Prazdroj je viac pivárňou ako reštauráciou
Pri poslednom tohtoročnom hodnotení bratislavských reštaurácií sme navštívili nie celkom typickú reštauráciu. Vlastne je to skôr piváreň s prívetivým interiérom a slušnou ponukou jedál - PRAZDROJ na Mostovej ulici v centre Bratislavy.
Ak sme povedali, že ide skôr o piváreň ako o klasickú reštauráciu, tomu zodpovedá aj zariadenie mimoriadne priestranného interiéru, ktorý je taký rozsiahly, že cestou na toaletu môžete pokojne zablúdiť. Hneď za vstupnými presklennými dverami je najväčšia časť reštaurácie s pódiami so sedením a výčapným pultom, nad ktorým sú zavesené hrubé medené rúry vzduchotechniky.
V zadnej časti sú tri salóniky, každý zariadený v inom štýle. Bledooranžový, bledozelený s valčekovou maľbou popínavých rastlín a tmavobordový s okenicami a sadrovými capími hlavami podopierajúcimi stropné drevené trámy. Všetky tri salóniky sú obložené dreveným obkladom. Reštaurácia je zariadená masívnym dreveným nábytkom, ktorý sa v jednotlivých priestoroch nepatrne líši.
V zadnej chodbovej časti je aj železný nábytok, ktorý „ladí“ s kovovým vývesným štítom českého „rohatého“ pivovaru zaveseným na kamennej stene. Raritou reštaurácie je veľká stena so stovkami úhľadne naskladaných zlatých pivných vrchnákov. V Prazdroji sa nám páčilo aj to, že si tu miesto na sedenie nájdu zamilované páry, ale aj viacpočetné skupiny pivných štamgastov.
Keďže reštaurácia je skôr slušnou pivárňou, je logické, že v ponuke je na prvom mieste dobre chladený penivý mok rôznych stupňov a značiek. To však neznamená, že hosť, ktorý sa sem príde najesť, odíde sklamaný. Jedálny lístok ponúka napríklad pivovarské pochúťky ako Olomoucké syrečky, Tlačenku, Utopenca, Oškvarky s cibuľou, Pečené koleno, Plzenské prkénko s tlačenkou, slaninou, klobásou, nivovou pomazánkou, ale aj plnohodnotné porcie z bravčového a hovädzieho mäsa, hydiny, rýb a bezmäsité jedlá.
Medzi hotovými jedlami nechýba guláš a sviečková. My sme ochutnali z polievok Hovädziu s mäsom a cestovinou (32 Sk) a Cesnakovú krémovú v bosniaku (35 Sk). Ako teplé predjedlo Krčmárov nakladaný hermelín v olejovom náleve s korením, cibuľou a kapustou (89 Sk) a Omeletu s kuracou pečienkou (99 Sk). Ako hlavný chod sme si dali Lesnícky špíz (bravčové mäso, pečienka, slanina, klobása, cibuľa) s čučoriedkovou omáčkou (149 Sk), Kurací steak na slanine s pórom (169 Sk) a Plnený kurací rezeň Grand so šunkou a šampiňónmi (179 Sk).
V kvalite jedál sa odrazilo, že Prazdroj je viac pivárňou ako reštauráciou, pretože čučoriedková omáčka k špízu bola horká a varené zemiaky ako príloha k rezňu nedovarené. Čo chýba kvalite, doháňa kuchár na kvantite, lebo porcie sú tu skutočne obrovské. V klasickej reštaurácii by sa vám asi nestalo ani to, že jednotlivé chody sú servírované v závratnom tempe. Takže zatiaľ čo vy ešte stále dojedáte predjedlo, na stole vám už pomaly chladne hlavný chod. Ospravedlnenie čašníka za ponáhľajúceho sa kuchára, pokazený dojem nenapraví.
Výsledkom nášho gurmánskeho testu je, že Prazdroj je napriek týmto nedostatkom miesto, kde môžete zájsť večer s priateľmi na pár pív, ale aj pozvať partnerku na výdatný obed.
Naše hodnotenie: 2,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
O našej návšteve nebola reštaurácia informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.