Skúsili sme peknú vyhliadku po taliansky

10.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

Bellevue, Pekná vyhliadka alebo BELAVIJO, všetko jedno. Ale len menom. Zažili sme vyhliadky, ktoré fungujú menej, táto nová, nad Karlovou Vsou, funguje výborne.

Reštaurácia naozaj ponúka krásnu vyhliadku na rakúsku stranu Dunaja, na Hainburg, Schwechat a doľava smerom na Burgenland. Je verná svojmu menu aj v tom zmysle, čo naznačuje. Taliansku kuchyňu. Niektoré prísady sú síce slovenské, ale jedálny lístok ponúka číry Adriatic. Pizza, pasta, risotto a ešte aj špeciality podniku zaváňajú Stredomorím.

Interiér podniku pôsobí striedmo a dobre, je to presne to, čo potrebujete na obed, stoly sú pripravené pre hostí. Plus ten výhľad. Chýbajú však žalúzie, čo bude s pribúdajúcou dĺžkou dňa stále aktuálnejšie. Celá stena na juh je presklená, v lete tade poprúdi horúčava, v podvečer svieti slnko rovno do očí hosťom oproti oknám. Herňa v suteréne budovy je síce iný podnik, ale toalety majú spoločné. Lenže sedemnásť strmých schodov dolu a hore, to nie je bezbariérový prístup.

Pre ochotnú čašníčku nie je problém vyhovieť želaniu, predvedie celý slovníček zdvorilostných slov a nie je to len slovo či póza. Je milá a ochotná. S úsmevom súhlasila, že Grilovanú papriku (129 Sk) môžeme mať za predjedlo. Nebola to zlá voľba, paprika bola výborná a sprevádzalo ju dosť čerstvej zeleniny, ako aj ďalšie predjedlá: Prosciutto crudo (169 Sk), teda prosciuto na hrubých plátoch žltého melónu, Incantare (169 Sk), čo je výborný údený nórsky losos so zelenými a čiernymi olivami a kaparami na opečených toastoch, či Toast Diablo (109 Sk), teda výborné a správne pikantné kúsky sviečkovice, rovnako na hriankach, sprevádzala pekná kôpka čerstvej zeleniny. My sme zasa s úsmevom akceptovali, že aj teplé aj studené predjedlá doniesla ešte pred polievkou.

Tie boli len dve, tak sme sa rozhodovali ľahko. Tomato (39 Sk) je paradajková polievka, čo je taliansky vynález. Táto však nepôsobí taliansky, ale skôr pretlakovo, nemá takú žiarivú farbu, navyše by azda bolo vhodnejšie posypať ju strúhaným parmezánom. Nastrúhaný eidam sa rýchlo roztavil, lepil na lyžičku a kvapkal z nej spolu s polievkou. Druhá voľba - Hovädzia polievka (39 Sk) sa ukázala lepšou voľbou. Vývar bol naozaj svedomite urobený, mäsová guľka v ňom chutná, no mohla byť trošku menej tuhá.

V kategórii hlavných jedál sme vyberali z celej palety, teda talianske rizoto a cestoviny, tunajšie špeciality či soté. Kategória soté v Belavijo je špecialitou samo o sebe - šesť druhov, ktoré tu ponúkajú, sú variácie na krajové talianske kuchyne, pre každú z týchto úprav si však zákazník môže vybrať, či ju chce mať zo sviečkovice, panenky alebo kuracích pŕs. Vyskúšali sme práve kuracie prsia v úprave Soté sicilia (159 Sk), teda s rukolou, šľahačkou, vlašskými orechmi. Bolo chutné, všetky avizované príchute sa dali rozoznať. Škoda, že čašníčka priniesla Grilovanú zeleninu (110 Sk), ktorú sme si objednali k tomuto jedlu namiesto prílohy, až neskôr. Esperto don Lucchese (di polo - 219 Sk) je rizoto na taliansky spôsob, teda lepkavejšie, v tomto boli kúsky šunky, šampiňónov, pórku, paradajok a kuracích pŕs, pokope to držala šľahačka a navrchu čiapočka z roztaveného eidamu. Cestovina a domáca špecialita v jednom je Penne Belavijo (169 Sk), cestoviny s paradajkami, bazalkou, mozzarellou, parmazánom a pestom - veľmi uspokojivé. Jednou zo špecialít je Papa Kamilo (259 Sk), podľa bývalého šéfkuchára - tenké plátky hovädzieho steaku, panenky a kuracích pŕs na špenátových listoch. Trošku suché, ale asi to tak má byť, preto ten tenký rez - šťavu zasa dodal špenát. Výsledok je veľmi dobrý. Ďalšou špecialitou skôr na mexický spôsob je Pálivé šialenstvo (259 Sk) rezance zo sviečkovice, panenky a kuracích pŕs s fazuľou, kukuricou a čili papričkami na výborných placičkách zo zemiakového cesta. Správne sa zapotíte, ale jesť to neprestanete, nedá sa.

Ešte pred dezertom nám doniesli pozornosť podniku - čerstvé mandle - a tak sme skúsili ďalšiu spomienku na šéfkuchára, výborný Kamilov tvarohový dezert (79 Sk), veľmi dobré a šťavnaté Tiramisu Belavijo (89 Sk) a pohodovú Vanilkovú zmrzlinu s lesnou zmesou (69 Sk).

Celkove by sme Belavijo hodnotili ako jednu z lepších variácií na taliansku reštauráciu, niečo však treba spraviť pre bezbariérový prístup a iste sa aj postarať o kúsok tieňa na leto.

Naše hodnotenie:3 hviezdičky

Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia hradila sama.

Páčil sa vám článok?