V Al Dente ponúkajú vynikajúcu taliansku kuchyňu za celkom prijateľné ceny
Talianska kuchyňa je v Bratislave stále viac obľúbená, o čom svedčí aj počet reštaurácií, ktoré ponúkajú špeciality talianskej gastronómie. Takou je aj Ristorrante AL DENTE, ktorú sme objavili na Vysokej ulici, v prízemných priestoroch Tatracentra.
Je to jediná reštaurácia v hornej časti ulice, preto ju okoloidúci určite neprehliadnu. Exteriér reštaurácie plne korešponduje s architektúrou administratívno-obchodného centra - dve steny sú presklenné, pričom jedna je orientovaná do vnútornej pasáže a druhá do ulice.
Interiér však už má celkom inú atmosféru, je jednoduchý, ale veľmi funkčný. Umocňujú ho najmä steny s „priznanou" tehlou a veľký priestor so vzorne upravenými stolmi a stoličkami. Prestieranie s bielymi obrusmi, pohármi na víno i nealko, príbory, to všetko len podtrhuje čistý a jednoduchý interiér.
Ponuka jedál je čisto talianska. Z predjedál sme si vybrali Mozzarellu z byvolieho mlieka, Bruschettu (talianska hrianka s cuketami a šunkou), Hovädzie carpaccio s rucolou (tenučké plátky chudého mäsa s obľúbenou talianskou listovou zeleninou či skôr bylinkou s výraznou korenistou chuťou) a Prosciutto s melónom. K tomu sme si objednali vynikajúce pečivo - domáce talianske panini. Výborný bol aj jeden zo zeleninových šalátov - mrkva, zeler, rucola, hlávkový šalát, olivy, paradajky, šampiňóny.
Z ponuky polievok sme ochutnali iba fazuľovú s údeným mäsom. Škoda len, že do našej porcie sa nedostal ani kúsok údeného mäsa, ktoré pravdepodobne zostalo v hrnci. Na naše prekvapenie Al Dente neponúka tradičnú taliansku zeleninovú polievku Minestrone, aspoň v jedálnom lístku sme ju nenašli. Škoda o to viac, že je práve letná zeleninová sezóna, keď Minestrone chutí najlepšie.
V ponuke hlavných jedál dominuje pizza, viaceré druhy cestovín, ale aj hovädzie filety a ryby. Nechýba ani jahňacie mäso, hydina a pestrá ponuka šalátov. Keďže návštevu Al Dente sme si s odstupom niekoľkých dní zopakovali, skúsili sme „z každého rožka troška". Vynikajúca bola pravá talianska pizza na tenkom ceste - so štyrmi druhmi syra aj pikantná salámová. Rovnako dobré boli aj cestoviny - ravioli so syrom ricotta a špenátom, fettuccine s hríbmi, penne so špenátom a ricottou.
Podobne nám chutilo jahňacie na ražni, hovädzí filet s balzamikovým octom ako aj tri druhy mäsa na ihle. Ako prílohu k posledne menovanému jedlu sme si objednali zapečenú fazuľu s pórom. Očakávali sme zelené fazuľové struky, dostali sme však veľké biele fazuľové bôby. Škoda, že v jedálnom lístku nebolo bližšie vysvetlené o aké jedlo ide. Takže, ak sa chcete vyhnúť sklamaniu, informujte sa vopred u obsluhujúceho personálu.
K talianskemu jedlu neodmysliteľne patrí pohár vína, pričom v Al Dente sme si mohli vybrať z celkom slušnej ponuky slovenských aj talianskych vín. Na záver sme neodolali sladkému pokušeniu - vynikajúce tiramisu a rovnako chutná jahodová panna cotta.
V reštaurácii Al Dente nás celkom milo prekvapili celkom prijateľné ceny jedál. Fazuľová polievka za 39 korún, pizza okolo 120 korún, penne 139 a ravioli 159 korún. Samozrejme, že ceny niektorých sú vyššie, väčšina jedál je však na bratislavské pomery veľmi slušná. Naviac, ak za svoje peniaze dostanete skutočne výborné jedlo, obsluha je pozorná a rýchla, prostredie príjemné.
Počas našich návštev sme sa v Al Dente nestretli so žiadnym vážnejším nedostatkom. Prekvapilo nás však, že v nedeľu majú zatvorené, čo zrejme súvisí s tým, že reštaurácia sa nachádza v tzv. business-zóne. To znamená, že reštauráciu navštevujú najmä zamestnanci neďalekých bánk a úradov, ktorí v nedeľu nepracujú. Napriek tomu sa sem oplatí ísť a ochutnať dobrú taliansku kuchyňu.
Naše hodnotenie: 4 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
O našej návšteve nebola reštaurácia informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.