Kačací confit s cassoulet z bielej fazule (360 Sk),  Dusené teľacie líčko s chrenovým zemiakovým pyré (380 Sk), V celku pečenú fašírku so zemiakovou kašou a teľacou šťavou (340 Sk), Mama penne pasta s paradajkami, mozzarellou a bazalkou (240 Sk),  Macaroni s roztopeným syrom (240 Sk), Risotto s hovädzím mäsom, hráškom, mizuno žeruchou, pomarančmi (320 Sk), Plnené kuracie stehno s dusenými šalotkami a gratinom so syrom (360 Sk) a Dusené jahňacie lýtko so zemiakovým pyré (380 Sk). Z rýb sme ochutnali len Zubáča povareného v panenskom masle s feniklom a basmati ryžou (380 Sk). Čo je jedlo to originál a nenapodobiteľný. S mnohými jedlami a úpravami sme sa stretli po prvýkrát, a že sme už prešli nejednu reštauráciu. Klobúk dole pred majstrovstvom tunajšieho šéfkuchára.

Bezchybná bola počas návštev aj obsluha, pozorná a nevtieravá. Veľa vecí, ktoré sme chceli ešte spomenúť sa do týchto riadkov nedostalo. Nech za ne teda hovoria pridelené hviezdičky. K tej magickej piatej chýbali už len zlaté podnosy.

Naše hodnotenie: 4,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia hradila sama.

Páčil sa vám článok?