Ryby chutia lepšie v reštaurácii na vode

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Napriek tomu, že väčšina kaviarní, reštaurácií a pubov je v centre Bratislavy, dobre najesť a príjemne posedieť pri pohári piva či vína sa dá aj v ostatných mestských častiach. Tentoraz sme navštívili trochu odľahlú a menej známu časť Bratislavy, napriek tomu vzdušnou čiarou nie je od centra mesta veľmi vzdialená.

Niekoľko reštaurácií sme objavili v tichej zátoke na ľavom brehu Dunaja, neďaleko areálu Slovnaftu. Toto miesto poznajú bratislavskí aj zahraniční jachtári, vodáci a cykloturisti ako Bazén 4 - Vlčie Hrdlo. Je to vlastne prístavisko jácht a hausbótov, kde na starých lodiach a pontónoch vyrástlo aj niekoľko reštaurácií. Jednu z nich sme navštívili, je najbližšie k ústiu zátoky a volá sa MARINA.

Podobne ako ostatné „vodné“ reštaurácie, aj toto je sezónny rodinný podnik. Prostredie je veľmi príjemné a najmä v týchto horúcich dňoch, keď je v meste neznesiteľne, veľmi dobre padne posedenie na vode pri západe slnka. Netreba tu čakať nejaký luxus, je to skôr vidiecka reštaurácia, kde si nepotrpia na prepych, ale skôr na dobrú kuchyňu. Kapacita reštaurácie je dosť veľká, jej vnútorný priestor však využíva málokto, väčšina hostí dáva prednosť posedeniu na móle, pretože vo vnútri je až príliš cítiť kuchyňu. Keďže reštaurácia Marina je na vode, doménou jedálneho lístka sú ryby a špeciality z nich.

Ponuka teplých a studených predjedál je veľmi skromná, takmer žiadna. Podobne je to aj s polievkami - vybrať si môžete halászlé alebo slepačí vývar. Hydina na vodu nepatrí, takže sme ochutnali halászlé. Na naše prekvapenie vôbec nebolo pikantné, ako to býva obvykle zvykom. Ocenili sme to, pretože každý si ho tak mohol prikoreniť a dosoliť podľa vlastnej chuti. Vraví sa, že len zlý kuchár sa snaží paprikou a korením zakryť skutočnú chuť jedla. V prípade reštaurácie Marina to neplatí.

O čo bola skromnejšia ponuka predjedál a polievok, o to bohatší bol výber hlavných jedál. Napriek tomu, že na jedálnom lístku nechýbali tradičné „slovenské“ vyprážané jedlá, našou voľbou boli ryby. Iste uznáte, že by bolo hriechom ísť do „rybárskej“ reštaurácie a neochutnať rybu. My sme ich ochutnali hneď niekoľko.

Chutný bol zubáč na grile v mierne pikantnej zmesi korenia, aj zubáč v pikantnej vínovej omáčke. Vynikajúci bol pstruh marinovaný v aromatickej zmesi rybích korení a prudko opečený na grile, ako aj grilovaný Hejk - morská šťuka. Kým zubáče boli podávané vo forme priečne nakrájaných kúskov, pstruh a hejk boli grilované v celku. Dali sa však bez problémov vykostiť a tak sme si pochutili na jemnom mäse. Zapečený sumec so syrom bol vlastne sumčí filet grilovaný s paradajkami a šampiňónmi a následne zapečený s nastrúhaným eidamom. V porovnaní so zubáčom, pstruhom či šťukou má sumec trochu tučnejšie mäso, pripravený však bol veľmi chutne.

Posedenie v zátoke na 1865. kilometri Dunaja nám spríjemňoval usilovný bobor, ktorý sa nedal vyrušovať a zanietene sa venoval akejsi stavebnej činnosti. Keďže spoločnosť nám okrem cvrčkov robili aj dunajské žaby, neodolali sme ponuke žabích stehienok na lugánsky spôsob, ktoré v reštaurácii Marina ponúkajú na masle s cesnakom, bylinkami a citrónom. Tento druh mäsa každému nevyhovuje, tí z nás, ktorí stehienka bez predsudkov ochutnali, si však pochvaľovali.

Večera v dunajskej zátoke má svoje čaro. Napriek tomu, že voda je tu pokojná, každý čln, ktorý preplával okolo, nám dával pocítiť, že sme skutočne na vode. Keďže toto dunajské zákutie objavili už mnohí Bratislavčania, v tunajších reštauráciách býva najmä počas letných večerov plno. S tým potom súvisí čakanie na obsluhu, ktorá jednoducho všetko nestíha. Keďže atmosféra večere na vlnách rieky je silná, mnohé sa dá pri pohľade na zapadajúce slnko odpustiť. To však neplatí v prípade, ak sa zmätok obsluhy prenesie na náš účet, kde sa omylom ocitlo aj jedlo, ktoré sme vôbec nejedli.

Marina síce nie je špičková bratislavská reštaurácia, napriek tomu sa sem oplatí zájsť a spoznať aj túto podobu dunajského prístavného mesta, akým Bratislava vždy bola a možno stále tak trochu aj je.

Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
O našej návšteve nebola reštaurácia informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?