Mrzký kojot hladného kovboja nepoteší
Z dvadsiatich deviatich možností, ako preložiť anglické slovo „ugly“, sa nám zdalo najpriliehavejšie slovko „mrzký“. Možno len preto, lebo slovo používané v súvislosti s kojotom v rodokapsoch, teda prašivý, v zozname nebolo.
No nevyhnutne sa tlačilo na jazyk, keď nám na záver mrzkej návštevy priniesol čašník účet v plastovom obale s nápisom Dinners Club International. Kolega pred zaplatením do prachu na povrchu obalu napísal svoje iniciálky. Nemalo to ďaleko k filmovému Westerncity, ale bolo to v reálnej Bratislave, v bar - restaurante Coyote Ugly. V dobre umiestnenom podniku s pestrým výberom možností na parkovanie, s kapacitou vari dvesto hostí.
Prvý dojem: v podniku je zima, vietor sa tlačí cez dvere, ale kto by už pre piatich kovbojov zohrieval celý saloon? Druhý dojem: Čašník s vyhrnutým golierom vydá ponaučenie, že ešte pred tým, ako donesie popolník, máme si objednať pitie. Cestou do kuchyne si chlipne z polievky na barovom pulte. Keďže je nás v podniku málo, čašník si kráti chvíľu polievkou, fajčením a telefonovaním na rajóne. Pri okne je zjavne najlepší signál.
Objednávame. Ponuka jedálneho lístka má v každej kategórii dosť položiek i zvláštnu kapitolku - špeciality. No sklamanie sa blíži: Žiadame si toasty, jeden so šunkou, druhý pikantný. Čašník nás informuje, že to nepôjde, lebo nemajú oné. Teda hriankovač. Ani klobásky nie sú. Pri objednávaní špecialít nás čašník zarazil - to si treba objednať deň vopred. Medzi špecialitami boli „skutočne komplikované” jedlá ako napríklad plnené zemiaky, pečené rebierka či krkovička.
Po ďalšom telefonáte doniesol kapustovú polievku. Po pauze dve cesnakové a slepačiu. Objednanú fazuľovú nedoniesol a dohadoval sa, že sme si ju neobjednali. Kapituloval, ale medzi podaním prvej a poslednej polievky prešlo štrnásť minút. Obed sa menil na zábavu. Z objednaných piatich predjedál sme dostali štyri. Restované kuracie pečienky kolegovi čašník najprv nepriniesol, potom ho začal presviedčať, že si ich neobjednal a napokon ho celkom úspešne presvedčil, že ich vlastne nechce. Veď čo, musel by čakať, sú totiž ešte v mrazáku. Medzitým už nosil hlavné jedlá. Po etapách.
Bavili sme sa takto: Slepačí vývar (35 Sk) na úrovni továrenského bufetu, Cesnačka (78 Sk) by nebola zlá, keby to neprehnali s cesnakom, Kapustová polievka (59 Sk) zasa prehnala jej konzumenta, navštívil patričnú miestnosť ešte v podniku. Dojmu, ktorý chce podnik vzbudiť, zodpovedala len veľmi dobrá Fazuľová polievka (45 Sk). Aj preto, že bola jediným primerane pikantným jedlom, hoci sme si zámerne vyberali vzhľadom na atmosféru jedlá pikantné.
Ako sme naznačili - ani Hrianka Pikant (55 Sk), nebola tým, čo sľubuje názov. Objednaná Tortillová rolka (89 Sk) nebola rolka, ale preložená kukuričná placka, v nej veľké kusy dusenej zeleniny, tej istej ako v oblohe. Stretávame sa s ňou pri všetkých ostatných jedlách. Rolka, netreba zdôrazňovať, bola bez náznaku pikantnosti. Aspoň bola sladká, čím sa líšila od Zemiakovej placky (59 Sk), ktorá nebola ani sladká, ani krehká, ani cesnaková.
Začali nám nosiť hlavné jedlá. V tejto chvíli sme už mali vyčerpaný prídel príborov, čo si obsluha nevšimla. Stačilo zakričať a zamávať. Na porovnanie s predchádzajúcim hodnotením si opäť dávame Chilli con carne (145 Sk). Podávajú ho v tortille, nie v miske. Ani nie v tortille upečenej do tvaru misky ako inde, ale len jednoducho preloženej. Hodnotiteľ to konzumuje, lebo musí porovnať. Niet čo. Pre absenciu hriankovača nie je Steak Coyotte (335 Sk) na hrianke, hoci to čašník sľuboval - napravil chybu a doniesol dve hrianky. Mäsu to nepomohlo - nebolo médium, ale tvrdé a šľachovité, nemali sme nôž na bifteky, nešlo to krájať. Bravčové rezančeky pána Sancha (186 Sk) boli diétne a napriek žiadosti servírované aj s kukuricou. Bravčová panenka na hríboch so slaninou (189 Sk) bola bohatá na hríby, ale fádna, bez kúska i bez chuti slaniny. Prísnejšie kritériá zniesli jedine Kuracie prsia Ugly (189 Sk), chutné s bohatou šťavou a dusenou ryžou (28 Sk).
Majitelia mali zámer využiť meno, ktoré získalo popularitu filmom. Cez deň ju zabíjajú, večer sme tam neboli.
Naše hodnotenie: 0,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.