Krasňanská kúria nie je pre šľachticov

24.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

V testovaní reštaurácií mimo exponovaného centra sme pokračovali návštevou v nápaditej reštaurácii v Krasňanoch. Získali sme dojmy primerané zážitkom - teda rozpačité.

Prvý dojem z Krasňanskej kúrie je vynikajúci. Čosi také si človek predstavuje, keď mu kamaráti navrhnú, poďme do kúrie. Kameň a drevo, predovšetkým tmavé, nízke stropy navodzujú útulnú atmosféru, aj keď je predná miestnosť akýmsi zvláštnym spôsobom dobre presvetlená. Prednosťou lokálu je jeho členitosť, priestory pre fajčiarov a nefajčiarov sú oddelené, navyše je tu možné vytvoriť separátny salónik. K dokonalosti chýba bezbariérový vstup, hoci by nebol technickým problémom.

Všetko pôsobí dojmom solídnosti a pokoja, ten priam dýcha z množstva kvetov a vkusných dekorácií, nábytok je masívny, uprostred miestnosti cestička z tmavých bridlicových škridiel. Kým si nepôjdete na toaletu, mimochodom tiež peknú a čistú, umyť ruky pred obedom a nepozriete sa náhodou na strop. Podhľad smotanovej farby zmyje ten všeobjímajúci pocit solídnosti a pevnosti.

Lokál si zakladá na nízkych cenách, dobrom jedle a príjemnom personáli. Poďme po poriadku - ceny sú skutočne nízke, značková káva za devätnásť korún sa hneď tak nevidí a aj ostatné položky v jedálnom a nápojovom lístku sú v súčasných reláciách viac ako ľahko znesiteľné. S dobrým jedlom je to tak na polovicu, niektoré je dobré, iné má chyby, niektoré porcie sú bohaté, u iných by ste to čakali, najmä podľa popisu v jedálnom lístku. Pravdou je asi to tvrdenie o personáli, čašníčka komunikovala s príjemným úsmevom a vo svojej srdečnosti sa nás opýtala: „Už ste si vybrali, chalani?“

Čašníčka i čašník boli naozaj rýchli, ešte sme poriadne nedojedli predjedlá, už nosili polievky. Zatiaľ sme pomaly zažívali predjedlá a zvažovali, že sú naozaj za slušné ceny. Z predjedál, ktoré ponúkajú na jedálnom lístku, sme vyskúšali Nakladaný plesnivec (69 Sk) a Zapekané slimáky s parmezánom (89 Sk). Obe boli dobré, síce len štandard, ale nedalo sa im nič vyčítať, vzhľadom na sídlištnú lokalitu príjemné prekvapenie. Za tretie predjedlo sme si vybrali ľahkú položku z hlavných jedál Vyprážané kalamáre (129 Sk) s bylinkovou omáčkou. Boli výborné, kuchyňa sa naozaj môže popýšiť, a cena je tiež v intenciách tohto podniku - ako napokon aj ceny ďalších jedál.

Z ôsmich ponúkaných polievok sme vyskúšali polovicu. Polievky asi nie sú silnou stránkou kuchára. Na jedálnom lístku avizovaná Slovenská cibuľačka so syrovým toastom (39 Sk) bola v skutočnosti s krutónmi, čo by tak neprekážalo ako fakt, že cibuľa nebola dostatočne mäkká. Naopak Držková polievka (35 Sk) bola uvarená dokonale, držtičky boli mäkučké, uvarené tak veľmi, že aj spolu s vývarom už nemali držkovú chuť. Kvalitou sa vyššie vyšplhali Cesnaková s krutónmi (39 Sk) až so zriedkavo vyváženou skladbou chutí či Fazuľová s rezancami a údeným mäsom (35 Sk).

Oveľa vyššie sme hodnotili hlavné jedlá a predovšetkým to, že kuchár si dal záležať a k rozličným jedlám dával odlišnú kombináciu zeleniny na prílohu. Bravčová panenka s Nivou (159 Sk) s Americkými zemiakmi (39 Sk) bola veľmi dobrá. Aj na oči výborne pôsobil Pstruh plnený na zbojnícky spôsob (219 Sk), ktorého vnútro vypĺňala slaninka, cibuľa a šampiňóny. Upečený bol tak dokonale, že sa tenké rebrá v mäsku celkom strácali. Viac sme čakali od špeciality Furmanský guláš v chlebe (99 Sk) - guláš sám o sebe bol síce dobrý a sýty, ale chlebík, v ktorom bol, sa rozhrýzť nedal. Možno stvrdol v trúbe pri pečení, to je jedno, výsledok je ten istý. Dvojtvárne pôsobil Moravský vrabec podávaný s dusenou kapustou a domácou zemiakovou knedľou (129 Sk). Kapusta bola vynikajúca, ale päť tenulinkých žemlových knedlí je na obed málo. A aj mäsko - inak dobre upečené štyri kocôčky - nemohlo mať za surova avizovaných 200 gramov. Najkompaktnejšie a najchutnejšie vrátane oblohy na nás zapôsobili Morčacie prsia zapekané so špargľou, šunkou, syrom a preliate šafranovou omáčkou (139 Sk) s Dusenou ryžou (29 Sk), čo bolo jedlo hodné aj viachviezdičkovej reštaurácie.

Marhuľové (69 Sk) aj nugátové knedle (79 Sk) boli chutným dezertom, pôsobili domácky a ak aj boli z polotovarov, potom úplne čerstvých. Konečne sme dostali Višňovo-makovú štrúdľu (69 Sk) takú pripravenú, ako má byť - preliatu, teplú, ale len priemernej chuti. Čerešničkou však bola Plnená zmrzlinová guľka (89 Sk) preliata malinami.

Ak má kamsi Krasňanská kúria dorásť, je kde, kuchyňa má na rast priestor.

Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?