Danubius sa v Top 200 asi dlho neohreje

15.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Reštaurácia Danubius v osobnom prístave na dunajskom nábreží sa pýši tým, že je zapísaná v sprievodcovi po strednej a východnej Európe ako jedna z 200 najlepších reštaurácií.

Hoci ako jednoduchá, s najväčším plusom za to, že sa najete na lodi, ktorá sa nekolíše. Interiér vstupnej časti je totiž zariadený ako parník s kapitánskym mostíkom, s otvorenou kuchyňou uprostred paluby. Po našej návšteve sme však nadobudli pocit, že stabilná zem pod nohami je to najlepšie, čo sa dá v tejto reštaurácii oceniť.

Hneď pri vstupe nás nemilo prekvapil jeden z výmyslov „Made in Slovakia“ - šatňa, kus za 5 korún. Interiér nie je okrem spomínanej paluby lode ničím výnimočný, skôr bežný, s akým sa stretnete v mnohých bratislavských reštauráciách. Prestieranie na stole bolo estetické, namiesto papierových by sme ocenili látkové obrúsky, chýbali nám aj ingrediencie na dochutenie jedla účtované ako couvert.

Na jedálnom lístku sú okrem chvály o zápise v sprievodcovi aj pokrmy pripravované zo všetkých u nás bežne dostupných druhov mäsa - hydiny, bravčového, hovädzieho, teľacieho, jahňaciny, diviny a rýb. Medzi predjedlami sme našli aj čoraz bežnejšie mušle a slimáky. Zapekaným slimákom s bylinkovým maslom sme neodolali a urobili sme dobre. Šesť oreganom posypaných ulitníkov plávajúcich v keramickej forme v roztopenom masle bolo asi to najlepšie, čo nám v ten večer priniesli na stôl.

O rybacej polievke halászlé sa to už povedať nedalo. Diabolsky pikantný opaprikovaný riedky vývar videl rybu iba ak z rýchliku šinkanzen. Na našu otázku, či zvyknú variť halászlé bez ryby, nám kuchár odkázal, že on tú rybu v polievke nechal rozvariť. To ju teda musel variť poriadne dlho, keď v nej neplávala ani len kostička. Reputáciu si trošku napravil hlavným chodom, aj keď ani ten nebol podľa predstáv všetkých stolovníkov. Steak starého námorníka s horčicou, cibuľou a kapari bol chutne prepečený, škoda, že kapari chýbalo (alebo že by bolo rozvarené do stratena?), filé Dunaj zo sviečkovice so šunkou, broskyňou, šampiňónmi a syrom predstavovalo bežný štandard. Za očakávaním však zaostalo plnené jahňacie stehno s fazuľou, čo však nebola ani tak chyba kuchára, ako zámena fazule za zelenú fazuľku. Divinový steak so šípkovou omáčkou nás tiež neohúril. Sklamala nás strohá obloha, trochu postrúhanej mrkvy a kapusty, takmer ako v školskej jedálni.

Ponuka v šalátovom bare nebola o moc bohatšia - anglická dusená zelenina s brokolicou. Obsluhe nemožno vyčítať vážnejšie nedostatky, azda len to, že pri servírovaní archívneho cabernetu sauvignon mal čašník najprv nechať jedného z hostí ochutnať a až potom naliať ostatným.

Sme presvedčení, že pri konkurencii, ktorá vzniká najmä za hranicami našich susedov, sa Danubius svojimi službami nabudúce medzi Top 200 určite nedostane. Je to škoda pre jeho majiteľov, ale o to väčšia pre jeho hostí.

Naše hodnotenie: 2 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?