Francúzska reštaurácia uspokojí aj náročných

13.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Za cieľ našej poslednej tohtoročnej návštevy bratislavských reštaurácií sme si vybrali jednu z najnoblesnejších, aké naše mesto má. Navštívili sme FRANCÚZSKU REŠTAURÁCIU hotela Devín, ktorú sprevádza povesť reštauračného zariadenia najvyššej kvality.

Interiér reštaurácie je vkusný a príjemný. Už na prvý pohľad je zrejmé, že vo Francúzskej reštaurácii budú spokojní aj tí najnáročnejší hostia. A to sa netýka len zariadenia či bezchybného prestierania. Platí to aj o vzornej obsluhe a výbornej kuchyni. Ako už napovedá názov reštaurácie, v hlavnej ponuke jedál sú špeciality francúzskej kuchyne. Na jedálnom lístku však nechýba ani medzinárodná a slovenská kuchyňa. Preto sme si vybrali z každej niečo.

Na úvod to boli avokádo s krevetami a údený losos s čakankou ako studené predjedlá francúzskej kuchyne. Nasledovali francúzska cibuľačka so syrovými hriankami a špecialita medzinárodnej kuchyne polievka z čerstvých uhoriek. Z teplých predjediel sme si vybrali gratinovanú špargľu a krevety Pil-Pil. Všetky predjedlá a polievky boli vynikajúce a znesú tie najprísnejšie kritériá nášho hodnotenia.

Ako hlavné jedlo sme si z francúzskych špecialít objednali beefsteak gratinovaný s rokfortom a zo špecialít slovenskej a medzinárodnej kuchyne králika na cesnaku, kačacie prsia na pomarančoch a srnčí steak so slivkovou omáčkou a zemiakovými knedľami. Treba priznať, že aj hlavné jedlá boli chuťovo výborné a servírované bez chýb, ako sa na reštauráciu tejto triedy patrí.

Francúzska reštaurácia má údajne jeden z najbohatších vínnych archívov na Slovensku, v ktorom sa nachádzajú kvalitné vína z celého sveta. To môžeme potvrdiť, pretože s ponukou tunajšej vínnej karty musia byť spokojní aj tí najnáročnejší milovníci hroznového moku. Ponúkajú tu aj také, na ktoré nenarazíte v bežnej obchodnej sieti, ba ani v špecializovaných vínotékach. Naša voľba padla na Modrý Portugal z produkcie rodinného vinohradu v Pezinku. A skutočne ide o príjemné, harmonické a nevtieravé červené víno, ktoré svojím charakterom presne vystihuje aj atmosféru Francúzskej reštaurácie.

Na záver sme podľahli sladkému pokušeniu a z dezertov sme si vybrali zmrzlinové veterníčky s čokoládou, lekvárové taštičky s makom, taštičky s lesným ovocím a jablkový závin šéfa kuchyne.

Cenovou ponukou patrí Francúzska reštaurácia k bratislavskému nadštandardu. Polievky z francúzskej kuchyne stoja 95 korún a tie zo slovenskej a medzinárodnej zhruba 50 korún. Najlacnejšie hlavné jedlo tu ponúkajú za 200 korún, v priemere sa jeho cena pohybuje okolo 330 korún. Fľaša vína vás tu môže vyjsť aj na niekoľko tisíc. Na účte sme však nenašli žiadny couvert, pečivo či rozpísaný cukor ku káve, ako to poznáme z iných bratislavských reštaurácií.

Na rozdiel od iných reštaurácii tu viete, že platíte za kvalitu, ktorá vysoko prekračuje ostatné reštauračné zariadenia v meste. Svoju obchodnú filozofiu tu totiž zrejme postavili práve na kvalitných službách. A to sa týka nielen samotnej reštaurácie, ale aj šatne či toalety. Všade vládne čistota a elegancia. A navyše vás neobťažujú trápnymi poplatkami za šatňu či použitie toalety, ako to býva zvykom v ostatných bratislavských reštauráciách.

Francúzska reštaurácia v hoteli Devín nikdy nebude ľudovým a hromadne navštevovaným podnikom. Je však potešujúce poznanie, že aj v Bratislave máme reštaurácie, ktoré sa nestratia v konkurencii podobných zariadení ostatných európskych metropol. Pri našom hodnotení sme to teda mali ľahké. Z piatich hviezdičiek, s ktorými vchádzame do každej reštaurácie, sme v nej nechali všetky.

Naše hodnotenie: 5 hviezdičiek
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?