Bratislavské steaky na americký spôsob

6.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Tentoraz sme sa rozhodli pre trochu netradičnú kuchyňu - americkú. Tak to aspoň sľubuje American Restaurant STEAK HOUSE na Vajnorskej ulici. Náš prvý dojem bol však trochu rozpačitý. Prostredie v štýle saloonu na Divokom západe je sympatické, rozlohou skromný priestor však pôsobí značne stiesňujúcim dojmom.

Príjemne nás prekvapil originálny jedálny lístok, ktorý pôsobí nielen vkusne a štýlovo, ale vzhľadom na  úzku špecializáciu tunajšej kuchyne ponúka slušný výber steakov z viacerých druhov mäsa. Z pravej hovädzej sviečkovej, z hydiny, zveriny a rýb.

Na úvod sme si objednali krémovú brokolicovú polievku so šľahačkou a hovädzí vývar s mletým hovädzím mäsom. Obe sa stali dobrým základom na naše steakové hody. Zo zveriny sme si vybrali steak z daniela, z ponuky rýb steak z lososa. K tomu sekaný zemiak so smotanou a zemiak v alobale. Škoda len, že z ponuky viacerých omáčok nemali čučoriedkovú, ktorá býva v kombinácii so zverinou lahodným jedlom. Najbohatšiu ponuku majú v Steak House zákonite z hovädzej sviečkovej.

Z množstva steakov, ktoré sa líšia predovšetkým druhom prílohy a spôsobom servírovania, je veľmi ťažké vybrať si. Rozhodli sme sa pre steaky Nevada (steak zo sviečkovej s kuracou pečeňou a červeným  vínom) a Nebraska (steak zo sviečkovej s červenou fazuľou a rokfortovou omáčkou). Oba stredne prepečené (medium) steaky na tradičných hriankach nemali žiadnu chybu a chuťovo boli porovnateľné s tými, ktoré sme nedávno mali možnosť ochutnať priamo v New Yorku.

Dvesto až tristogramové porcie mäsa boli aj poriadne sýte, to nám však nebránilo ochutnať aj jednu zo špecialít tunajšieho šéfkuchára - tatarský biftek, ktorý síce v jedálnom lístku ponúkajú s prívlastkom „varený”, ale radšej ho odporúčajú v tradičnom surovom stave. Pravý tatarský biftek na správne opečených hriankach dnes už v Bratislave takmer nedostanete. Táto kedysi vychytená špecialita totiž v posledných rokoch úplne zmizla z jedálnych lístkov bratislavských reštaurácií, a preto sme neodolali. Škoda len malého kúska nepomletého mäsa, ktorý trochu pokazil náš gurmánsky zážitok. Porcia wafle s marmeládou a šľahačkou na záver nášho menu, ktorá sa svojou gramážou vyrovnala hlavnému chodu, už bola nad naše sily.

V nápojovom lístku hrajú prím tradičné americké drinky, ako sú pivo, whisky, bourbon. A tu sme objavili ďalšiu bratislavskú výnimočnosť tejto reštaurácie - pivo tu čapujú len desaťstupňové, čo ocenia najmä vodiči. Pri celkovom hodnotení Steak Housu nesmieme opomenúť, že všade bolo čisto - či už na stole alebo pod stolom. A platiť tu môžete aj platobnou kartou ako v pravej americkej reštaurácii. Škoda len, že najskôr si od nás vypýtali kartu, zrealizovali on-line platbu a až potom nám priniesli účet. Síce na ňom nič nechýbalo, ani nebolo navyše, ale zvyk to je dosť čudný. A do slušnej reštaurácie rozhodne nepatrí. Ak však máte chuť na dobrý steak, navštívte americkú reštauráciu na Vajnorskej ulici.

Naše hodnotenie: 3,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?