Bar Za Operou sa špecializuje na steaky

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Po rokoch pôstu prestáva byť v Bratislave problém, kde sa najesť. A nemáme na mysli len klasické reštaurácie či rýchle občerstvenie. V poslednom čase sa aj u nás udomácnili podniky, ktoré nie sú klasickými reštauráciami, skôr barmi, kde často ponúkajú aj slušný výber všakovakých jedál. Jeden takýto - BAR ZA OPEROU - je na Gorkého ulici v centre Bratislavy.

Názov podniku sa viaže k bezprostrednému susedstvu s historickou budovou, v ktorej sídli Opera Slovenského národného divadla. Priestory baru honosnosti budovy divadla rozhodne konkurovať nemôžu, navyše sa nachádzajú v prízemí chátrajúceho domu čakajúceho na rekonštrukciu, aj napriek tomu majú niečo do seba. Najzaujímavejšie sú asi klenbové stropy v oboch častiach podniku, v jednej z nich je barový pult.

Steny sú obložené masívnym dreveným kazetovým obkladom, ktorý je rovnako tmavý ako drevené stoly a stoličky s hnedým čalúnením. Dokonca aj vetracie mriežky klimatizácie sú z toho istého materiálu. Kvôli pomerne veľkej výške obkladu nie sú na stenách žiadne obrázky, až na jeden pohyblivý - televízor v druhej časti baru. Trochu komické nám však pripadalo sledovanie futbalového zápasu ozvučeného vysielaním rozhlasovej stanice. Príjemným estetizujúcim prvkom sú jemné kovové mreže na oknách s farebnými horiacimi svietnikmi.

Za jedálny lístok by sa nemusela hanbiť žiadna „klasická“ reštaurácia. Okrem samozrejmej ponuky množstva „tvrdých“ alkoholických nápojov, najmä whisky, ale aj vína, je v ňom bohatý výber pokrmov od predjedál až po dezerty. Po jeho preštudovaní je jasné, že kuchár sa špecializuje na steaky. Tých pravých, hovädzích, sme napočítali šestnásť a to sme nerátali bravčové a morčacie. Na svoje si prídu aj vyznávači bezmäsitých jedál, rybích špecialít a cestovín.

Na začiatok našej hodnotiacej večere sme z predjedál ochutnali Zapekanú špargľu so šunkou a syrom, Zapekané slimáky a Broskyňu plnenú kuracím šalátom. To, že ako prílohu k nim sme si mohli vybrať len presne objednaný počet kúskov chleba, považujeme za neospravedlniteľné. Chuti nebolo čo vyčítať, zato kuchár si pohral s našou trpezlivosťou, na predjedlá sme čakali takmer trištvrte hodiny. Doteraz ho upodozrievame, že namiesto varenia sledoval s hosťami futbalový prenos. Paradajkovú polievku, ako aj hlavný chod nám už priniesli v oveľa kratšom čase.

Z hlavných jedál sme si vybrali Kapra na rošte s cesnakom a oravskou slaninou, Steak Aida so šampiňónovou omáčkou a Steak Labutie jazero s čučoriedkovou omáčkou. So stupňom prepečenia, aj s omáčkami sme boli spokojní. Možno sa niektorým „steakmakerom“ bude zdať, že omáčka chuť prepečeného mäsa pokazí, my sme mali z chuti oboch dobrý pocit. Nakoniec sme ochutnali aj dezerty, klasické tiramisu a trochu netradične bryndzové pirohy podávané v drevenom korýtku s drevenou lyžicou. Porcia je pomerne veľká, takže sa dá objednať aj ako hlavný chod. K pivu si môžete dať niektorú z chuťoviek - syrový tanier, Drievko Dodo (klobása, slanina, chren, cibuľa...), Nakladaný inšpicient, Dunajský utopenec či niektorú z nátierok.

Napriek tomu, že bar Za Operou sa netvári ako „pravá“ reštaurácia, pokiaľ chce v silnejúcej konkurencii uspieť, musí sa vyvarovať hrubých chýb. Pridlhé čakanie na jedlo, či nepozornosť obsluhy sa dnes neodpúšťajú ani v oveľa jednoduchších lokáloch.

Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek

Páčil sa vám článok?