Na rybacie špeciality do Rybárskeho cechu

20.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Po príchode do reštaurácie starý RYBÁRSKY CECH na Žižkovej ulici pod hradným bralom sme ocenili príkladnú starostlivosť personálu. Čašník nás úctivo privítal, pomohol nám vyzliecť sa z kabátov a tie odložil šatníka. Potom nás usadil k vzorne prestretému stolu a my sme tušili, že odtiaľto nebudeme odchádzať sklamaní.

Na úvod sme si dali studené a teplé predjedlo - koktajl z kreviet s toustom a krabie mäso v cestíčku s pikantnou omáčkou. Na úvod sme si skutočne nemohli vybrať lepšie. Rybacia polievka hallászlé, akú podávajú v Rybárskom cechu, síce nedosahuje úroveň ohnivého zázraku z južných území, ale v porovnaní s tým, čo nám nedávno servírovali prístavnej reštaurácii Danubius, bola výborná. Rovnako ako tunajšie špeciality z viacerých druhov rýb - kapor, pstruh, zubáč, šťuka, sumec, žralok, losos.

Vybrali sme si zubáča v pivnom cestíčku so zemiakovými kroketami a lososa na grile s anglickou zeleninou. Treba oceniť úroveň tunajšej kuchyne, ktorá skutočne znesie aj to najprísnejšie hodnotenie. Lákavo však na nás pôsobili aj ďalšie pokrmy z bohatého rybárskeho menu či slovenskej a medzinárodnej kuchyne. Okrem rýb nechýbali morské potvory či iné dary vôd. Mušle, krevety, žabacie stehienka, slimáky priamo v ulite či slávky v korýtku.

Každá ryba potrebuje plávať a tak sme si aj my vybrali z pestrej ponuky vín z mikulovských pivníc - voľba padla na zelený veltlín a treba priznať, že bola dobrá. Správne vychladené víno poteší každého, kto „fandí“ chutnému hroznovému moku. Na záver sme si mohli vybrať zo slušnej ponuky dezertov, lákali nás hradné palacinky, halušky somloy, slivky v rume s citrónovou zmrzlinou, vyhralo to však jablkové parfait s čučoriedkovu omáčkou. Bolo skutočne dôstojnou bodkou za naším menu, ktoré však, ako sme zistili pri platení, dosiahlo úroveň bratislavského cenového nadštandardu.

Jediným hendikepom reštaurácie Rybársky cech, bol značne zničený mobiliár, ktorý narúšal atmosféru inak príjemného prostredia tohto pôvabného interiéru so štýlovými klenbami, kresbami starej Bratislavy a vkusnými plastikami. Najmä kovové stoličky s otrhanými opierkami z koženky pôsobili priveľmi lacno.

Ako to však na Slovensku a zvlášť v Bratislave býva, čo sa môže pokaziť, to sa pokazí na záver. A tak aj obsluha, ktorá bola od nášho príchodu vzorná, pri našom odchode stratila glanc. Ani desať minút po zaplatení účtu nás totiž nemal kto odprevadiť od stola a pomôcť nám do kabátov. Na rozdiel od iných “panských” podnikov nás tu však nikto neobťažoval platením za šatňu či toalety. A to je v Bratislave už čo povedať.

Naše hodnotenie: 3,5 hviezdičky
Maximálny počet hviezdičiek: 5

Páčil sa vám článok?