Originálne halušky v Modrej guli sú skvelé

23.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Aj keď sa možno budeme opakovať, po našej poslednej návšteve jednej z bratislavských reštaurácií musíme priznať, že pohostinské zariadenia v našom meste zvlášť atraktívnym a originálnym prostredím neoplývajú.

Niežeby majiteľom chýbala snaha, no nedostatok vkusu, alebo často len iná predstava o zariadení interiéru bránia vytvoreniu útulnej a príjemnej atmosféry. Táto skúsenosť sa nám potvrdila aj v reštaurácii MODRÁ GUĽA v budove Slovenskej sporiteľne na Suchom mýte. Ani jej sa nepodarilo „poľudštiť“ strohé a chladné bankové múry tejto budovy.

V tomto prípade to nepripisujeme ani tak prevádzkovateľovi reštaurácie ako skôr architektovi, ktorý pri projektovaní priestorov zrejme nemyslel na vplyv prostredia na chuťové zmysly návštevníkov. Mramor, sklo a kov - materiály, ktoré v reštaurácii na najvyššom poschodí prevládajú, pôsobia chladným dojmom.

V nijakom prípade však nechceme, aby tieto riadky vyzneli ako kritika, to nie, pretože v ostatných aspektoch patrí Modrá guľa k tomu najlepšiemu, čo Bratislava v oblasti stravovania ponúka. Obsluha, nápoje a, samozrejme, aj jedlo sú vynikajúce. Z bohatej ponuky pokrmov, ale i nápojov uvedených v osobitnom nápojovom lístku si vyberie každý. My sme sa ako predjedlo rozhodli ochutnať vyprážaný plesnivec s brusnicami a valdorfský šalát, čo sú postrúhané zemiaky, jablká s orechami, pomarančom a zaliate dresingom. Nasledovala cesnaková polievka v bosniaku a hubová na kyslo. Tak ako predkrm, obe výborné.

Ocenili sme výber z troch druhov čerstvého pečiva a potešilo nás, že na stole prikrytom čistým obrusom, čo nie všade býva samozrejmosťou, nechýbali ani základné dochutiny. Ako niečo výnimočné a v našich končinách nezvyklé, no o to príjemnejšie nám pripadalo vystupovanie obsluhujúceho čašníka, ktorý nám pri servírovaní nápojov zaželal na naše zdravie, čo sa opakovalo aj pri každom odnesení prázdneho taniera. Obsluha a dobrá kuchyňa sú ozaj nadštandardné a vedia to aj zahraniční návštevníci, ktorí v ten večer hrali v reštaurácii proti domácim jasnú presilovku.

Po prvotnom nadšenom zhodnotení schopností tunajších kuchárov sme sa pustili do hlavného chodu, ktorým bolo teľacie filé so špargľou, Fraštácke rezy z bravčového stehna a hovädzej sviečkovice plnené kúskami slaninky a klobásky a bryndzové halušky zapečené v šunkovej rolke so syrom. Všetko chutne pripravené, no v hodnotení originality a prevedenia halušky jednoznačne zvíťazili. V jedálnom lístku si však vyberú skutočne všetci, ponuka obsahuje jedlá z rýb, hydiny, špeciality z bravčového a hovädzieho mäsa, ale aj niečo pre vyznávačov bezmäsitých pokrmov.

Pomyselnou čerešničkou na torte bol dezert v podobe tvarohových knedličiek s ovocím, šľahačkou a čokoládou, kominárskych gulí s makom a palaciniek so zmrzlinou, poliatych čokoládou a zdobených šľahačkou. Z ponuky nápojového lístka sme ochutnali červenú frankovku, svätovavrinecké a martini koktail, no najviac nadšení sme boli zo slivovice fizz, ktorá bola biela ako mlieko, no po požití nás rozpaľoval do červena.

Na rozdiel od honosnejšie sa tváriacich bratislavských reštaurácií v Modrej guli môžete platiť aj niektorou z domácich a medzinárodných platobných kariet. Jej návšteva patrí rozhodne k príjemným zážitkom. Napriek chladnému a neosobnému prostrediu tu hostí zahrieva kvalitná obsluha a výborná kuchyňa.

Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?