Reštaurácia Moody's na Jozefskej môže konkurovať

2.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na Jozefskej ulici pribudla k dvom usadeným podnikom reštaurácia MOODY'S, ktorá má so zabehanými lokálmi niečo spoločné - rýchlo sa môže stať populárna. Moody's uvíta maličkým priestorom v prízemí, po schodoch sa však dostanete do miestnosti, ktorá je rozmermi tak akurát.

Trošku nás prekvapilo, že sme v piatok popoludní jedinými hosťami. Bolo však už po čase podávania menu a Moody's zrejme platia daň nováčika. Ak odstránia niektoré chybičky, dlho to trvať nemusí. Majú dosť predností - pestrý a prehľadný sortiment, veľmi ľudské ceny, mimoriadne dobrú kuchyňu a neošvindľované porcie. K pocitu dokonalej nasýtenosti tu stačí polievka a hlavné jedlo.

Priestor, ktorého kapacitu odhadujeme tak na šesťdesiat ľudí, je veľmi vkusne vyzdobený v štýle etno. Architekt to však pokazil s výberom nábytku, nehodí sa k  výzdobe. Upútajú dve hojdačky pri bare - tento systém sedenia vidno už na prízemí pri výčape.  No vetranie nie je silnou stránkou podniku, celý čas sme cítili kuchyňu a bolo príliš teplo. Za chodbičkou so slušnými sociálnymi zariadeniami (žiaľ bez obrúskov na utretie rúk) je ešte jedna miestnosť, salónik.

V jedálnom lístku sú tri polievky, trvalo Cesnaková krémová v bosniaku (55 Sk) a paradajková, tretia sa strieda z dennej ponuky. Okoštovali sme cesnačku, bola jednoducho veľmi dobrá, bosniak čerstvý. Paradajkovú sme vynechali, z dennej ponuky k menu (inak ponúkajú na výber dve kombinácie) sme mali Zemiakovú (35 Sk) - polievka nepotrebovala absolútne nič pridať, ani ubrať.

Drobnú chybičku čašníčka spravila, keď studené predjedlo - Encián v korenenom náleve (89 Sk) marinovaný v olivovom oleji s cesnakom, bylinkami a feferónkou, priniesla po polievke. Azda preto, lebo ďalšie dve predjedlá sme mali teplé. Syru sa však vyčítať nedalo nič. Varovaním, aby sme spomalili v objednávaní, mala byť obrovská kopa ruccoly s dresingom Vinaigrette, na ktorej spočívalo výborné La prima con prosciutto (110 Sk), kozí syr zabalený a grilovaný v prosciutte. Vrcholom boli Lumanche con spinaci (109 Sk) - slimáky zapekané v miske s lístkami špenátu v smotanovej omáčke s parmezánom. Špenát bol ochutený cesnakom síce výdatne, ale pritom tak, že zdôraznil chuť slimákov, špenátu i syrovej krusty. Najlepšia úprava slimákov, akú hodnotiteľ skúsil.

Ťažší bol výber hlavného jedla. Na svoje si prídu milovníci najrôznejších kuchýň - štrnásť druhov pizze, dvanásť mäsitých špecialít, vrátane rybích, šesť druhov cestovín, osem druhov šalátu. Treba upozorniť najmä na šaláty. Ak si ho dáte, vynechajte hlavné jedlo, bohato ho dokáže zastúpiť. My sme to netušili.

Napokon sme sa rozhodli pre Fegato del tacchino con la pera (159 Sk), teda morčacie pečienky s hruškou, preliate hruškovicou, na zmesi šalátových listov s olivovým olejom a limetkou. Hrušky sa ukázali vynikajúcou kombináciou k pečienkam, tie boli jemné a celé jedlo sýte vďaka množstvu čerstvého šalátu. V stálom jedálnom lístku majú vložený list so zoznamom ďalších, bežnejších, jedál. Z neho sme skúsili sme skúsili Francúzsky steak (259 Sk) a k nemu výborné Opekané mesiačiky (40 Sk), teda do zlatista opečené štvrtky zemiakov. Porcia pre baníka, chutné, až na to, že na jednom konci bol steak mierne prepečený. Moody's roll (209 Sk), rolka z panenky plnená slivkami a jablkami v ľahkej smotanovo-koňakovej omáčke, podobná bola aj ku steaku. Omáčka v oboch prípadoch výborná, rolka bola vynikajúca. Mozart (199 Sk), marinované bravčové karé v ostrosladkej omáčke prekladané ananásom, takisto na kope šalátu. Veľa z neho zostalo nedotknuté, lebo sme si k tomuto jedlu objednali šalát Mexican chef (139 Sk), pikantné kúsky opraženej kuraciny s fazuľkou, ľadovým šalátom, paradajkou a cibuľkou a dressingom tisíc ostrovov podávaný v miske z kukuričnej placky. Jednoducho vynikajúce, ale jemné, kto čaká pikantnejšie, mal by o dochutenie požiadať. Pri jedlách treba dodať, že všetky skvelé omáčky si vyrábajú sami.

Okoštovali sme aj dezerty. Smotanová torta (59 Sk) a makovo-višňová štrúdľa boli dobré, dalo sa však poznať, že nie sú vlastnej produkcie.

Niet veľmi čo dodať, len aby nepoľavili, majú čím konkurovať. O to bude kulinárska Jozefská zaujímavejšia.

Naše hodnotenie: 3 hviezdičky

Maximálny počet: 5 hviezdiečiek

Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Redakcia si útratu za konzumáciu hradila sama.

Páčil sa vám článok?