Modrá hviezda má prešporskú kuchyňu

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Reštaurácia Modrá hviezda na Beblavého ulici nebola v minulosti spoľahlivou zastávkou hladných a smädných turistov pri prechádzke v okolí Bratislavského hradu.

Otváracia doba tu v minulosti bola natoľko pohyblivá, že mnohí Bratislavčania a návštevníci mesta nemali to „šťastie“ reštauráciu navštíviť. Nehovoriac o tom, že v nedeľu bola Modrá hviezda ešte donedávna zatvorená. Ako sa sme presvedčili, časy sa menia a s nimi aj táto tradičná bratislavská reštaurácia.

Nachádza sa v bezprostrednej blízkosti Hradu, v zrekonštruovanom stredovekom dome. Interiér je rozdelený do troch častí, pričom jedna z nich je nefajčiarska. Napriek tomu, že reštaurácia na nachádza nad úrovňou chodníka, jej vnútorné priestory sú riešené ako pivnica s pôvodnými klenbami. Originálny je aj mobiliár - v barovej časti je kovový, v pivničnej časti z dreveného masívu. Za zmienku stojí, že interiér reštaurácie sa ladený veľmi prísne v dobovom štýle, pričom aj moderná chladnička pôsobí „stredovekým dojmom“.

V jedálnom lístku nás zaujali podrobné informácie z histórie domu, reštaurácie a jej symbolu - modrej osemcípej hviezdy. Dobre pôsobí aj podrobný výklad k jednotlivým jedlám, ktoré vychádzajú z tradičnej prešporskej kuchyne - rakúskej, slovenskej a maďarskej.

Ako studené predjedlo sme si dali oškvarkovú nátierku a sušené bravčové stehno, z teplých predjedál zase bryndzový posúch a syrové placky. Kým nátierka, sušené mäso a posúch splnili naše očakávania, placka bola istým sklamaním, pretože to nebola syrová ale zemiaková placka posypaná nastrúhaným syrom a následne zapečená.

Z ponuky štyroch polievok mali tri, ochutnali sme preto dve - Gazdovskú fazuľovú polievku a Krémovú cesnakovú v bosniaku. Cesnačka vo vydlabanom bosniaku je v posledných rokoch veľkým hitom, pritom nie každému to je po chuti. Jednak do bosniaku vojde menej polievky ako na tanier, jednak málokto bosniak aj zje. Preto sa tento spôsob servírovania javí ako zbytočné plytvanie surovinami a peniazmi zákazníka, keďže cesnačka v bosniaku je vždy o niekoľko korún drahšia...

V ponuke hlavných jedál nechýbajú staré prešporské špeciality, dunajské ryby či divina z okolitých lesov. Zo špecialít tunajšej kuchyne sme si vybrali Slivkové mäso s ryžou (pochúťka na sušených slivkách a červenom víne, ktorá je zjemnená smotanou a rafinovane korenená), Sedmohradský Székely guláš s knedľou (bravčové mäso s kyslou kapustou, červenou paprikou, obohatené vôňou dubákov a chuťovo zaokrúhlené medom, s kúskom klobásy - inak známejší ako Segedínsky guláš).

Ďalej sme si dali Hirš guláš na borievkach s knedľou (napácované jelenie mäso ochutené zmesou čierneho, zeleného a ružového korenia, soli a jalovca, pomaly dusené na zmesi vývaru a červeného vína) a Domáceho králika na smotane, tiež s knedľou. Škoda len, že tu ponúkajú iba parenú knedľu, najmä k divine by sa určite viac hodila žemľová či zemiaková knedľa.

V ponuke vín dominujú domáce z malokarpatskej oblasti. Nechýba račianska frankovka, ani šumivé vína J. E. Hubert, ktorého začiatok výroby sa viaže na Bratislavu. Za zmienku tiež stojí, že návštevník Modrej hviezdy nájde v jedálnom lístku nielen informácie o reštaurácii a prešporskej kuchyni, ale aj o tradícii vinárstva v meste a jeho okolí. Posedenie v reštaurácii Modrá hviezda určite poteší nielen maškrtné jazýčky a hladné žalúdky, ale návštevníkom doplní ich vedomosti o Bratislave a jej histórii. Až na zmienené nedostatky sme sa tu však cítili veľmi dobre a odchádzali sme s tým, že sa sem vrátime - či už na teľací Viedenský šniceľ alebo plnené kapustné listy alias Bencze kapusta.

Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
O našej návšteve nebola reštaurácia informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?