U Ludwiga majú aj pravú králičiu paštétu
Bratislavské korzo sa pomaly, ale iste premieňa na jednu veľkú reštauráciu. Neprejde týždeň, aby sa v uliciach historického centra neobjavil ďalší bar, reštaurácia či kaviareň.
Do jedného z novootvorených podnikov sme zavítali s naším hodnotiacim tímom. Reštauráciu LUDWIG sme našli v nedávno zrekonštruovanom dome uprostred Ventúrskej ulice. Rozoznáte ju podľa decentného nápisu na fasáde nad vchodom. Orientácia podľa vysokých paliem by vás mohla priviesť aj do vedľajšieho baru. Na Ventúrskej sa tieto teplomilné stromy akosi rozmohli, čo vôbec nie je na škodu, pretože v centre Bratislavy vytvárajú atmosféru stredomorského letoviska. Práve počas leta odporúčame vychutnať si obed či večeru pod holým nebom.
Kto by dal predsa len prednosť štyrom stenám, môže sa usadiť v jednej z dvoch častí reštaurácie na poschodí, kam sa dostane z pasáže domu sklenenými schodami. Útočisko pred ruchom ulice ponúka aj spodná barová časť s maľovanou výzdobou klenbového stropu, ktorá počas leta logicky zíva prázdnotou. Zariadenie je ladené do mäkkých svetlých tónov, biele steny, biele obrusy, pieskové poťahy na stoličkách. Letná terasa na ulici je zariadená podobne len s ratanovými stoličkami.
Už pohľad na terasu či čašníkov v rovnošatách, budí dojem honosnejšej reštaurácie, v čom vás pri pohľade do jedálneho lístka utvrdí nielen ponuka jedál, ale aj ich ceny. Tie zodpovedajú, na miestne pomery, originálnemu výslednému produktu, čo už celkom nemožno povedať o tunajšej obsluhe. Niežeby bola neúctivá, ale viac výrečnosti by iste neškodilo. A tiež, keď už vás neusádzajú k stolu, určite by vás nemali nechať čakať ani pol minúty.
V jedálnom lístku budete márne hľadať vyprážané rezne či morčacie prsia na desať spôsobov. Len nie žiadnu klasiku! To sme si povedali a vrhli sme sa do objednávania. Ako studené predjedlo sme ochutnali domáceho marinovaného lososa s marinovanou šošovicou na jarnom šaláte (200 Sk), terinu - paštétu z kačacej pečene s figovou marmeládou a balzamikovým octom (270 Sk!) a do tretice králičiu paštétu s brusnicovou omáčkou a listovým šalátom (180 Sk).
Predjedlá boli rovnako chutné ako polievky - jemná bylinková (65 Sk) a tekvicový krém s tekvicovými jadierkami (80 Sk). Výborná chuť, estetické servírovanie, rovnako ako hlavné jedlá, z ktorých sme si vybrali teľacie medailóniky s jemnou smotanovou šťavou, divokou ryžou a brokolicou (330 Sk) a jahňacie kotlety na cesnaku s tymiánovou omáčkou a grilovanou zeleninou (360 Sk). Zvlášť odporúčame tournedos - stredne prepečenú sviečkovú s redukciou červeného vína, s gratinovanými zemiakmi a jarnou zeleninou (350 Sk).
Hlavné jedlá nie sú také sýte, aby ste nezvládli jeden z originálnych dezertov, napríklad ovocnú tortu s vanilkovým krémom a karamelom Charlotte (120 Sk) alebo tri dezerty na jednom tanieri, čo je karamelové parfé, čokoládová torta Ludwig a torta Charlotte (150 Sk).
Záverečné hodnotenie vyznieva pre reštauráciu Ludwig priaznivo. Pri pohári dobrého vína, mimochodom vo vínnej karte sú vo veľkej miere zastúpené vína slovenských producentov, a dobrom originálnom jedle sa dá u Ludwiga stráviť príjemný večer. Po vychytaní počiatočných drobných nedostatkov sa môže stať ďalšou stálicou na bratislavskom pohostinskom nebi.
Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
O našej návšteve nebola reštaurácia informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.