Reštaurácia Brajan je prekvapením na okraji mesta
Predstava, že v Bratislave sa dá dobre najesť iba v centre mesta, už dávno neplatí - kvalitné reštaurácie pribúdajú aj na perifériách, najmä na výpadovkách. Iba nedávno sme hodnotili skvelý lokál na ulici Svornosti, teda na výpadovke na Šamorín.
Ďalším dôkazom je podnik na opačnom konci mesta - Reštaurácia & penzión BRAJAN na Hodonínskej ceste na konci Lamača. Moderná, presklená stavba je stavebne prepojená so showroomom, v ktorom je vystavená ukážka produkcie jednej z najväčších nemeckých automobiliek. Reštauráciu od showroomu oddeľuje len sklo, a tak počas jedenia a pitia môžu návštevníci obdivovať aj novučičké autá.
Interiér, v ktorom prevláda biela, červená a čierna farba, je ultramoderný, prestieraniu na stoloch niet na prvý pohľad čo vyčítať. Masívne bledobéžové stoličky sú pohodlné, na stoloch je dostatok miesta, v kaviarenskej časti situovanej v blízkosti barového pultu je iný typ nábytku. Reštaurácia má kapacitu asi 50 miest, v teplejšej časti roka je k dispozícii navyše aj letná terasa, na ktorej sa podľa záberov na internetovej stránke reštaurácie dá sedieť pod slnečníkmi.
Jedálny lístok je z hľadiska bohatosti výberu tak akurát, ponúkaných pokrmov nie je ani priveľa, ani primálo, obsahuje domácu klasiku i zahraničné jedlá. Cítiť z neho ľahkú inšpiráciu talianskou kuchyňou, v ponuke však figurujú napríklad aj hovädzie steaky z pravej argentínskej sviečkovice. Nechýbajú jedlá z rýb, vegetariánske jedlá, múčne jedlá, šaláty sú rozlíšené do dvoch kategórií - ako prílohy a ako samostatné jedlá.
Už predjedlá nás príjemne prekvapili, Zapečené slimáky (99 Sk) boli jednoducho výborné, za našimi očakávaniami nezaostala ani Mozzarela na paradajkách (99 Sk) a Krevetový špíz (135 Sk). Aj tieto pokrmy boli čerstvé, chuťovo vynikajúce a s nápaditou prílohou. Z pomerne skromnej ponuky polievok sme ochutnali všetky tri - Slepačí vývar s rezancami (39 Sk), Cesnačku v bosniaku (48 Sk) a polievku podľa dennej ponuky - v čase našej návštevy to bola Frankfurtská s párkom (39 Sk). Nedalo sa im vyčítať v podstate nič, boli práve také, aké majú byť.
Potom už prišli na rad hlavné jedlá: z rýb sme sa rozhodli vyskúšať Sumca vo vínovo-cesnakovej omáčke so sušenými paradajkami (215 Sk) - hodnotiteľ bol s ním spokojný. Naše predstavy o dobrom mäsitom jedle naplnili aj Medailónky zapekané enciánom (190 Sk), ku ktorým sme si dali polovičnú porciu Opekaných zemiakov (30 Sk); ak sa bravčová panenka pripraví správne, nemôže sklamať. Ako sa však dalo tušiť, vrcholom kulinárskej rozkoše boli steaky - Kačací steak na medovo-pikantnej omáčke (320 Sk), ale najmä „vlajková loď“ tunajšej kuchyne, teda hovädzí Steak Brajan s pečeným zemiakom (520 Sk). Oba boli šťavnaté, správne prepečené a chuťovo lahodné, presne napĺňali naše predstavy o výborne pripravenom steaku.
Z múčnych jedál sme otestovali dve, pri gramáži uvedenej pri Palacinkách Brajan plnených marcipánom a poliatych vaječným likérom (135 Sk) -
Obsluha bola rýchla a bezchybná, nezaznamenali sme žiadnu výraznejšiu chybu. Čašníčka si našu pomerne rozsiahlu objednávku nezapísala, napriek tomu sa nepomýlila a všetko si presne zapamätala.
Náš výsledný dojem z návštevy tejto elegantnej reštaurácie bol veľmi príjemný a môžeme ju bez výčitiek svedomia odporúčať aj náročnejším. V príhovore na internetovej stránke reštaurácie sa píše aj toto: „Veríme, že sa Vám bude u nás páčiť a stanete sa našimi spokojnými hosťami, ktorí sa radi vracajú.“ Zdá sa, že tieto slová boli myslené úprimne, majiteľ reštaurácie si postavil latku vysoko, ostáva len veriť, že podnik si svoju úroveň udrží aj naďalej a nestane sa s ním to, čo sa stalo s mnohými inými bratislavskými reštauráciami - že po istom čase ich úroveň začala upadať.
Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia hradila sama.