Apetit ponúka množstvo tradičných jedál
Aj bratislavské reštaurácie žijú vlastným životom. Menia majiteľov, zanikajú a vznikajú stále nové. Takým prípadom je aj nová reštaurácia APETIT na Dunajskej ulici. Nachádza sa v priestoroch kedysi známeho Vínneho restaurantu, neskôr tu bola rovnako známa Slovenská reštaurácia.
Ako sme sa dozvedeli, reštaurácia Apetit vlastne novou ani nie je, pretože ide o bývalú reštauráciu Kontiki, ktorá sa pod novým menom presťahovala z Auparku na Dunajskú ulicu.
Interiér reštaurácie bol zrekonštruovaný a dostal úplne novú podobu. Pôvodná zostala azda len dlažba, tá je však zväčša prekrytá kobercami. Ako sme sa presvedčili pri našej návšteve, aj tu pravdepodobne platí, že „starého psa nové kúsky nenaučíš".
Keď sme tu pred niekoľkými rokmi hodnotili Slovenskú reštauráciu, zarazil nás zvláštny slovenský zvyk - pýtať v šatni poplatok za kabáty. Táto „špecialita" prežila aj v novej reštaurácii Apetit. O tom, aké je to nedôstojné, sa azda netreba viac rozpisovať. Za zmienku však stojí, že tunajší „šatniar" v čase našej návštevy práve jedol polievku a tak stihol na nás zo šatne len zavolať „haló"... V tejto súvislosti sme ocenili, že za použitie toaliet už od nás 5 korún nikto nepýtal.
Interiér reštaurácie Apetit pripomína skôr kaviareň, či bar, pretože vnútornému priestoru dominuje obrovský barový pult. Kaviarenský dojem umocňujú najmä mramorové stolíky, keďže k všeobecne uznávanému reštauračnému štandardu patria aj celý stôl prekrývajúce obrusy.
Na stenách visia fotografie starej Bratislavy, ktoré však v moderných rámoch pôsobia trochu rozpačito. Rovnaký dojem sme mali zo vstavanej „vinotéky", ktorá zaberá celú jednu stenu reštaurácie. Vystavujú tu totiž iba prázdne vínové fľaše, ktoré sa v reštaurácii pravdepodobne doteraz vypili. Skutočnú vinotéku sme objavili v inej časti reštaurácie - jej ponuka bola síce skromnejšia, ale fľaše aspoň neboli prázdne.
Čo náš však milo prekvapilo, bola bohatá ponuka tradičných jedál, prijateľné ceny, kvalita a rýchlosť obsluhy. V menu reštaurácie Apetit ponúkajú až 7 druhov polievok, z ktorých sme ochutnali Slepačí vývar s mäsom a rezancami (40 Sk), Halászlé (60 Sk) a Cesnakovú na prírodný spôsob (40 Sk). Z teplých predjedál sme si vybrali Vyprážanú špargľu so šunkou (90 Sk) a Cukinu na olivovom oleji (70 Sk).
Hlavné jedlá sme si mohli vybrať spomedzi rýb, hydiny, diviny, bezmäsitých jedál, hovädzieho (aj teľacieho) a bravčového mäsa. Z rýb ponúkajú pstruha, zubáča, kapra, lososa, tuniaka a filé - my sme si vybrali chutného Zubáča na víne s varenými zemiakmi (240 + 25 Sk). Spokojní sme boli aj so Zabošanským jelením gulášom a parenými knedľami (150 + 25 Sk), škoda len, že v bohatej ponuke príloh zabudli na žemľové knedle, ktoré sa k divine podľa nášho názoru predsa len hodia lepšie.
Z tradičných jedál, ktoré v ponuke tejto reštaurácie prevažujú, sme si dali Bravčové medailóniky niva s pečenými zemiakmi (170 + 25 Sk). Na záver sme si pochutili na Šomloi rezoch a tunajšej špecialite - Tvarohových knedlíčkoch s cibarou, čokoládou a šľahačkou, pričom pod cibarou treba rozumieť takmer na lekvár rozvarené slivky a je to údajne špecialita našich starých rodičov.
Naše hodnotenie: 3,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
O našej návšteve nebola reštaurácia informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.