V Au Café sa pýšia talianskou kuchyňou
Do Petržalky sa vracia história. Na Tyršovom nábreží pred pár týždňami otvorili kaviareň a reštauráciu AU CAFÉ. Tá nadväzuje na tradíciu podniku, ktorý na petržalskom brehu Dunaja stál od roku 1827, a ktorý o jeho slávu pripravila až asanácia v šesťdesiatych rokoch minulého storočia.
Novopostavená reštaurácia nie je kópiou pôvodnej, ale svojím vzhľadom korešponduje s architektúrou slávnej kaviarne. Zatiaľ čo exteriér pripomína niekdajšie Au Café, interiér je zariadený v modernom štýle. Rozdelený je na kaviarenskú a reštauračnú časť, ktoré delí vstupná hala s kaviarenským sedením s vysokými barovými stoličkami a trochu nepatričným, priveľkým barovým pultom, pripomínajúcim skôr hotelovú recepciu.
Kaviarenská časť je zariadená elegantnými prútenými kreslami, na stenách sú zväčšeniny dobových obrázkov Au Café. Jedálenská časť je luxusná, tomu zodpovedá aj mobiliár a prestieranie na stoloch. Tejto časti dominujú veľké okná s výhľadom na Dunaj a jeho ľavý breh, dlhé šedé závesy a dve veľké zrkadlá v ozdobných zlatých rámoch.
Kým vzhľad Au Café nadväzuje na svojho obľúbeného predchodcu, dnešná kuchyňa s tou pôvodnou nemá určite nič spoločné. Varia tu výlučne talianske pokrmy. My by sme v tomto prostredí hľadali skôr tradičnú prešporskú kuchyňu, no to je vec majiteľa. Možno sa len chcel vyhnúť priamej konkurencii medzi vlastnými podnikmi, z ktorých druhý stojí hneď za cestou a ponúka práve tradičné pokrmy.
Talianska kuchyňa má medzi Bratislavčanmi veľa prívržencov, takže Au Café nebude mať o hostí núdzu. My sme z tunajšej ponuky ochutnali zo všetkých chodov. Z Antipasti (predjedál) sme si dali misu talianskych údenín s chrenom (180 Sk), parmskú šunku s melónom (160 Sk) a plnenú papriku s chlebom, ovčím syrom, kaparami a sardelami (140 Sk). Z polievok sme ochutnali zeleninový vývar so suchým vínom a mušľami (65 Sk) a domáci zeleninovo-paradajkový vývar s ryžou a šošovicou (65 Sk). Medzi hlavnými jedlami (secondi piatti) sú mäsové, zeleninové a samozrejme múčne pokrmy (cestoviny, pizza).
My sme si vybrali do ružova opečené medailóniky z mladého býčka so šampiňónovo-cuketovým ragú a jemnou tymiánovou chuťou (360 Sk), teľací prírodný rezeň z oblasti Latium plnený čerstvou šalviou a parmskou šunkou, preliaty jemnou cesnakovou šťavou, s parmezánovým rizotom so smotanou a cukrovým hráškom (310 Sk) a do tretice na kampanský spôsob upravenú dusenú chobotnicu v paradajkovo-zeleninovej omáčke s chuťou olív a bylín so špenátovými špagetínami (290 Sk).
Všetko, čo sme ochutnali chutilo výborne, zvlášť odporúčame chobotnicu. Ak po tomto kulinárskom zážitku zvládnete aj dezert (dolci), neobíďte domáce tiramisu (80 Sk) alebo taliansku ľadovú symfóniu zo zmrzliny z lieskových orieškov, stracciatella a capuccino s karamelizovanými lieskovcami, šľahačkou a čokoládovou polevou (70 Sk). Ochutnali sme aj višňovo-smotanový krém s kúskami kyslých višní v karamele so šľahačkou a jogurtom (70 Sk), ale ten nám pripomínal len obyčajný kompót so šľahačkou.
Obsluha je bezchybná, pozorná, nevtieravá, ale pravdu povediac, vzhľadom na charakter reštaurácie, sme ani nič iné nečakali.
Reštaurácia Au Café je rozhodne spestrením rodiny bratislavských reštaurácií a nepochybne ďalším oživením petržalského nábrežia.
Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
O našej návšteve nebola reštaurácia informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.