V Arkádii nielen dobre varia, ale aj poradia

31.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Restaurant ARKÁDIA na Zámockých schodoch mala dlhé roky povesť najlepšej a najluxusnejšej bratislavskej reštaurácie. A treba dodať, že právom. Aj preto sme boli zvedaví, či si Arkádia zachovala úroveň, ktorou bola povestná.

Trochu nás zaskočilo blúdenie po schodoch, ktoré nás však predsa len zaviedli do príjemného prostredia reštaurácie. Štýlový interiér, poriadok a čistota sú devízami, ktoré sa tu snúbia s pozornosťou a slušnosťou personálu. Prístup obsluhy, ako sa neskôr ukázalo, v Arkádii dokonca prekračuje bratislavský štandard.

Z ponuky studených a teplých predjedál sme sa rozhodli pre paradajku plnenú krevetami, šunku s melónom a vyprážanú špargľu v šunke. Z polievok to vyhrala rybacia a treba priznať, že sme sa nerozhodli zle. Už náš prvý kontakt s tunajšou kuchyňou naznačil, že v Arkádii sa dobre varí. Ďalším dôkazom bolo hlavné jedlo, ktoré sme vyberali z bohatej ponuky pokrmov z rýb, hydiny, bravčového, hovädzieho mäsa a bezmäsitých jedál. V prípade lososa s holandskou omáčkou sme ocenili, že na požiadanie nám ho neuvarili, ale opiekli na rošte. Morčacie prsia v hrozienkovom cestíčku nás prekvapili nebývalými rozmermi dvoch lahodných rezňov - ten druhý však bol nad naše sily. Vynikajúce boli tiež teľacie rezne v kari omáčke a hovädzia roštenka s pomarančovou omáčkou. K tomu všetkému zemiaky na množstvo spôsobov - opekané, varené, krokety... Aj miešaný zeleninový šalát si zaslúži pochvalu - zelenina bola skutočne čerstvá a chutná.

Na naše prekvapenie sme na jedálnom lístku objavili v spoločnosti cenovo nadštandardných jedál aj také unikáty, ako sú bryndzové halušky (175g) či kapustové strapačky so slaninkou (175g) za 35 korún, liptovské pirohy s kapustou a kyslou smotanou (150g) za 45 korún. V prípade lepšej reštaurácie, akou je nepochybne aj Arkádia, je chvályhodné, že sa nesnažia zarábať práve na jednoduchých slovenských jedlách.

Aj ponuka múčnikov bola rozmanitá ako ostatné chody - skúsili sme jablkový závin s orechami a hrozienkami, vyprážané jablká vo vínnom cestíčku a marhuľové pirôžky. Z nápojov nám ponúkli viaceré druhy destilátov a vín z Veľkého Krtíša. Dali sme však prednosť miešaným nápojom, ktoré sa obvykle pijú veľmi dlho (long drinks). Whisky s ginom, campari, tequila s citrónovou šťavou či campari s brandy boli namiešané tak akurát. Pomohlo nám odporúčanie personálu, ktorý nám dal najavo, že mu skutočne záleží na našej spokojnosti. Aj preto sme si dali poradiť a urobili sme dobre.

Reštaurácia Arkádia nás teda úrovňou svojej kuchyne, obsluhy a príjemnou atmosférou oslovili, svoje hodnotenie sme však museli korigovať po návšteve tunajšej toalety, ktorá bola podľa nášho názoru zbytočne zanedbaná. V reštauráciách takéhoto typu by sa veru mali nájsť prostriedky na rekonštrukciu a údržbu toaliet, ktoré v tomto prípade boli o niečo lepšie ako tie na hlavnej stanici. Škoda. Veríme, že nabudúce to aj v tomto smere bude v tejto príjemnej reštaurácii lepšie.

Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?