V reštaurácii Zichy sa oplatí ochutnať ryby

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V Zichyho paláci na rohu Ventúrskej a Prepoštskej ulice je nová reštaurácia. Volá sa ZICHY a nájdete ju v tých istých priestoroch, kde bola donedávna reštaurácia Harmónia.

Priestory bývalej reštaurácie prešli celkovou rekonštrukciou a treba uznať, že vyzerajú podstatne lepšie ako interiér Harmónie, z ktorého bolo dlho cítiť závan socialistického vkusu. Kaviareň a reštaurácia Zichy je rozložená v štyroch miestnostiach, prvé dve sú čisto kaviarenské, tie zadné fungujú ako reštaurácia. Spoznáte to podľa prestierania na stoloch s bielymi obrusmi, príbormi, pohármi...

Zariadenie celého priestoru je riešené moderne, steny jednotlivých miestností sú namaľované tlmenými, možno až zbytočne tmavými farbami, čo na jednej strane vytvára komornejšiu atmosféru, na druhej strane však prekáža pri čítaní jedálneho lístku. Počas teplých letných dní je asi najlepšie usadiť sa v predzáhradke na ulici. Aj tu podľa prestierania rozoznáte, ktoré stoly sú určené na popíjanie kávy a ktoré na posedenie pri obedovom menu.

Keď si zalistujete v jedálnom lístku, ktorý je celkom prakticky umiestnený aj na stojane pred vchodom do reštaurácie, zistíte, že sú v ňom jedlá stredomorskej kuchyne, ale aj typicky stredoeurópske pokrmy. Napríklad jedlá s ovčím syrom, divina, jahňacina, cestoviny, hydina, ale aj sladkovodné a morské ryby.

My sme sa rozhodli pre kompletné menu s predjedlami aj polievkou a zo studených predjedál sme ochutnali nakladaný ovčí syr v olivovom oleji s exotickými bylinkami a jemne údené morčacie plátky s pomarančovou emulziou a čerstvými pomarančami. Z polievok to bol dubákový krém s čapicou šľahačky a fritovanými zelerovými čipsami a osviežujúca cibuľačka s mandľami a syrovými krutónmi.

Ešte pred hlavným chodom sme si neodpustili teplé predjedlo, čo bol špenátový koláčik s kyticou listového šalátu, zapečené slimáky, jemne opečený syr v „špekovom“ župane s olivami a košíček z lístkového cesta plnený hydinovým ragú so smotanovým prelivom. Upozorňujeme, že menej „výkonným“ jedákom bude možno stačiť aj predjedlo s polievkou, hneď po objednávke totiž dostanete na stôl košík čerstvého pečiva s nátierkou. My sme to zvládli a ako hlavný chod sme ochutnali pečeného morského vlka s feniklom s limetkovou omáčkou a ešte jednu rybu - pečenú pražmu kráľovskú s bylinkovým maslom, mandľovými lupeňmi a zapekaným zemiakovým pyré s parmezánom.

Ryby pripravujú u Zichyho chutne, ale najmä za prekvapujúco priaznivé ceny (za pevnú cenu 289 Sk dostanete celú rybu). Z ponuky hydiny sme ochutnali divoké kuracie prsíčka s kuriatkami (huby) a voňavou šalviou, jemné kuracie plátky s tymiánovým prelivom, parmezánom a brokolicou. Pôvodne sme mali chuť na jahňacie a divinu, ale práve v deň našej návštevy ich v reštaurácii nemali! Večeru sme zakončili dezertom - košíčkom z lístkového cesta plneným čerstvým ovocím s vanilkovým krémom a čokoládovou penou s piškótami a mandľovou drťou.

Podávaným jedlám nie je čo vyčítať, zato k obsluhe sme výhradu mali. Keď si spoločnosť objednáva fľašu vína, poháre by mali priniesť každému, v našom prípade na dámy zabudli. Po reklamácii položili na stôl poháre, no akosi zabudli naliať. To by sa v žiadnej lepšej reštaurácii stávať nemalo. Obsluha inak spĺňa štandardné kritériá aj v rýchlosti, aj úslužnosti.

Najväčšie uznanie si v reštaurácii Zichy zaslúži kuchár, pretože na jedlá sme zbytočne nečakali a navyše boli všetky veľmi chutné. Aj keď nám medzi nimi chýbala nejaká originalita. Mali sme pocit, ako by všetky jedlá boli inšpirované jedálnymi lístkami niektorých iných bratislavských reštaurácií. A to by pre reštauráciu Zichy mohlo byť v rastúcej konkurencii vážnym hendikepom.

Naše hodnotenie: 3,5 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
O našej návšteve nebola reštaurácia informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?