Kto robí v Bratislave tú najlepšiu paellu na svete
Kto? No predsa Španieli. Majú to predsa aj vypísané pred reštauráciou OLÉ OLÉ na Palackého ulici. Prečo ju robia najlepšiu na svete? No predsa preto, lebo sú Španieli a paella je španielske jedlo. To však nie je jediné poučenie.
V podniku sme našli viac poučení nielen o tom, ako sa robí paella, ale aj o tom, ako sa robí pohostinstvo. Pravda, najlacnejšie to nebolo, skôr naopak, ale platí sa aj za skúsenosti. V Olé Olé sme si po ne boli na trikrát, ale stálo to za to. Aj keď je napokon paella len forma rizota - ale o tom potom, ako vraví Béla.
Prvej hodnotiacej návšteve predchádzali sondy, ktoré naznačovali vrcholný gurmánsky zážitok. Lenže - pri sondách tam bol kuchár Španiel a krčma frčala. Pri našej prvej návšteve bol chorý, mal prísť variť majiteľ podniku, ale servírka nevedela za živý svet, kedy. Obslúžila nás s tým, čo jej ponechali. Tapas. To sú španielske chuťovky, ktoré sa v krajine matadorov údajne podávajú k vínu a pivu grátis. Vyskúšali sme štyri druhy, na Slovensku všetky s rovnakou cenou (80 Sk): omeletu so zemiakmi a cibuľou. Hoci zohriata v mikrovlnke, bola veľmi dobrá. Podobne aj obrovská fazuľa varená v špeciálnom náleve. Veľmi ľahká chuťovka bola nakladaná červená paprička plnená tuniakom s jednou paličkou bielej špargle, zvláštnou pikantnosťou nás oslovili kolieska španielskej klobásy. Syrový tanier (110 Sk) prekvapil novou chuťou, ktorou sa syry iberského polostrova odlišujú .
Ani pri druhej návšteve sme ešte paellu nedostali, a tak sme ochutnali aspoň to, čo bolo práve v ponuke. Z ponuky Platos Calientes (Teplé jedlá) nás oslovila Fabada Asturiana (110 Sk), ktorá je nevšednou kombináciou bielej fazule, klobásy, jaternice a korenín. Kulinárskym zážitkom boli aj Potaje de garbanzos (120 Sk) pozostávajúce z cícera, bravčových guliek, zemiakov, slaniny a zelenej fazule. Trochu ťažkým na žalúdok sa ukázal pokrm nesúci názov Callos la madrileňa (120 Sk), pripomínajúci polievku, v ktorej plávali kúsky hovädzieho i bravčového mäsa. Pri tejto návšteve sme otestovali aj jednu z niekoľkých druhov tortilly - Tortilla de alcachofas (140 Sk), čo je omeleta s artičokmi na olivovom oleji, nesklamala naše očakávania.
Vytúženej paelly sme sa dočkali až pri tretej návšteve. Muž v kuchárskom kabátci sediaci pri dverách nás gestom odkázal na (inú) čašníčku pri bare. Ponúkla nám krásny úsmev a sľub, že paella bude. Je tu predsa majiteľ. Tu varí majiteľ? Už je to tak. Mal zamestnanca, Slováka, ten však vraj stihol narobiť do podniku také diery a odplašiť toľko hostí, že sa majitelia rozhodli variť vlastnou vareškou.
Posudzovať sme začali polievkami. Sopa cebolla Castellana (65 Sk) je kastílska cibuľová polievka, jej poézia spočíva aj v tom, že cibuľa nie je uvarená celkom do mäkka na rozdiel od hrubých domácich cestovín. Sopa de Ajo Castellana (65 Sk) je výborná tuhá cesnaková polievka a Caldo de Pollo (50 Sk) je životodarný kurací vývar so žĺtkom.
Povedali sme, že paella je španielska forma rizota. No už prípravou sa odlišuje od toho, k čomu smeruje toto jedlo pri našich receptúrach. Robí sa zo surovej ryže na širokej plytkej panvici. Keď treba tridsaťšesť porcií, majiteľ vytiahne do stredu lokálu obrovský horák, naň dá ešte väčšiu panvicu, dvadsať minút drhne obrúskom beztak ligotavú nádobu, šermuje prstom a ráta a pripravuje sa na obrad stvorenia. Pretože paella je nielen jedlo, je to majstrovský výtvor, ruší jazykové bariéry, musí sa okolo toho špekulovať, mudrovať a rozprávať.
Nedá sa presne povedať, čo všetko tam dáva a ako to robí - ale je to hotové podstatne rýchlejšie ako naše rizoto a chutí inak. Nielen iným korením, identifikovali sme minimálne tymián, rozmarín a kurkumu, ale zrejme sa používa na podliatie špeciálny vývar. Alebo aj tým, že majster zobral bielok, ktorý nepotreboval do Caldo de Polllo, urobil z neho sneh, slaný s cesnakom, a povedal, že to si musíme aj s citrónom dať na Paella de marisco Fresco, teda s plodmi mora, (600 Sk) a mal pravdu. Viac sa k tomu povedať nedá. K Paella Valenciana de Pollo y Verduras (400 Sk), sa tiež nedá povedať viac, len že pollo je kuracina a verduras znamená viac druhov zeleniny. V panviciach nezostalo zrnko ryže.
Na záver azda len to - ceny sa nám videli na naše pomery preexponované, hoci to nie je podnik na každodenný obed. A pri takých cenách by to predsa len chcelo, aby bol aj servis vždy na tej najvyššej hladine.
Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia hradila sama.