Židovská reštaurácia je otvorená pre každého

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Do kóšer reštaurácie Chez David na Zámockej ulici sme po predchádzajúcich kladných referenciách prichádzali s presvedčením, že v našom hodnotiacom teste dostane táto reštaurácia, ako prvá, najvyšší počet hviezdičiek.

Ak by mal niekto obavy vstúpiť do reštaurácie s ponukou tradičných židovských pokrmov, mysliac si, že keď nie je židovského pôvodu, nemá tam čo hľadať, je na veľkom omyle. Chez David je vhodným miestom pre každého, kto dokáže rešpektovať špecifiká židovskej kuchyne.

Prostredie reštaurácie nie je na prvý pohľad ničím výnimočné, pôsobí skôr moderným dojmom. Zariadenie a celkový štýl vyplývajú zrejme aj z výzoru budovy, v ktorej sídli a ktorá rozhodne nepatrí medzi historické skvosty Bratislavy. Zato čistota, úprava prestierania, ale najmä bezchybná obsluha si zaslúžia uznanie. O vyššej úrovni svedčia nielen strieborné príbory, nerezové podnosy a vyleštené poháre na stole, ale i samotná úprava jedálneho lístka, ktorý zaujme nielen svojím obsahom, ale i formou spracovania.

Ponuka jedál neohuruje svojím rozsahom, skôr špecifickou úpravou. Hneď po usadnutí nám ako couvert priniesli kúsky čerstvého chleba s tradičnou pomazánkou. Bola výborná a voňala cesnakom. Ako predjedlo sme ochutnali kurací šalát Kfar, rybaciu polievku Mishmar a Yasur - vývar s macesovými guľkami. Z ponuky hlavných jedál, v ktorej prevláda morčacie mäso a ryby na rôzne spôsoby, sme si vybrali hydinové špeciality.

Bat yam - latkes plnený morčacou pochúťkou je vlastne naša zemiaková placka plnená kúskami mäsa, cibule a húb. Hydinová taštička Jericho je zase palacinka naplnená mäsom a zeleninou, poskladaná do tvaru taštičky a obalená v cestíčku. S opekanými zemiakmi a čerstvou, navyše veľmi esteticky upravenou zeleninovou oblohou chutila vynikajúco, rovnako ako morčacie prsia s pečeným baklažánom Dalila.

Napriek ponuke kóšer vín sme zostali len pri českom pive a americkom bourbone. Obsluhujúci čašník nám počas stolovania s neomylnou presnosťou a v pravý čas nosil na stôl objednané poživatiny a bez zaváhania obsluhoval z tej správnej strany, jedinú ženu pri stole, samozrejme, vždy ako prvú. Po dobrom obede sme sa rozhodli pre múčnik a kávu. Aj keď tú majú v ponuke len jednu (klasické presso), zákusky, ktoré nám priniesli na striebornom podnose až k stolu, a ktoré sme hltali očami, klasickú úpravu rozhodne nepripomínali. Okrem toho, že ich bolo asi dvadsať druhov, boli čerstvé a chutili výborne. Ocenili sme tiež automaticky podávaný pohár vody ku káve, čo vo väčšine našich kaviarní a reštaurácií stále nie je samozrejmosťou.

Ešte jedna vec nás milo prekvapila - veľmi prijateľné ceny. Z príjemného prostredia sme teda spokojní, zasýtení a v dobrej nálade odchádzali do čerstvo zasnežených bratislavských ulíc.

Naše hodnotenie: 5 hviezdičiek
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?