El Gaucho prináša chutný pozdrav z Ánd
Otvoreniu argentínskej reštaurácie EL GAUCHO na Hviezdoslavovom námestí predchádzala masívna reklama. Na takú v súvislosti s otvorením lokálu nie sme zvyknutí. Po návšteve v podniku môžeme len skonštatovať, že bola primeraná.
Podnik od ulice nepôsobí masívnym dojmom, priečelie je skôr skromné. Vstupnú časť tvorí miestnosť po celej šírke budovy, pri oknách sú barové stolíky, na celej druhej stene samotný bar. V priechode do zadnej miestnosti nás prekvapia čašníčky a odnesú kabáty k vešiaku (s ramienkami). Na čelnej stene je z reklamných bilbordov známa mapa z kusa hovädziny s rozsvietenými mestami. Zvyšok stien horných miestností zapĺňajú dobové umelecké fotografie z Evitinej krajiny, z pozadia znie argentínska hudba. Dominuje drevo - na podlahe svetlé, masívne stoly a pohodlné stoličky sú tmavé a ako sa na pampe patrí, sú z dreva a kože. Na stoloch vkusné obrúsky s mapou Latinskej Ameriky a opäť reprodukciou umeleckej fotografie. Nejaký gaučo hrá na gitare zhotovenej z kufra.
Chodbička okolo vešiaka vedie do átria v druhej časti budovy s výhľadom do suterénu. Nad ním je až po úroveň striech námestia niekoľko presklených stropov. Sklené schody vedú dolu, kde grilmajster pripravuje špeciality za chladiacim pultom, v ňom sú vystavené mäsové výrobky i opracované mäso býčkov. Tie sa podľa popisu v jedálnom lístku kŕmili výlučne trávou zo svahov na predhorí Ánd a pili len číru vodu. Suterén priznáva pôvodné murivá, klenby i kamenné veraje zo stredoveku a člení sa na rad menších miestností a končí sa vinotékou. Zrejme limity pôvodnej architektúry spôsobili, že dámske toalety sú na prízemí, pánske v suteréne, čo nie je ideálne.
Napriek tomu, že na okne visí oznam o prijímaní nových čašníkov, personálu je v podniku dosť a vyznačuje sa tým, že vás nevtieravo obklopuje na každom kroku. Mladé ženy a mladí muži sú pripravení splniť vaše želania, napríklad povodiť vás po celom podniku. Rovnako kvalitní, úslužní a vľúdni sú pri obsluhe. Dopustili sa za tri hodiny len dvoch - troch chybičiek, inak treba obsluhu zaradiť na absolútnu špicu v Bratislave.
Ponúkajú dve polievky - dennú podľa ponuky, v našom prípade cukinovú krémovú (80 Sk) a Argentínsku mäsovú (90 Sk), ktorá pripomína guláš, ale taký na Slovensku nedostanete, hovädzie mäsko v nej je mäkšie ako kuracina.
Pri objednávke nás čašník varoval, že predjedlo aj steak môžu byť priveľa a - takmer mal pravdu. Picadillo Tapas (220 Sk) je variácia syrov, údenín a marinovanej zeleniny s olivami a chuťou i množstvom napravila, že si čašník nenapísal jednu objednávku - stačila pre dvoch. Paštéta z kuracej pečene s figovým džemom a toastami (170 Sk) bola veľká skôr chuťou, sladkosť olív jej dala nečakanú chuť. El Gaucho Platter (490 Sk) teda tanier s dvoma druhmi argentínskej klobásy, chorizo a salchicha, a kapsičky, empanady, plnené mäsovo-zeleninovou plnkou, bol určený pre dvoch, stačil by trom. Treba však upozorniť - argentínske údeniny sú naozaj pre fajnšmekrov, neodporúčali by sme ich stravníkom naučeným na sterilné chute vymáčaného hovädzieho či kuracieho mäsa. Kto však má rád aj chuť diviny, jahňaciny či baraniny, príde si na svoje, lebo práve tak chutí chorízo i salchicha. A napokon aj mäso steakov z týchto pasených býčkov má na rozdiel od u nás kupovanej hovädziny charakter a výraznú vôňu i chuť.
Hlavné jedlá sú skutočne statočné. Napríklad steak z vysokej roštenky, Entercôte, si môžete vybrať v štyroch veľkostiach - od štvrť kila po kilo. Dali sme si najmenší (490 Sk) - proste jedna báseň. Čašníci sa dopustili drobnej chybičky - vymenili stupeň grilovania ďalších dvoch jedál. A tak bol 250-gramový Steak fillet zo sviečkovice (660 Sk) mierne presušený. Druhé jedlo T-bone steak (850 Sk) to však prežilo úspešne a naozaj umožnilo vychutnať nám v jednej porcii dve chute: nízkeho roštenca - striploin - i sviečkovice. Ďalšou špecialitou bol Rump steak (440 Sk) - grilovaná kvetová špička, najlepšia časť stehna, spolu s gratinovanými zemiakmi (60 Sk) si vyslúžili len uznanlivé hmkanie. Jahňačie ražniči (310 Sk) osviežené nekaždodenným zeleninovým šalátom (80 Sk) bolo príjemným zážitkom a Ražniči z vysokej roštenky (390 Sk) nezaostalo ani o chlp - šťavnaté, mäkké, správne ugrilované.
Masívna reklama bola na mieste. Výnimočná ponuka s výnimočnou obsluhou dáva podniku v súťaži o zákazníka šance, pretože inde ponúkajú menej a za vyššie ceny - aj keď Gaucho lacný nie je.