V Tempus Fugit letí čas veľmi príjemne
Nevedno prečo zvolil majiteľ reštaurácie TEMPUS FUGIT pre svoj podnik práve takýto názov („Čas letí"), ale počas jeho návštevy budete mať skôr pocit, že minúty sa príjemne vlečú.
Skutočne by sa nám videl príznačnejší iný názov vystihujúci pohodovú atmosféru reštaurácie na Sedlárskej ulici v historickom centre Bratislavy. Tú vytvára predovšetkým prostredie domu zo 16. storočia s malým zakrytým nádvorím a kamenným stĺporadím podopierajúcim klenbový strop vstupnej časti reštaurácie. Tá sa rozkladá nielen na prízemí, ale i na poschodí, ktoré je o čosi intímnejšie, a preto vhodné aj pre posedenie väčšej či menšej uzavretej spoločnosti.
Citlivo zrekonštruovaný interiér s navzájom farebne ladiacim moderným mobiliárom rušia gýčovito pôsobiace maľby na stene. Na druhej strane veľmi zaujímavo vyzerajú tehlové steny prekryté hrubým priehľadným sklom, ktoré sa nachádzajú v podzemných priestoroch, pri toaletách. Sklenená stena oddeľuje od reštauračnej časti aj miestnu kuchyňu, takže počas čakania na objednané jedlo, môžete sledovať kuchárov priamo v akcii.
Tí sú so svojimi kulinárskymi schopnosťami soľou a korením reštaurácie Tempus Fugit. Na jedálnom lístku sú pokrmy, ktoré sú originálmi, a preto majú aj svoju cenu. Tá nie je nijako ľudová, na bratislavské pomery azda trochu prehnaná. Ale pokiaľ sú hostia ochotní zaplatiť, dostanú adekvátnu protihodnotu. Nevieme, či to platí aj o víne, ale medzi francúzskymi je fľaša za vyše 36-tisíc korún. My sme si radšej objednali „ľudové" slovenské Svätovavrinecké.
Z ponuky polievok na jedálnom lístku sme ochutnali francúzsku cibuľovú (150 Sk) a thajskú krevetovú pikantnú polievku Tom Yam Gung (160 Sk). Zo studených predjedál údeného úhora (270 Sk) a kuraciu galantínu s zelerom a jabĺčkami (200 Sk). Aj medzi teplými predjedlami sme našli samé špeciality a dali sme si vajíčkovo šunkovú tortičku s bylinkami (170 Sk) a slimákov v cesnakovo-bylinkovom masle (6 kusov za 210 Sk).
Na jedálnom lístku sú ako hlavné jedlá pokrmy vegetariánske, ryby, cestoviny a špeciality podniku z mäsa. Medzi nimi napríklad celé pečené mliečne prasiatko pre 4 osoby za 5200 korún. My sme dali prednosť jahňacej roláde s ratatuille a pomme Dauphinoise (470 Sk), teľacím medailónikom na kapari a šalvii so zemiakmi a cukinou (490 Sk) a medailónikom zo srnca s cibuľovo-borievkovou omáčkou a paštrnákovo-zemiakovým pyré (510 Sk).
Kuchári si za svoje výkony zaslúžia najvyššie uznanie. A to nielen za chuť jedál, ale aj za ich servírovanie a použitie surovín, najmä bezchybne čerstvého kučeravého šalátu, grilovacích paradajok, prúžkov papriky, cukiny... Rovnako skvelé ako hlavný chod boli aj dezerty. Ten, kto sa v škole ryžovému nákypu radšej vyhol, by urobil chybu, keby ho neochutnal v Tempus Fugit. V kombinácii s lesným ovocím (140 Sk) je vynikajúci, tak ako Tempus Fugit tvarohová tortička s lesnými plodmi (150 Sk).
Zmieňovať sa o obsluhujúcom personáli v Tempus Fugit je hádam zbytočné, je presne taký bezchybný, ako v podniku tejto kategórie očakávate.
Reštaurácia Tempus Fugit je ďalším luxusným podnikom v centre Bratislavy. Svojou orientáciou na solventných podnikateľov a cudzincov žijúcich v Bratislave zrejme nebude mať o hostí núdzu. Väčšina Bratislavčanov ho však medzi svoje pravidelné zastávky na prechádzke korzom zrejme nezaradí.
Naše hodnotenie: 4,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
O našej návšteve nebola reštaurácia informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.